29.05.2015
LJ
24° / 7°

Tisoči Slovencev kredite poplačali, a hipoteke so ostale!

Kdaj ste nazadnje preverili svojo nepremičnino v zemljiški knjigi? Še nikoli? Obstaja namreč verjetnost, da je na nanjo vpisana hipoteka pa tega sploh ne veste.

Marsikdo je izkoristil portal e-prostor, da je preveril koliko je vredna njegova nepremičnina. Ko so se skrili osebni podatki lastnikov nepremičnin, so tisti bolj zagrizeni podatke preverjali tudi v e zemljiški knjigi. In marsikomu je padla čeljust na tla, ko je ugotovil, da je na je najegovo nepremičnino v zemljiški knjigi vpisana hipoteka. Večinoma gre za hipoteke, ki so bile poplačane že pred desetletji, a ker jih nihče ni izbrisal, so še vedno prisotne.

bančni kredit-1
Če ste kredit poplačali, še ne pomeni, da je hipoteka avtomatično izbrisana. (Foto: iStockphoto)

Večina očitno misli, da se hipoteka iz zemljiške knjige izbriše sama, po tem, ko je kredit odplačan, a temu ni tako. Tudi banka tega ne uredi za vas. Iz vrhovnega sodišča so nam sporočili, da podatka o tem, pri koliko nepremičninah v Sloveniji je vknjižena hipoteka nimaj, je pa pri vsaki zabeležen datum zapadlosti.

Kako preveriti stanje?

To lahko v nekaj minutah storite iz domačega naslonjača s pomočjo interneta. V iskalniku na portalu e-prostor poiščite svojo nepremičnino. Izpišite si katastrsko občino ter številko parcele, oziroma stavbe. Nato se odpravite do e-zemljiške knjige, ki jo najdete na portalu e-sodstvo. Registrirajte se in vpišite omenjene podatke in dobili boste podatke o lastništvu in o morebitnih zaznambah in omejitvah na nepremičnini.

Če ste ugotovili, da je na vaši nepremičnini, kljub temu, da ste kredit že poplačali še vedno knjižena hipoteka, je vaša pot sledeča:

Obiščite banko, kjer ste najeli kredit. Če banka ne obstaja več (kar je v primeru starih kreditov skoraj običaj), je potrebno poiskati banko naslednico. V primeru stare Stanovanjsko komunalne banke, je to naprimer SKB, kjer imajo oddelek za stare račune, kjer naj bi bilo tovrstnih primerov ogromno.

Banka vam nato izda zemljiško knjižno dovolilo s katerim se morate odpraviti do odvetnika ali notarja, ki poda predlog za izbris.

Če ne veste, kdo je hipotekarni upnik, oziroma ta ne obstaja več, morate na sodišču pričeti postopek za izbris vknjižene hipoteke zaradi poteka časa. Za to morajo biti po zakonu izpolnjneni naslednji pogoji:

1. Od dneva zapadlosti terjatve, v zavarovanje katere je bila vknjižena hipoteka, je preteklo več kot deset let,

2. Predlagatelj postopka mora dokazati, da je hipotekarni upnik neznan ali nedosegljiv,

3. Pedlagatelj postopka mora dokazati, da v obdobju od dospelosti terjatve do vložitve predloga za izbris stare hipoteke ni bila sodno uveljavljana terjatev, v zavarovanje katere je bila vknjižena hipoteka (npr. predloži dokazila o plačilih, obvestilo upnika, da je bila terjatev poplačana),

4. V treh mesecih od objave oklica o začetku postopka za izbris stare hipoteke hipotekarni upnik oziroma zastavni upnik, ki je na hipoteki pridobil nadhipoteko, proti izbrisu ne sme ugovarjati.

 

Spremljajte nas na Facebooku!

 

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 13
Andreja Kravanja 05.03.2014 14:26:13
Res je kar piše v članku. Za izbris mora poskrbeti lastnik sam. Pismo o nameri izda banka, za to plačaš po tarifi, ki ga ima vsaka banka po svojih cenah (cca 45,00 eurov), s tem dokumentom se gre k notarju ki ti izda, izbrisno pobotnico, da je hipoteka izbrisana. Koliko se plača notarja ne vem - spet po tarifi.
 
marbu 12.02.2012 19:50:47
res je trebA čimprej na zemljiško da se to uredi. vem za primer ko je gospa dobila potrdilo da je kredit plačan in to je to. na zemljiški je pa ostalo še po več kot dvajsetih letih vse pod hipoteko. tko da kar v akcijo ko je plačano.
 
on_solid_ground 23.01.2012 14:14:18
ob zadnjem plačilu obroka kredita je treba takoj na zemljiško knjigo, ker drugače so problemi, banke na take priložnosti čakajo, ko pes na kost, še posebej, če kredit najameš pri "jodlarju"!!!!!!
Jure Zorko 30.11.2012 14:33:34
Malo bluziš.
 
okip1 20.01.2012 18:42:58
Izbris hipoteke te stane okoli 20€. S tem se ukvarja nek odvetnik v Ljubljani.
AfactSk8s 20.01.2012 11:46:57
mislim kwa d fak no folk?? kolko energije za tovrstno birokracijo v nekem namišljenem sistemu... hjaooooo!! res...smeh...
 
European22 20.01.2012 10:51:55
Hm mene pa zanima kdo bo kril sroške odvetnika oz. notarja, ker za to "nezgodo niso krivi državljani oz. komitentje ampak banke, ker niso umaknile hipoteko! Najlažje je nekaj pozabiti in dvakrat računati, če bi to storil navadni smrtnik, bi že hodil po sodiščih za nevem kakšno prevaro! Banke naslednjice naj odgovarjajo za to, ker kot naslednjik naj bi pregledal poslovanje bank, hipoteke, predno jih prevzemejo in naj sedaj izplačajo odškodnino komitentom! Edino pravično!
zsa.zsa 21.01.2012 10:59:18
Ni res! Komitent ni še nikoli prej plačal izbrisa hipoteke, ampak se mu to pri notarju jasno pove, da je sam zadolžen za izbris in za stroške, ko bo kredit odplačan. Banka sama ne bo odmikala hipoteke.
 
Generacija56 20.01.2012 10:35:14
Zadeva ne deluje.
Za prijavo potrebujete varni elektronski naslov.
Kdo ga ima? ( registriranega )
Vaša domača pošta ni varen elektronski naslov, da ne bo pomote.
European22 20.01.2012 10:47:58
Potrebno je imeti naložen certifikat!
Generacija56 20.01.2012 13:44:12
Imam. Pa ne igra ob registraciji nobene vloge.
matilda in kosa 20.01.2012 10:16:03
Nisem prepričan,da je točno tako,Pred leti sem imel namreč na SKB kredit,ki sem ga zavaroval s hipoteko.Ko sem poplačal vse terjatve so mi poslali obvestilo s sodišča,da je moja nepremičnina hipoteke prosta,Morda se motim in to danes ni več tako,vendar bi bilo prav,da za izbris hipoteke poskrbi kreditodajalec,saj menim,da,ko je kredit izplačan,tudi zavarovanje le tega ni več potrebno in samo z enim obvestilom(kratkim in jedrnatim)se bi to lahko uredilo brez neskončnih poti in stroškov,ki so navedeni zgoraj.Seveda je pa v naši državi tako,da pobirajo denar tudi tam,kjer se le da,samo de je malha polna.
Samos75 20.01.2012 10:36:06
Vedno pravimo, teorija je eno, praksa pa drugo, ...vsaka vrste izbrisa, biločesa, enostavno nima jamstva, da bo res izvedena, po njemu propadajočem postopku.

Dejansko moraš danes vse sam preveriti in narediti.
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes