NEPREMIČNINE

Se nam obeta davek na nepremičnine in premoženje?

Natisni13
Kaj lahko pričakujemo od nove vlade? 

Koalicija namerava uvesti davek na nepremičnine in premoženje, ki bi bolj obdavčil lastnike več in večjih nepremičnin. Ta je, tako meni Sašo Polanec z ljubljanske ekonomske fakultete, eden najbolj nujnih ukrepov, saj omogoča prerazdeljevanje premoženja (in ne le dohodkov) in zmanjšuje premoženjsko neenakost.

Tudi Polančev kolega Marko Jaklič je to označil za pozitivno. Višje bi morali po njegovem mnenju obdavčiti nepremično premoženje, v katerem zavezanec ne biva in ga npr. oddaja, še posebej visoko pa tiste nepremičnine, ki so prazne in klavrno propadajo. S tem bi stimulirali njihovo prodajo in dosegli pozitivne učinke na gospodarstvo, proračun ter celotno družbo.

PREBERI ŠE
Minimalna pokojnina 613, minimalna plača 700 evrov?

PREBERI ŠE
Tako bi po novem uredili študentsko delo

Za razbremenitev plač večja obremenitev podjetij?

V koalicijsko pogodbo naj bi med ukrepi zapisali uvedbo davčne olajšave v višini do petih odstotkov letne dohodninske osnove posameznika za sredstva, vložena v področja kulture, športa, zdravja in obrtniških del na podlagi tehnološke nadgradnje programa "preveri račun". Spodnjo mejo davka od dohodka pravnih oseb, ki ga te plačajo državi, želijo postaviti pri petih odstotkih. Uvesti želijo pribitek na vse transakcije v davčne oaze, osebne prihodke iz rent in kapitala pa vključiti v osnovo za odmero dohodnine.

V skladu z javnofinančnimi možnostmi želijo znižati obremenitev plač z dohodnino, pri tem pa naj bi puščali dve možnosti, kako to storiti - ali z dvigom splošne dohodninske olajšave ali morebitnimi posegi v dohodninsko lestvico in razrede, pri čemer naj bi predlog pripravili na podlagi pripravljene strokovne analize celotnega dohodninskega sistema in z njim povezanih področij.

Kot pravi Polanec, dohodninske olajšave pogosto zapletajo določanje dohodnine za finančno upravo. Prednost predloga je, da se sredstva alocirajo v skladu z željami posameznikov in ne le ministrstev. Tudi Jaklič se s tem po njegovih besedah splošno napisanim ciljem strinja, prav tako še en ekonomist z ljubljanske ekonomske fakulteteMitja Kovač.

Postavljanje meje davka od dohodka pravnih oseb pa se medtem Polancu ne zdi smiselno. Prenos izgub stimulira podjetja, da investirajo v nepovratne stroške (npr. razvoj produktov pred začetkom prodaje), s čimer se spodbuja razvoj. Stroške razvoja bi s tem ukrepom efektivno povečali, navaja. Tudi Kovaču se zdi tak ukrep škodljiv, saj bi najbolj prizadel najbolj vitalen del gospodarstva, torej podjetja, ki veliko vlagajo v raziskave in razvoj. Jaklič medtem meni, da kakšnega posebnega učinka tega niti ne bo, če bodo drugi deli davčnega sistema delovali.

S ciljem približevanja obremenitve za delodajalce in delojemalce želijo postopoma dvigniti prispevne stopnje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za delodajalce, in sicer do konca mandata s trenutnih nekaj manj kot devet odstotkov po 0,8 odstotne točke na leto.

To bi pomenilo veliko povečanje obremenitev, saj naj bi se prispevne stopnje dvignile s sedanjih 16,1 na 19,3 odstotka, opozarja Polanec. "To bo kar pomemben šok za delodajalce, saj se bi stroški dela v štirih letih zvišali za tri odstotke. Tak ukrep ne bo brez posledic v obliki znižanja zaposlenosti," meni. "Res pa je, da bi zdravstvu koristilo povečanje sredstev in v dvigu prispevkov vidim edini način za dodatna sredstva, ki bi omogočila bistveno odpravljanje čakalnih vrst," pravi Polanec.

Jaklič je pristavil, da gre še za eno obremenitev za delodajalce in da je to zelo slabo ter kaže, da nastajajoča koalicija ničesar ne razume. Težave pokojninskega in zdravstvenega sistema je treba po njegovem prepričanju reševati z drugimi prijemi. Kovač je medtem opozoril, da bi pred vsako uvedbo katere koli davščine oz. nove obremenitve gospodarstva vedno morali opraviti temeljito analizo s simulacijo vseh možnih ekonomskih učinkov.

KOMENTARJI (13)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Interlink 27.08.2018, 7:43:54
Živim v tujini in vam povem, da s takimi davki nimajo težav. Če imaš premoženje, ti ga pač obdavčijo in ljudje se ne "puntajo". Ta miselnost, da nekaj lahko imaša pa nič zato plačaš, je zelo socialistično usmerjena. Zahodni svet, če ga tako imenujem, premoženje razume na svoj način že nekaj sto let.
fairplayy 25.08.2018, 19:41:30
Obdavciti parcele vecje od 5 arov ne pa da se kosi po 30 arov in vec nobene koristi sam hrup in onesnazenje.
Nightrider 25.08.2018, 19:05:12
V tej drzavi se ne splaca delat in ustvarjat premozenje.
Huntt 25.08.2018, 13:59:14
ja naj najprej vrnejo davek na 20% kot je bil pred leti ,saj ta šestostvorček nabija o blaginji??? pa enih 100.000 pisarniških prezračevalcen naj pošljejo domov, baje da so visoko izobraženi???
Transformerji 25.08.2018, 10:24:10
Priznajmo, da je ta davek v vseh razvitih državah. Vendar bi morala država imeti na nepremičnine tako realen odnos, da bi se davek razdelil pravično. Če nekdo kupi stanovanje in ga odplačuje, potem nikakor ne sme dobiti še davka. Če ima nekdo staro stanovanje in staro hišo, pa so zaradi pomanjkanja denarja nevzdrževana, potem predlagam, da se na teren pošlje poštene člane inšpekcije, ki lahko realno oceni nepremičnino. Da se ne bi zgodilo tako kot v Alenkinih časih ...... na vrhu je šlo vse po VIP-u. Tako kot rušenje črnih gradenj...... Tudi tukaj ima nova vlada veliko dela in tudi stroškov......Resnica je taka, da bi morali vsi tisti na vrhu, plačati največ davka!
brabusednet 25.08.2018, 9:39:11
Naj obdavčijo jahte,ki jih ima na tisoče naši tajkunov po Hrvaških,Črnogorskih,Albanskih in drugih lukah skrite.
mali grizli 25.08.2018, 9:16:08
Tajkunom naj poberejo denar v oazah ,in bo denarja dovolj
blef 25.08.2018, 8:09:59
Imamo kar izvolimo. Premoženje bi moralo bit sveto in seveda ne obdavčeno. Delaš plačaš davke. Kupiš nepremičnino in spet plačuj vsak mesec davke. To se mi zdi preveč in nepošteno. Davek na davek to je nevzdržno in to bo pokopalo ta sistem.
RamzesII 25.08.2018, 9:18:57
Res je premoženje, tukaj (v prispevku) sploh ni definirano, jasno, katero premoženje, je sveto in bi moralo biti neobdavčeno. Poleg tega za vsak kos ob nakupu plačamo davek, za vsako storitev povezano s premoženjem, tudi nepremičnim, ravno tako plačamo davek, pri ponavljajočih enakih storitvah vsakič.
masni 25.08.2018, 7:04:44
Ne znajo kaj drugega kot davek na davek in spet davek.
est 25.08.2018, 6:46:25
V Sloveniji se vedno kaznuje pridne. Kupiš stanovanje, plačuješ kredit 30 let se odrekaš in na koncu "fašeš " še davek. Potem pa naj bo kredit davčna olajšava. Socialnega stanovanja ne dobiš, ker si prekoračil cenzus.
Mladič Plasto 25.08.2018, 5:58:18
in sledil bo posledično dvig najemnin ,ko bo lastnik strošek lepo prenesel na najemnika :D
RamzesII 25.08.2018, 9:19:33
Vsaka logika ima svoje mesto in razlog.