21.01.2017
LJ
/ -11°

VIDEO: Na dnu jezera so potopljene cele vasi

Na dnu Bileškega jezera so zapuščene vasi, ki so jih evakuirali med gradnjo hidroelektrarne Trebinje I. Skupaj z njimi je voda zalila tudi drugo: pokopališča, ceste, cerkve in celo samostan.

Bileško jezero je na reki Trebišnjici. Ogromno je, njegova površina meri 33 kvadratnih kilometrov. Od drugih jezer se razlikuje po načinu nastanka in zaradi skrivnosti, ki ga skriva.

Nastalo je leta 1968 med gradnjo jezu, visokega 123 in širokega 439 metrov. Na njegovem dnu so zapuščene vasi, ki so jih evakuirali med gradnjo hitroelektrarne Trebinje I.

Pod vodo so vse hiše iz vasi Panik, Orah, Čepelica, Zadublje in Miruše. Skupaj z njimi je zalilo tudi samostan Kosijerevo, cerkve, pokopališča, ceste, pa tudi zgodovinske spomenike.

Samostan je takrat obsegal približno 3000 hektarjev površin, v njegovem sklopu so bili mlini in celo bolnišnica. Po letu 1946 jim je oblast odvzela skoraj celotno lastnino, po selitvi v vas Petrovići jim je ostalo skromno posestvo s pol hektarja neplodne zemlje.

Jezero je danes priljubljeno pri potapljačih, ki ob potapljanju lahko vidijo celotne vasi: hiše, cerkve, pokopališča, pa tudi čudovit kraški podvodni svet. Ribiči v njem radi lovijo, domačini pa se poleti kopajo. Pravijo, da imajo občutek, kot da so na morju.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 3
 
vicki 02.10.2016 18:24:55
Pa še kaj o velenjskem jezeru napišite.
 
kemuri 30.09.2016 15:07:39
Pametni jugovićići, nimaš kaj, cvetke..dobro da niso še prej vse to z betonom zalili.
kajenje je zdravo 30.09.2016 11:56:53
Tole "srbsko jezero" je v Hercegovini
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes