NEPREMIČNINE

Slovenija v vrhu EU po rasti cen stanovanjskih nepremičnin

Natisni0
Slovenija je imela za Latvijo v obeh primerjavah drugo najvišjo rast v EU.

Stanovanjske nepremičnine so se v območju z evrom v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z istim obdobjem lani podražile za 4,5 odstotka, na ravni EU pa za 4,7 odstotka. V primerjavi z zadnjim lanskim trimesečjem je bila rast 0,6- oz. 0,7-odstotna. Slovenija je imela za Latvijo v obeh primerjavah drugo najvišjo rast v Uniji.

Po danes objavljenih podatkih evropskega statističnega urada Eurostat so se cene stanovanjskih nepremičnin v Latviji v medletni primerjavi v prvih treh mesecih letos zvišale za 13,7 odstotka. V Sloveniji je bila rast 13,4-odstotna, na Irskem 12,3-odstotna, na Portugalskem 12,2-odstotna in na Slovaškem 11,7-odstotna.

Na drugi strani lestvice so se cene na Finskem znižale za 0,1 odstotka, v Italiji in na Švedskem pa za 0,4 odstotka.

V primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem pa so se cene v obdobju od januarja do konca marca v Latviji dvignile za 7,5 odstotka. Sledile so Slovenija in Madžarska (4,4 odstotka), Portugalska (3,7 odstotka), Danska (3,2 odstotka), Slovaška (2,9 odstotka) in Nizozemska ter Luksemburg (2,8 odstotka).

Padec so zaznali na Malti (–4,7 odstotka), Cipru (–1,8 odstotka), Švedskem (–0,8 odstotka), v Nemčiji (–0,4 odstotka) in Italiji (–0,1 odstotka).

PREBERI ŠE
Imajo dom, a je ta neprimeren

Eurostat je sicer nekoliko popravil tudi podatke za zadnje lansko četrtletje. Medletno so se stanovanjske nepremičnine v zadnjih treh mesecih 2017 v območju evra zvišale za 4,3 odstotka (0,1 odstotne točke več od prve ocene), v celotni Uniji pa za 4,5 odstotka (enako glede na aprilsko oceno). Na četrtletni ravni je bila rast 0,8- oz. 0,6-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj od prve ocene.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI