NEPREMIČNINE

Tukaj ne boste mogli več kupiti nepremičnine

Natisni0
Cene hiš so se v državi z okoli 4,7 milijona prebivalci v zadnjem desetletju zvišale za 50 odstotkov, lastništvo hiš pa je upadlo na najnižjo raven v zadnjih 65 letih.

Nova Zelandija je tujcem prepovedala nakupe obstoječih stanovanjskih nepremičnin. Tak zakon je danes v tretjem branju potrdil novozelandski parlament. "Ta vlada verjame, da Novozelandcev s ponudbo ne bi smeli preseči bogatejši tuji kupci," je v izjavi poudaril namestnik finančnega ministra David Parker. "Ne glede na to, ali gre za čudovito jezero ali nepremičnino ob oceanu, ali pa za skromno predmestno hišo - ta zakon zagotavlja, da je trg za naše domove vzpostavljen v Novi Zelandiji, ne na mednarodni ravni," je dodal.

Nova Zelandija je v zadnjih letih beležila rekordne ravni priseljevanja, kar je vprašanje nepremičninskega trga napravilo za eno ključnih točk strankarskega boja pred lanskoletnimi splošnimi volitvami. Pritok tujcev in tujega investicijskega kapitala sta bila prepoznana kot glavna krivca za napihovanje cen nepremičnin.

Cene hiš so se v državi z okoli 4,7 milijona prebivalci v zadnjem desetletju zvišale za 50 odstotkov, lastništvo hiš pa je upadlo na najnižjo raven v zadnjih 65 letih. Hišo v tej državi so si privoščila tudi številna znana imena, med drugim prvi mož Tesle Elon Musk, soustanovitelj PayPala Peter Thiel in internetni velikan Kim Dotcom.

Novozelandska premierka Jacina Ardern je pred volitvami obljubljala zakon, ki bo tujcem prepovedal nakup obstoječih stanovanjskih nepremičnin. Obljubila je tudi izgradnjo 100.000 domov za revnejše v roku 10 let.

PREBERI ŠE
Novozelandska vlada s tem ukrepom nad tujce!

V skladu z zakonodajo bodo tuji vlagatelji še naprej lahko vlagali v nove stanovanjske projekte. Vlada računa, da bo s tem podprla investicije v nove domove.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI