16.01.2017
LJ
-0° / -6°

VIDEO: Povratek 'potopljenega mesta'

Radovedneži si lahko znova ogledajo "potopljeno mesto" na južni obali Kalifornije. Po samo devetih letih so morali izseliti vse prebivalce, ker so plazovi potiskali njihove domove proti morju, na drugi strani pa so valovi spodjedali obalo.

Naselje so zgradili leta 1920 kot prestižen predel San Pedra. Ponujali so čudovit razgled na Pacifik in njegovi prebivalci so bili med bogatejšimi v mestu.

Kmalu so plazovi začeli potiskali bungalove čedalje bližje morju. Leta 1929 so vse izselili. Valovi so spodjedali obalo, hiše so bile vsak dan približno 30 centimetrov bližje morju. Vse razen dveh bungalovov so pred potopitvijo preselili na drugo lokacijo.

Po izselitvi je območje postalo kultno zbirališče za divje zabave. Ob sončnih dneh ali vročih poletnih nočeh je bilo v zapuščenem naselju več mladih, ki jih ni ustavila železna ograja niti velik napis "Ni prehoda" na njej. Ograjo so postavili leta 1987, ker se je kar nekaj zabave zeljnih ubilo ob padcu na skalnati obali.

Po predlogu mestnega svetnika so območje znova odprli za javnost in številni radovedneži so si že znova legalno ogledali mesto. Na površju so vidni razpokana cesta in pločniki, ostanki zgradb so porisani s pisanimi grafiti. Obiskovalci lahko tudi uživajo ob pogledu na morje, na otok Catalina in žerjave v losangeleškem pristanišču.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 2
 
Ciymbalta 16.05.2015 09:24:46
Bogati so gradili narava pa jim je vse vzela
 
LOPOVEpredZID 16.05.2015 09:11:21
full hud prispevek...zelo poučen...
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes