21.01.2017
LJ
/ -11°

Ustanovitelj Alibabe kupil francosko vinsko klet

Vse več francoskih kleti je v lasti Kitajcev, ki jih med drugim privlačijo graščine oziroma dvorci ob vinogradih. Po novem ima svojo tudi ustanovitelj Alibabe, ki jo je kupil od Britanca.

Jack Ma
Jack Ma se je lotil še vinarskega posla. (Foto: AP)

Ustanovitelj internetnega trgovinskega velikana Alibaba in drugi najbogatejši Kitajec Jack Ma se po novem ponaša tudi z lastno francosko vinsko kletjo, ki jo je kupil od Britanca Martina Krajewskega. Družbo bo po novem vodil Kien Leong Lee, specialist za menedžment in investicije v vinarstvu.

Chateau de Sours proizvaja rdeča in bela vina, prevzem pa je zadnji v vrsti podobnih. Več kot 100 kleti na francoskem jugozahodu, ki slovi po pridelavi vina, je že v lasti kitajskih tajkunov, ki širijo področja svojih aktivnosti. Gre za približno 1,5 odstotka od 7000 vinskih kleti v regiji.

Kitajske bogataše med drugim privlačijo graščine oziroma dvorci, ki stojijo ob vinogradih in jih odlikujejo šarmantni stolpi, velike kleti in skrbno negovani vrtovi. Kitajska je največja porabnica rdečega vina na svetu in ostaja glavni izvozni trg za regijo Bordeaux. Večina kleti, ki so v kitajski lasti, se ne ponaša s prestižno vinsko znamko.

51-letni Jack Ma je nekdanji učitelj angleščine, danes pa je "težak" 21 milijard dolarjev. Ob prevzemu je sicer obljubil ohranitev delovnih mest za 18 zaposlenih. Krajewski, ki je Chateau de Sours kupil leta 2004, naj bi po poročanju lokalnih medijev puško v koruzo vrgel zaradi nedobičkonosnosti.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes