30.05.2015
LJ
26° / 10°

Montažna hiša - sanje na hitro

Hiša je draga stvar, zato nas je zanimalo, koliko denarja želijo proizvajalci montažnih hiš za svoje gradbene mojstrovine.

montažna hiša marles
Osnovna, skromna hišica (Foto: Marles hiše Maribor d.o.o.)

Pri ponudnikih oziroma izdelovalcih montažnih hiš smo pobrskali za cenami hiš "na ključ" – osnovna izvedba, najugodnejša ponudba. Privzeli smo, da smo izkop opravili že sami in pripravili osnovno betonsko ploščo.

Cena postavljene hiše seveda niha glede na želje naročnika, morebitne prilagoditve in dodatno potrebno opremo, zato proizvajalci neradi govorijo o ceni, pridobljene informacije pa so zgolj informativne.

Marles hiše Maribor d.o.o. ponuja hišo Viva, ki meri 8,6 x 6,7 metra, ima 96,6 kvadratnih metrov stanovanjske površine, najbolj osnovna ponudba brez strešne kritine pa znaša 42.400 evrov, skupaj z 8,5-odstotnim davkom. Pridobitev gradbenega dovoljenja ni zajeta v ceno in znaša 2.390 evrov, v najkasneje treh dneh od podpisa pogodbe pa je potrebno plačati 15–20 odstotkov vrednosti hiše, preostali delež pa najmanj 45 dni pred datumom odpreme hiše kot avans, akreditiv, bančno garancijo ali s plačilom na namenski depozitni račun.

montažna hiša marles
Modern pristop za primerno ceno. (Foto: Marles hiše Maribor d.o.o.)

Pri podjetju Jelovica d.d. ocenjujejo, da stane izgradnje osnovne hiše na ključ med 850–1.200 evrov na končni kvadratni meter stanovanjske površine, seveda je cena odvisna od želja in izvedbe hiše. Njihova hiša, ki ima 125 kvadratnih metrov stanovanjske površine, pritličje in mansardo, stane približno 111.000 evrov brez davka. Poudarjajo pa, da niti ena hiša ni enaka drugi, saj je vsaka načrtovana in izdelana izključno po naročilu kupca.

Podjetje Riko hiše d.o.o. na kratko ocenjuje, da nas izgradnja novega doma stane približno 750 evrov na kvadratni meter bivalne površine, a cena ne velja za izgradnjo na ključ, temveč do tretje podaljšane gradbene faze.

Tudi proizvajalec montažnih hiš Elk AG iz sosednje Avstrije ponuja pritlično hišo, ki ima 127 kvadratnih metrov zazidalne površine, 107 kvadratnih metrov bivalne površine, s klasično streho, katere osnovna izvedba stane 62.333 evrov, s tem, da je hiša zunaj dokončana, znotraj pa pripravljena na zaključna dela. Enaka hiša pri izvedbi "na ključ" pa bi nas veljala 104.981 evrov.

Odločitev je vaša, kot je vaš tudi denar. Velja premisliti in dobro premisliti, preden se odločite, saj je nakup oziroma izgradnja hiše praviloma investicija za vse življenje.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
izidor.vindis 19.05.2009 11:45:38
Tisto kar se kar naprej reklamira, je ziher zanič, ker se očitno brez reklame ne prodaja ...
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes