23.05.2015
LJ
13° / 8°

Kako prodajati nepremičnino, da jo boste tudi v času krize, dejansko prodali?

Recesija na nepremičninskem trgu se še vedno odraža v majhnem številu izpeljanih prodaj. Čeprav se nepremičninarji in banke močno trudijo dajati vtis, da se trg pobira, pa le kratko brskanje med oglasi razkriva tisto, kar je najbrž bližje resničnosti – da nekateri nepremične neuspešno prodajajo tudi več kot leto ali dve.

Hiša
Torej, za katero bi plali 400.000 evrov? Ker gre za isto hišo, sta načeloma obe enako vredni, a za lepšo izdajo se bo dalo iztržiti kakšen evro več, pa čeprav gre le za lepotne popravke.

Slaba novica za tiste, ki so se znašli v denarni stiski! Seveda pa tudi v času krize obstajajo ljudje, ki nepremičnino prodajo hitro, kot bi mignil. Poznavalci nepremičninskega trga so razkrili 10 taktik, ki vam lahko pomagajo pri prodaji.

1. Izberite najboljšega nepremičninskega agenta
Če se ste zanj seveda odločili. V tem primeru se ne odločite za prvega, ki ga najdete na rumenih straneh telefonskega imenika ali pa tistega, ki se največ oglašuje na vseh mogočih nepremičninskih portalih ali v revijah. O izkušnjah z nepremičninarji povprašajte znance in prijatelje, na koncu pa se je modro odločiti za nekoga, ki ima majhno do srednje veliko agencijo, je v poslu že veliko let in med recesijo ni propadel (ali pa je na robu propada), kot se je to zgodilo mnogim.

2. Dobite oceno nepremičnine
Informativni izračun, vaša intuicija in sentimentalna dodana vrednost ne bosta dovolj. Cenitev je pomembna zato, da pravilno določite ceno nepremičnine. Upoštevajte tudi, da bo kupec za nakup najverjetneje moral najeti bančni kredit, kjer bodo nepremičnino ocenili še nižje. Cenitev je torej tista, ki vas bo pri določanju cene držala na realnih tleh.

3. Pri oblikovanju cene imejte v mislih tudi zaplenjene nepremičnine
Če se boste odločili za najem nepremičninskega agenta, vam bo ta najbrž pomagal pri oblikovanju prodajne cene na podlagi podobnih domov, ki so prav tako naprodaj v vašem okolišu. A še vedno se lahko zgodi, da boste ceno postavili previsoko in boste zato povsem nekonkurenčni. Še posebej velika verjetnost za to je, če je na vašem območju več domov, ki so jih pravkar zaplenile banke. Ti se na koncu prodajo za okoli 30 odstotkov ceneje od prodajne vrednosti, ki bi jo dosegle na trgu.

4. Cena je stvar pogajanja
Ne pretiravajte z izhodiščno ceno, naj pa bo postavljena nekoliko višje od zneska, ki ga dejansko želite iztržiti. Tako vam bo ostalo nekaj manevrskega prostora za pogajanja. Najpomembnejše pravilo pa je: ne pretiravajte s ceno! Nepremičninar vam je rekel, da cene niso padle? Ima prav, ampak tudi prodaja ne gre nikamor. Nižja cena – več kupcev.

kuhinja
Pravilna osvetlitev lahko v prostoru naredi čudeže.

5. Oklestite račune!
Večino kupcev poleg cene nepremičnine zanima tudi, koliko jih bo bivanje na vašem območju in v vaši nepremičnini stalo. Čeprav to ne pomeni, da morate živeti v temi in si svetiti s svečo, je vseeno bolje, da v obdobju, ko prodajate dom in račune kažete potencialnim kupcem nekoliko varčujete z elektriko, vodo, plinom in še s čim, kar lahko zniža znesek na vaših položnicah.

6. Zeleno je 'in'
Malo starejših domov, ki so trenutno na trgu, je grajenih 'zeleno', so pa tisti, ki kažejo vsaj zametke česa takšnega, pravi hit. Najbolj energijsko učinkovito stavbno pohištvo, paneli za ogrevanje s sončno energijo ali kaj podobnega so vsekakor dodatki, ki naredijo nepremičnino bolj privlačno za prodajo.

7. Počistite!
Najprej se sprehodite po vaši ulici iz smeri, po kateri bo prišel potencialni kupec. Zdaj pa si iz razdalje oglejte vašo nepremičnino in natančno analizirajte, kaj bo kupec videl, ko bo vašo nepremičnino zagledal prvič. Če se vam zdi, da je neizmerno pusta, neizstopajoča in neugledna, premislite, kaj lahko storite, da stanje izboljšate. Privlačno nepremičnino boste lažje prodali! Bi bilo dovolj že nekaj barve in očiščen vrt?

8. Poiščite mojstra
Vsaj pameten kupec bo na kakšnega od zadnjih ali pa že prvih ogledov pripeljal mojstra, ki mu bo natančno razložil, kaj vse je po njegovem mnenju narobe z nepremičnino. Tovrstni mojstri znajo biti za prodajalca nepremičnine zoprna nadloga. Če se hočete pred tem obvarovati, že prej sami najemite mojstra, ki vas bo opozoril na največje napake.

9. Zdaj ko poznate največje pomanjkljivosti in napake, se mojster naj loti dela. Napake odpravite sami, tako kupec ne bo imel povoda, da začne zniževati ceno.

10. Poskrbite za novo podobo
Poleg tega, kako je nepremičnina videti navzven, je pomemben tudi vtis, ki ga daje, ko kupec vstopi v hišo. Čeprav bo marsikdo kupljeno temeljito popravil, celo podrl stene in objekt popolnoma predelal, še vedno potrebujete 'tisto nekaj', da bo vzbudilo njegovo pozornost. Morda bodo dovolj sveže barve, drugačna postavitev pohištva, dodatna svetloba, kakšno ogledalo za povečanje prostora … Nihče ne mara (optično) majhnih in zamorjenih prostorov!

barvanje
Če stene nepremičnine nujno potrebujejo barvo, pač kupite najcenejšo, ampak svež nanos barve bo vsekakor pomagal pri prodaji.


 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
Sunny08 05.05.2011 00:19:54
odgovor na vprašanje.... za nobeno - ker ga nimam toliko:)
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes