30.05.2015
LJ
25° / 11°

Se nepremičnine rušijo kot hišica iz kart?

Cene prestižnih stanovanj na Manhattnu padajo kot hišice iz kart, slovenskim nepremičninam pa črno prihodnost napovedujejo tudi nekateri na geodetski upravi. Kako globoko je nepremičninsko brezno?

Hotel Carter Manhattan,brNew York
Manhattan se je pogosto izkazal za zaščiteno oazo, tokrat pa temu ni tako.

Število transakcij pri prodaji stanovanj na Manhattnu je potonilo za več kot 50 odstotkov glede na lansko obdobje, poroča Reuters. Povprečna cena prestižnih stanovanj je v drugem četrtletju leta 2009 znašala približno 1,3 milijona dolarjev, kar je 400 tisoč dolarjev oziroma približno 21 odstotkov manj kakor v enakem obdobju lani. Tamkajšnji nepremičninski trg tako še vedno drsi navzdol, obrat trenda pa se še ne pričakuje prav kmalu. Vse strožji pogoji pri najemanju hipotekarnih posojil, naraščajoča brezposelnost in nadaljevanje recesije so bili razlogi, da je padec beležil tudi ta presižni del New Yorka, ki je bil v času nepremičninskih kriz pogosto imun na vsa dogajanja. Po pričakovanjih strokovnjakov naj bi se prodaja stanovanj nadaljevala tudi do konca leta, padec cen pa naj bi bil manjši od tistega, ki se je zgodil v letu 2008.

In kako je pri nas?

O drastičnem padcu prodaje nepremičnin v Sloveniji in posledičnem padcu nepremičnin v prvem četrletju leta 2009 smo že pisali. Podatki Geodetske uprave Republike Slovenije, ki so objavljeni v Poročilu o povprečnih cenah nepremičnin na slovenskem nepremičninskem trgu za 1. četrtletje 2009, nakazujejo na 6-odstotni padec cen stanovanj glede na prejšnje četrtletje in približno desetodstotni upad v primerjavi z istim obdobjem lani. Po podatkih geodetske uprave se število transakcij na nepremičninskem trgu manjša iz četrletja v četrtletje, padec prodaje nepremičnin pa je v primerjavi z zlatimi časi slovenskega nepremičninskega trga še večji od tega, ki se je zgodil na Manhattnu.

Zanimivo pa je dejstvo, da so cene starih stanovanj v Sloveniji v drugem četrtletju leta 2009 upadale manj kot cene novogradenj. Razloge za to lahko deloma iščemo v dejstvu, da je trg rabljenih stanovanj mnogo bolj odziven, saj so bili padci rabljenih nepremičnin pred tem mnogo bolj intenzivni kakor pri novogradnjah. Prav tako pa so se pred letom in več sklepali posli, ki še niso celotno odražali recesijskega stanja novogradenj. Bolj ko se je bližal konec leta 2008, bolj so se kazale prave razmere.

Cene nepremičnin padajo
Prodaja in cene nepremičnin tonejo vse globje. (Foto: iStockphoto)

Skrb zbujajoča je tudi izjava Aleša Perovška, vodja evidentiranja trga nepremičnin na geodetski upravi (GURS), ki je kot eno izmed možnosti navedel tudi morebiten nepremičninski zlom, če bi se zaloge neprodanih novogradenj še naprej povečevale. Upadanje cen se bo po Perovškovih ocenah nadaljevalo vsaj do konca leta, nepremičninski trg pa naj bi oživel, ko se bodo razmere na denarnem trgu obrnile v pozitvno smer.

Več razlogov za rast ali več za padec cen slovenskih nepremičnin?

Manhattnu in Sloveniji je skupno to, da je upad prodaje nepremičnin padel za več kot 50 odstotkov.

Tako kot pri vsaki stvari doslej obstaja več ugibanj oziroma scenarijev. Padec cen nepremičnin namreč že vrta luknje na različnih področjih, tako je na primer želja lokalnih skupnosti in države, da se prispevki in dajatve povečajo, kar bo, ob predpostavki drugih nespremenjenih pogojev, zagotovo povečalo cene nepremičnin. Dodaten padec cen nepremičnin bi lahko povzročil vsesplošni upad cen gradbenih materialov, ki pa se dogaja le pri specifičnih vrstah materialov in še to v omejenem obsegu. Zaradi strogih pogojev financiranja pa imajo gradbena podjetja vse višje stroški, kar zagotovo zmanjšuje manevrski prostor za kakršno koli zniževanje cen novogradenj. Prav tako pa je pričakovati, da bi se v primeru dodatnega večjega padca cen nepremičnin država zagotovo vmešala, saj ji je iz določenih vidikov bolj v interesu, da cene ostanejo na istih ali višjih ravneh.

padec na borzi
Bodo cene nepremičninam še vedno padale? (Foto: iStockphoto)

Seveda pa se tovrstni ukrepi lahko vrnejo kot bumerang efekt. Država ima na primer že zdaj veliko praznih in nezgrajenih stanovanj, ki bi jih kot racionalen gospodar lahko boljše izkoriščala. Gospodarske razmere so v Sloveniji negotove, brezposelnost je na visoki stopnji, odpuščanj je iz dneva v dan več, za kupce nepremičnin pa so bančna posojila manj dostopna kakor pred leti. Za nameček je Slovenija v fazi staranja prebivalstva, saj imamo čedalje večje število starostnikov, ki niso ravno klasični kupci nepremičnin, prej nasprotno. Povpraševanje po nepremičninah je torej v današnjih časih zelo skromno, ne smemo pa tudi pozabiti na morebitno uvedbo davka na nepremičnine, ki bi cene nepremičnin dolgoročno zagotovo še dodatno oklestil.

Kateri scenarij se bo torej uresničil? Tega žal nihče ne ve, so pa nekateri zelo prepričani v lastne napovedi.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 12
lunatetrka 20.12.2009 09:00:47
Hiše so še zmeraj najboljša naložba,banke ti ponujajo 4% obresti,realna inflacija je 10%-na,tako si na zgubi vsako leto 6%,pol pa prihrani kej.
 
altromondo rimini 03.11.2009 22:56:58
Težave imaš ti in to velike...
 
atrium 20.07.2009 20:23:35
a so nep. agenti postavljali cene ali kaj?? Ne razumem kaj se tako spravljaš na agente, očitno ti je eden stopil na žulj, ali pa si kdaj ti bil in ti ni uspelo? Res ne vem kaj je s tabo.
Ampak očitno je da imaš težave
 
altromondo rimini 12.07.2009 21:04:31
Naj vam bo vsem, ki ste vezani na gradbeno panogo-od lastnikov zemljišč, investitorjev, prodajalcev sploh pa raznim posrednikom JASNO, da je cena 3500 EURm2, TO POMENI DA JE CENA 30m2 GARSONJERE V LJ. PREKO 100.000 EUR!!! ali enosobnega stanovanja po 2800 EURm2 popolnoma skregana s slovensko povprečno neto plačo. Vse več
ljudi pa ne dobi niti toliko-če sploh še ima službo. Nekdo, ki varčuje za stanovanje, v zadnjih letih s prihranki ni dohajal niti rasti cen nepremičnin!!!
Dražje kot so te, večji krediti se najemajo
za nakup-in tu služijo še banke, ki te tako zasužnijo tudi za 30 let-če v tem času kredit sploh odplačaš. Če se nekje vmes zalomi z odplačilom vsi vemo kaj sledi. Jasno je, da jih veliko v tej verigi jemlje preveč. Take stvari ne gredo v nedogled in se morajo enkrat normalizirati.
Torej namen vlade z jamstvom za kredite in z raznimi shemami ter s tem spodbujanje prodaje še zdaleč ni rešitev. Rešitev je v progresivni obdavčitvi velikosti življenjskega prostora in praznih nepremičnin, ki bi morala biti sprejeta takoj, da se cene normalizirajo.
OSNOVNI NAMEN STANOVANJ JE BIVANJE NE PA NALOŽBE, BOGATENJE IN ŠPEKULACIJE
Naj si vsak potencialni kupec ovrednoti
ali je za 100x100 cm bivalnega prostora, kamor lahko postaviš le računalniško mizico vredno veliko mesecev dela po 8ur dnevno?
Dragi kupci, cene se morajo prepoloviti, do takrat je nakup nesmiselen.
lep dan vsem
 
expat 08.07.2009 10:55:13
@silvo: nisem nepremicninar, vendar mi je za razliko od tebe jasno, da stvari niso tako enostavne kot si jih ti tako ocitno napacno predstavljas. Verjetno je to le posledica nerazumevanja trga.

Tezava ni v tem, da bo nepremicninarjem zmanjkalo dela, tezava je v tem, da je na celo gradbeno panogo vezano OGROMNO ljudi, od zaposlenih v investicijskih podjetij, gradbenih podjetjih, projektantskih podjetjih, zaposlenih pri podjetjih, ki so dobavitelji gradb. materiala, pa se bi lahko nasteval, verjetno v nedogled. Padec cen nepremicnin se bo tako ali drugace posredno dotaknil nas vseh.

Si se eden tistih, ki si veselo mane roke vsakic, ko prebere clanek o padcu vrednosti nepremicnin, obenem pa se sploh ne zaveda resnosti situacije in vpliv na gospodarstvo. Ljudje zaradi tega izgubljajo sluzbe, tako, da je vsako navdusenje ob tem povsem neprimerno...

Ce mislis, da so nepremicninarji edini, ki lobirajo, potem si precej naiven. Ni tezava v tem, da se ne bi smelo pisat realnih cifer, tezava je v brezveznih clankih kakrsen je zgornji, ki so sami sebi namen, brez kakor ti pravis realnih cifer in 100% namenjeni le dviganju prahu in branosti. Seveda to narocnikom oglasov ni po godu. Ti verjetno tudi ne bi placeval nekomu, ki ti povzroca poslovno skodo.

Sicer pa bi me ob tem bolj zaskrbela kredibilnost medijev, kot pa oglasevalcev, ce je na njih tako lahko vplivat (kot ti trdis...) ;).
 
silwo 05.07.2009 17:44:48
ok če se počutiš užaljeno, se opravičujem, to ni bil moj namen, mi pa gredo te nepremičninarji že zelo na živce, ko vsi govorijo kupujte zdaj nepr. s popustom ali pa kupujte zdaj, ste na razprodaji.

Se pa ne bi mogu bl strinjat s tvojo izjavo: "Življenj... nam vrača samo tisto, kar dajemo drugim". To kar so do zdaj nepr. agenti dajal zdaj dobivajo nazaj, nič več in nič manj!
 
atrium 04.07.2009 19:42:01
silwo nima se smisla kregat s teboj,...
Vidim da rad želiš slabi ljudem, žal jaz nisem takšna, tako da se ne bom spuščala na tvoj nivo.
Kljub temu da ti želim da propademo, jaz tebi želim vse lepo.
**************************
"Življenj... nam vrača samo tisto, kar dajemo drugim"
**************************
 
silwo 03.07.2009 23:54:40
in tvoj point je...? sicr pa premik nečesa ne pomen samoumevne reakcije na drugi strani. Ja če se bodo znižale kaj bodo pa vsi planil kupvat al kaj?tko bo kokr je vedno pr slovencih, nč tole pada bom še mal počaku zihr bo še mal padlo...to je zlo zlo verjetn scenarij. Poglej mal na delniške trge pa ti bo hitr jasno. kaj a tuki bojo kupil nepremičnino pa bo padal še za ene 10 % pa bo potem kupu še eno hišo da bo ne bo imel izgube al kaj? jah ne gre to tko k pr delnicah! Sicr pa noben od naju ne ve zagotovo, ker se padci nepremičnin doslej v slo še niso zgodili, tko da kle ene domeneve postavlt je res pravi PODN...no razn če ti ni v interesu da se čimprej vse pobere da boš lahk novo provizije žel:) jaz sm na strani kupcev tko da se veselim še dodatnih padcev:) še bolj ti pa prvoščm totalen upad prodaje nepremičnin, ker to je najbolj boleče ( ko ni zaslužka ne pri nakupu niti pri prodaji)

dejstvo pa je, da zarad takih k sta vidva v nekaterih cajtngih prav lobirajo in se o tem (zlomi, realne cifre itd..) sploh ne sme pisat (ala dnevnik, baje da tud v delu zategujejo vse skp). nepremičninarji se zavedate da je zdaj treba oglašvat, ko pa zakupujete oglaševalski prostor pa se kle hočte neki kao polastit medijev! in kje je torej vaša kredibilnost?

Pa še neki atrium? kako lahk rečeš, da so informacije lažne, če je neka oseba nekaj rekla in to nazaj preklicala? lažno bi bilo če sploh tega ne bi javno oznanila...

No ok sm da je konc recesije (ker si pač tak strokovnjak mi povej kaj pomeni definicija "konec recesije", al sm neki na pamet iz teh medijev, ki jih tako šimfaš, povzemaš), pa smo veseli...folk pa šele zdaj čuti to, nimajo plač, za jest itd... Razlož to njim, česa je konc!
 
atrium 03.07.2009 19:48:04
dragi silwo, če se bodo cene znižale, bodo ljudje začeli kupovati, tako da ne s takimi,....
 
silwo 03.07.2009 13:20:13
haha atrium in expat, vama ne gre prodaja nepremičnin pol vam pa še medji tkole štrene mešajo :)

hehe kr naj strelajo, sej prej so se pa na brokerje spravl ko so delnce padale...vsakič je enkrat na vrst:)

atrium, podn so tvoje izjave k klele meglo mešaš - ok ta model je neki reku in zdaj zadevo preklicu - torej ni lih kredibilna oseba da:
a) kle govori da se bo zgodil zlom nepremičnin
b) niti da se zadeva umirja in da se nepremičnine pobirajo

Skoz vajina odgovora se hitro vidi, da sta le še dva nepremičninarja več k se preprosto nista sprijaznila s padci in kr svoje še naprej tupita, saj vama gre samo za zaslužek!
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes