29.05.2015
LJ
24° / 7°

Sklad nakupuje: do 1800 evrov za kvadratni meter

Po prvem odpiranju ponudb je stanovanjski sklad v ožji krog uvrstil 531 stanovanj. Izhodiščna pogajalska cena za stanovanja v mestih bo od 1500 do 1800 evrov, zunaj mest pa od 1000 do 1200 evrov za kvadratni meter.

V ožjem izboru po prvem odpiranju ponudb, ki je bilo 15. junija in na katerega je prispelo 89 ponudb za okoli 1000 stanovanj za skupno okoli 143 milijonov evrov, je 531 stanovanj 156 ponudnikov, osem ponudb pa še proučujejo, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor sklada Žiga Andoljšek.

Celovški dvori
Ponudbo za odkup je na Stanovanjski sklad poslal tudi stečajni upravitelj Celovških dvorov.

Od teh ima okoli 250 stanovanj prioriteto in si jih bo sklad v tretji fazi izbora ogledal in se o njih pogajal. Sklad je oblikoval izhodiščno pogajalsko ceno, ki za stanovanja v mestih in na njihovem obrobju znaša od 1500 do 1800 evrov, za stanovanja zunaj mest od 1000 do 1200 evrov z DDV na kvadratni meter.

Med ponudniki, ki so se uvrstili v ožji izbor, so samo pravne osebe. Fizične osebe so ponujale večinoma starejša stanovanja, ki niso izpolnjevala formalnih pogojev. Ponudbe so prišle iz celotne Slovenije, pri čemer je Andoljška presenetilo majhno zanimanje iz Gorenjske.

Prvič bo imel prednost najem pred nakupom

Sklad še oblikuje merila za oddajo ali nakup teh stanovanj. Določil bo, ali bodo stanovanja prednostno namenjena mladim družinam, tistim, ki rešujejo prvo stanovanjsko vprašanje, starejšim ter ali bodo imele prednost ponudbe za najem ali za odkup. Je pa Andoljšek nakazal, da bodo v prihodnje, potem ko sklad doslej dajal prednost nakupu pred najemom, verjetno dajali prednost družinam z več otroki, ki jih zanima najem.

Sklad je pri izbiri stanovanj med drugim upošteval lokacijo, in sicer migracije in rodnost na posameznem območju, povpraševanje, ponudbo in ceno, interes za najem stanovanj, kupno moč, povpraševanje po zaposlitvah ter tudi površinsko primernost glede na tip stanovanja.

Celovški dvori - 14
Sklad je prejel 89 ponudb za okoli 1000 stanovanj za skupno okoli 143 milijonov evrov. (Foto: Damjan Žibert)

Sklad ima za nakup stanovanj na voljo skupno okoli 40 milijonov evrov. Če ne bo dovolj primernih stanovanj za nakup, bo preostanek denarja namenil za druge projekte, med katerimi je Andoljšek izpostavil sodelovanje pri izboljšanju energetske učinkovitosti večstanovanjskih stavb.

Soseska Brdo: vseljiva do konca 2013

Glede dokončanja stanovanjske soseske na ljubljanskem Brdu, kjer bodo v prvi fazi zgradili 487, v drugi pa 154 stanovanj, je Andoljšek dejal, da so ponujene cene – na poziv je prispelo osem ponudb – konkurenčne in v okviru zagotovljenih sredstev, razen pri enem sklopu, kjer je ponujena cena na meji zagotovljenih sredstev.

V dveh sklopih, pri katerih je treba en objekt dokončati, en objekt pa še zgraditi, je izbor pri koncu in bo odločitev znana v kratkem, tako da bi lahko dela stekla v začetku septembra, je dejal Andoljšek. Najugodnejšo ponudbo za ta dva sklopa je oddala družba Imos.

Za tretji sklop pa bodo zaradi nepopolnih ponudb in previsoke cene predvidoma avgusta še izvedli pogajanja s ponudniki. Če ne bo revizij, bi lahko dela začeli proti koncu septembra, računa direktor sklada, ki pa zaradi tega ne pričakuje zamika pri dokončanju soseske. Najugodnejšo ponudbo za ta sklop je oddala družba Javna razsvetljava v konzorciju z družbo Pluton.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes