25.05.2015
LJ
22° / 10°

Svet je popolnoma zgrožen! Poglejte, kaj počnejo za 50 €!

Idilični prizor bi v živalskem vrtu sprožil navdušenje množice, ki bi nato skušala s fotoaparati ovekovečiti nežen trenutek …

orangutan
Foto: Four Paws

Napaka! Fotografija, ki te dni pretresa svet – predvsem ljubitelje živali – je nastala, ko so se okoli opice, ki je v naročju stiskala mladička, zbrali krvoločni lovci na glave. Če jih zahodni svet pozna večinoma kot posameznike, ki iščejo najbolj zloglasne, a pobegle zločince in jih nato za denar pripeljejo pred roko pravice, je osrednji posel indonezijskih lovcev na glave ubijanje orangutanov.

V tem primeru je več moških nameravalo opici pokončati z noži, ostanke pa najbrž dobro skriti. Pred gotovo smrtjo so ju v zadnjem hipu rešili naravovarstveniki organizacije Four Paws, ki so ju nato prepeljali na drugo mesto. A nihče ne ve, kako dolgo bosta varni tam, je pa organizacija obe opremila z napravami za sledenje.

Mrtvi orangutani: 50 € na glavo, nam pa palmovo olje

Mladi moški, ki so med pripravo na ubijanje še najprej malo 'razkazovali mišice in se veselili', kot so povedali predstavniki organizacije, so računali na zaslužek okoli 100 evrov. Po 50 evrov na glavo. Njihovi naročniki pa so velike korporacije, ki svetu prodajajo palmovo olje z Bornea.

Da bi zadostili neverjetnemu povpraševanju po palmovem olju, še posebej po njegovih cenejših verzijah, te korporacije v tem delu sveta divje sekajo gozdove, kar je močno zmanjšalo naravno življenjsko okolje za orangutane in njihovo število z 250.000 oklestilo na 50.000.

Tisto, kar je svet šokiralo malo bolj, pa je bilo odkritje, da za zmanjšanje njihovega števila najbrž ni toliko krivo krčenje gozdov kot načrtno ubijanje. Podjetja za proizvodnjo olja so namreč prepričana, da so orangutani kuga za njihov pridelek in zaslužek in zato denarja lačnim domačinom plačujejo drobiž, da jih čim hitreje usmrtijo na stotine.

palme

Palmovo olje nato prodajajo v Evropo in ZDA, uporablja pa se v prehrambni in kozmetični industriji, vse bolj pa tudi kot biogorivo. Oblasti načrtujejo, da bo do leta 2020 na Borneu s palmami zasajenih 20 milijonov hektarjev površin, kar bo imelo uničujoč vpliv na ekosistem, ogrozili bodo tudi življenje staroselcev, ki v teh delih živijo odmaknjeno in samosvoje življenje, a to ne skrbi nikogar.

Sporno pridelano palmovo olje je mogoče najti v vsaj enem od desetih izdelkov na trgovinskih policah. Med drugim v milih, kremah, šamponih in drugih kozmetičnih izdelkih, olju za kuhanje, pecivu, čokoladi, čipsu, margarini ...

Oblast se namreč skriva za zakoni, kjer so zaščiteni vsi – od živali do staroselcev, le da jih v praksi ne izvaja nihče. Za načrtno iztrebljanje živali sta bila v zadnjih letih aretirana dva človeka, pa še to le izvajalca in ne naročnika, za kršenje pravic staroselcem pa se policija menda niti ne zmeni.

Za 50 evrov vam prodajo še lastno mamo!

Če se slučajno kdo sprašuje, zakaj bi se človek več dni plazil po džungli in oprezal za opicami za 50 evrov, je odgovor seveda na dlani – revščina. V državi, ki je sicer beležila 6-odstotno gospodarsko rast in kaže vse znake, da bi se kaj moralo na bolje spremeniti tudi za prebivalce, namreč cvetita korupcija in neenakost v razporeditvi bogastva.

Brezposelnih je kar 22 odstotkov mladih, starih od 18–24 let. Izobrazbena struktura je slaba, skoraj 20 odstotkov otrok, starih do pet let, je podhranjenih. 30 odstotkov podeželja nima urejene pitne vode, pogosti so izbruhi najrazličnejših bolezni.

Tisti, ki jim službo že uspe dobiti, se s plačo ravno ne morejo pohvaliti. Ta povprečno znaša od 200–250 evrov na mesec, v najrevnejših delih tudi pol manj. Za dobro hišo pa je treba odšteti okoli 40.000 evrov. Za vilo okoli 150.000 evrov. In ker mnogi sanjajo prav o slednji, so za denar pripravljeni storiti marsikaj.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 7
 
Miki777- 28.01.2012 18:29:08
Kitajska rasa, Afro Semitski Latino humanoidi, kot najbolj krvoločne in zlobne vrste na tem planetu...
Matjaž Pešec 28.01.2012 17:38:20
Dexter....
 
kurcvasgleda01 28.01.2012 16:39:34
sploh se ne čudim, da bo konec sveta pa Bog ja vidi, da tak dalje več ne gre...
 
word 28.01.2012 15:22:31
A je težko vzeti pištolo, ubit lovca ga obesiš na palmo za opozorilo drugim in nadaljuješ dokler ne zaleže =)
1996man 28.01.2012 15:50:47
bolša ideja, rajš ubit lastnike podjetij k to naročajo, njihov denar pa porabt za popravitev škode :)
oldtimer 28.01.2012 17:05:20
lastnike tja peljat pa za drevo prvezat pa pustit tam
njanez43 28.01.2012 18:16:14
Nobene ideje bolnih ljubljenih vodij ni mogoče realizirati brez idiotov-eksekuorjev! Zato se strinjam, da je v takem primeru najučinkoviteje dosledno pobijanje eksekutrojevin ideje bolnih ljubljenih vodij ostanejo nerealizirane !
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes