28.05.2015
LJ
20° / 7°

Oddal stanovanje turistom, v zahvalo so mu ga razbili s sekiro!

Ko se je T. vrnil z daljše poslovne poti v svoje stanovanje, je obnemel. Vrata stanovanja so bila odprta, stanovanje praktično uničeno. Namesto prijaznim turistom je stanovanje oddal zločincem.

Eno izmed najbolj uspešnih spletnih poslovnih idej uresničuje internetni portal Airbnb, ki deluje kot agencija za oddajanje apartmajev. Če imate za daljši ali krajši čas prosto stanovanje, apartma ali sobo, ga lahko prek njihovega portala ponudite turistom, ki iščejo tovrstno namestitev. Na portalu tako lahko najdete poceni namestitev v kar 190 različnih državah in 17.000 različnih mestih. Med drugim je v ponudbi tudi 114 stanovanj iz Slovenije, od tega kar 85 iz Ljubljane.

stanovanje - 3
EJ je našla stanovanje polno smeti.

A pred kratkim sta se na spletu pojavili šokantni zgodbi uporabnika in uporabnice, ki sta preko portala Airbnb oddala svoji stanovanji. Namesto prijaznih turistov so se v njuni stanovanji naselili kriminalci: lopovi, narkomani, kradljivci identitet.

stanovanje - 2
Kuhinja, kot so jo pustili 'turisti'.

Prva je po spletu zakrožila zgodba uporabnice EJ, ki je stanovanje oddala, ker se je podala na daljšo poslovno pot. Ker je mislila, da bodo stanovanje uporabljali dobronamerni turisti, je v njem pustila cel kup osebnih stvari, ki jih je skrbno zaklenila v omaro. Toda ko se je vrnila, jo je čakalo pravo razdejanje: gosti so vlomili v omaro, ji ukradli ves nakit, potni list, rojstni list, kamero, iPod, prenosni računalnik in zunanji disk s kopico slik in podatkov. Za nakupovanje preko spleta so uporabili njeno kreditno kartico.

Oblačili so se v njena oblačila, ki so jih umazana in mokra pustili na tleh garderobe. Da bi se znebili umazane posteljnine, so zakurili kamin in jo enostavno zažgali. Ker so pozabili zapreti loputo za pepel, se je le ta raztresel po celem stanovanju. V kuhinji so jo čakali kupi nepomite in uničene posode, celotno stanovanje pa je bilo polito z belilom, ker so storilci želeli uničiti morebitne sledi, ki bi jih lahko pustili. Vso to škodo so povzročili zgolj v enem tednu bivanja v najetem apartmaju. Da gre za nesramnost brez primere, se kaže tudi v tem, da so med uničevanjem stanovanja lastnici poslali več elektronskih pisem, v katerih so se ji zahvaljevali za lepo stanovanje in za čas, ki ga lahko prebijejo v njem.

stanovanje - 7
S sekiro obdelana omara v Troyevem stanovanju

Prvemu pismu je v le nekaj dneh sledila tudi izkušnja uporabnika po imenu Troy. Njegovega stanovanja so se nepridipravi lotili kar s sekiro, s katero so razbili pohištvo, da so se lahko dokopali do njegovih dokumentov, ki so jih uporabili za krajo identitete. Poleg razbitega pohištva in kupa umazanije so v stanovanju pustili še pribor za uživanje drog. Težava Troya je bila toliko večja, ker ni bil lastnik stanovanja, ampak najemnik, kar pomeni, da zavarovalnice ne bodo krile nastale škode.

Prav tako nastale škode ne bo kril portal Airbnb, ki nastopa kot posrednik med najemodajalci in najemniki, kljub temu, da za posredovanje zaračunajo 3-odstotno provizijo. Ob tem se je na internetu razvnela debata o tem, kako se zaščititi pred tovrstno zlorabo in kdo bi moral preverjati, ali se najemniki predstavljajo s pravimi imeni in verodostojnimi osebnimi dokumenti. Zaupanje je lepa lastnost, toda ko svoje prebivališče prepustite v roke neznancem brez nadzora, je treba biti izredno previden, zato nekaj nasvetov:

► Poskrbite za ustrezno zavarovanje stanovanja in predmetov v njem.
► Pred oddajo odstranite vse osebne stvari, dokumente, oblačila in obutev, kozmetiko ...
► Če sami ne morete preveriti, kaj se dogaja z vašim stanovanjem, prosite sosede ali prijatelje, naj vas obvestijo, če se v stanovanju dogaja kaj sumljivega.
► Stanovanje predajte osebno, preglejte osebne dokumente najemnikov in sklenite lastni pisni dogovor o oddaji stanovanja.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes