30.05.2015
LJ
25° / 11°

Ne morete si privoščiti, da bi to spregledali

Visoke cene stanovanj, nizka kupna moč in obilica praznih nepremičnin so znaki, ki kažejo na to, da se bomo v prihodnosti Slovenci očitno raje odločali za najem kot pa nakup stanovanja.

Ko se na trgu pojavi veliko stanovanj, ki se oddajajo, ima najemojemalec večjo pogajalsko moč. Premeten najemnik lahko še tako majhen detajl, ki odstopa, obrne sebi v prid. Slabši pogoji bivanja, neurejen dovoz brez možnosti parkiranja, slaba izolacija, ki veča stroške najemojemalca in tako naprej.

kupovanje stanovanja

Pred najemom stanovanja se je priporočljivo z lastnikom dogovoriti o vseh pogojih najema in to tudi zapisati v najemno pogodbo. Temeljito je treba pregledati stanovanje, narediti zapisnik stanja stanovanja, v katerem opredelimo vse morebitne poškodbe ter pomanjkljivosti, zapisnik pa podpišeta tako lastnik kot tudi najemnik.

Če najemnik najde pomembnejše napake, jih mora lastnik odpraviti, preden se najemnik vseli. Lahko se tudi dogovorita, da se bodo popravila, ki jih po dogovoru opravi najemnik, upoštevala pri višini najemnine. Hkrati pa se je že v začetku dobro dogovoriti tudi za obveznosti najemnika, to pomeni, v kakšnem stanju naj najemnik zapusti stanovanje.
Pogajanje naj ne bo omejeno le na ceno, pogajate se lahko tudi za zmanjšanje plačila varščine ali popoln odpis le-te, saj jo večina najemodajalcev zahteva ob sklenitvi pogodbe. S tem naj bi se najemodajalec zavaroval, da bo stanovanje po izselitvi najemnika v takšnem stanju, kot je bilo na začetku.
V teoriji lastnik varščino ob izteku najema vrne, toda v praksi se varščina pogosto uporabi za plačilo zadnjih obrokov najemnine. V primeru, da podpišete najemno pogodbo za daljše časovno obdobje, lahko zahtevate tudi dodaten popust pri najemnini. Prav tako se lahko sporazumno dogovorite za skrajšanje odpovednega roka, ki v povprečju znaša dva oziroma tri mesece.

Denarno s tem sicer nič ne boste prihranili, je pa to lahko dobra poteza za naprej, če bi se morebiti nepredvideno preselili kam drugam, ko se bo odprla kakšna ugodnejša ponudba, da boste namesto nižje cene pridobili večje ugodje za isto ceno. Ali pa boljša opremljenost, omogočen dostop do interneta, povečanje površine za zunanjo uporabo, kot so garaža ali klet in podobno.

Veliko se tudi govori o tako imenovanem obveznem plačevanju v rezervni sklad. Tukaj se je potrebno zavedati, da mora to obveznost plačevati lastnik stanovanja in ne najemnik, a pogosto temu ni tako. Podobna zgodba se tudi ponavlja pri vzdrževanju najetega objekta, kjer lastniki radi prenesejo ta strošek kar v najemnino, čeprav je to njihova dolžnost in strošek.

Pogosto se zgodi, da lastnik in najemnik stanovanja sicer skleneta najemno pogodbo, a je lastnik potem ne prijavi oziroma ne prijavi dohodka iz oddajanja premoženja v najem zaradi davčnih obveznosti.

Še bolj pogosta praksa pa je, da se v pogodbo zapišejo napačni podatki, kot so manjša kvadratura stanovanja oziroma sobe, ki se oddaja, bistveno slabše stanje stanovanja, kot v resnici je, in podobne goljufije. Iz teh namišljenih razlogov se v pogodbo zapiše nižja cena, kot jo dejansko najemnik lastniku plačuje.

stanovanje

Če recimo najemnik plačuje višji znesek, po domače povedano plačilo na črno, kakor je to zapisano v najemni pogodbi, češ da je to bolj ugodno za oba, naj najemojemalec raje dvakrat premisli, saj se dohodki od najemnin namreč najemodajalcem štejejo v dohodnino, obdavčeni pa so v skladu z dohodninsko lestvico.

Če je na pogodbi naveden manjši znesek, najemodajalec prihrani že na začetku v obliki morebitnega manjšega davka. Ni potrebe torej, da najemnik plačuje toliko višjo najemnino, recimo 50 odstotkov višjo, kar 'na roke', kakor je uradno zapisano v najemni pogodbi.

Kako je z oddajanjem na črno?
Na davčni upravi se zavedajo, da številni najemodajalci stanovanja oddajajo na črno, kakršnih koli podatkov o oddajanju nepremičnin na črno pa ne morejo posredovati, ker jih nimajo. Podatek pravi, da je bil v lanskem letu davčni izplen iz naslova dohodka iz oddajanja nepremičnin preko 6 milijonov evrov.

Vam lahko pri najemu kdo pomaga? Kaj počnejo nepremičninske agencije?
V kolikor oseba, ki želi najeti stanovanje, nima nikakršnih izkušenj na tem področju oziroma najema stanovanje v kraju, ki ga ne pozna, niti se nima na nikogar obrniti, je priporočljivo, da najame stanovanje prek nepremičninske agencije, saj ji le-ta zagotavlja (oziroma bi ji morala) varnost pri najemu.
Ne le da agencija pomaga pri iskanju primernega stanovanja, preveriti mora tako pravno kot dejansko stanje stanovanja in na koncu tudi poskrbeti za sestavo ustrezne najemne pogodbe.

Nepremičninska agencija namreč lokalni teren praviloma dobro pozna, poleg tega ima v svoji bazi raznoliko ponudbo najemniških stanovanj za različne želje in zmožnosti.
S tem lahko prihranite veliko časa, denarja in energije pri iskanju vam primernega najemniškega stanovanja. Kljub temu pa veliko najemnikov samostojno išče najemniška stanovanja, torej brez asistence nepremičninske agencije.
Agencija prav tako pripravi tudi ustrezno najemno pogodbo, v zameno za vse to pa zaračuna pavšalni znesek, praviloma v višini ene mesečne najemnine.
 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 7
 
SEBAJ 18.03.2013 16:25:51
Navedek, da se bomo raje odločali za najem kot za nakup ni pravilen, bolje bi bilo, če bi rekli, da ne bomo imeli druge izbire kot najem, kar pa ni nič novega. Že nekaj časa si navaden delavec nakupa niti pod razno ne more privoščiti.
Matejv1983 21.12.2012 04:51:13
Nevem zakaj nas tako silijo v ta najemniška stanovanja?
A jim ni jasno da najemnino plačuješ do konca življenja, če pa vzameš kredit pa stanovanje odplačaš in potem tega stroška nimaš več, nepremičnina je tvoja in lahko delaš z njo kar želiš, pa noben ti nebo rekel da imaš tri mesece da se izseliš itd.... Pri najemu pa ni tako.
Matejv1983 21.12.2012 05:00:21
Pa še nekaj o tej stanovanjski politiki:
Ko greš na banko za kredit, ga ne dobiš če ne izpolnjuješ pogojev, pa še višina kredita je odvisna od plače, tako da če si na minimalni plači ali tam blizu se lahko obrišeš pod nosom za kredit.
Ko pa vzameš stanovanje v najem te pa noben ne vpraša a si kreditno sposoben itd. Najemnino pa plačuješ bistveno višjo kot bi plačeval kredit.
 
altromondo rimini 26.05.2012 19:44:15
Ali ne plačuješ najema ali pa najetega kredita za stanovanje-v obeh primerih si v k...., s to razliko da če si najemnik po 30 letih nimaš v rokah NIČ!
Z dajanjem kreditov brezposelnim in rizičnim osebam se hoče stanovanja na vsak način poriniti v prodajo, čeprav se kreditodajalci še bolj kot kreditojemalci zavedajo da se bo slabo končalo-ponavadi z zaplembo.
ZATO NE NAJEMAJTE IN NE KUPUJTE NEPREMIČNIN-CENE BODO KMALU ŠE NIŽJE!
 
modra20 23.03.2012 22:58:14
Nov spletni iskalnik, ki (za razliko od Googla itd.) del svojega dobička deli s svojimi uporabniki in to zgolj v zameno za to, da njihov iskalnik uporabljate!
Dart Vejder 23.03.2012 13:39:52
Zakaj ni naslov članka preprosto "Ne morete si privoščiti" ?
orangensaft 23.03.2012 14:38:09
e-e naslov bi moral biti ''ne morete si več privoščiti niti najemnine''
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes