28.05.2015
LJ
21° / 8°

Zato Slovenci ne bi smeli več kupovati stanovanj!

Lahko bi rekli, da se na nepremičninskem trgu odvija mala psihološka vojna. Bodo prodajalci uspeli ohraniti visoke cene, bodo banke dale nove kredite in poplačale stare? Bodo kupec končno zopet postal kralj?

Po podatkih Geodetske uprave RS se počasi a vztrajno cene stanovanj nižajo. Banke imajo na prvi pogled ugodno ponudbo kreditov, ki temelji na zgodovinsko najnižji vrednosti Euribora, hkrati pa za odobritev kredita zahtevajo večja zavarovanja kot kdajkoli prej. Zavedajo se namreč, da je večji padec cen nepremičnin skoraj neizbežen in rast euribora v prihodnosti skoraj gotova. Kaj naj torej v tej zmedi stori nekdo, ki si želi stanovanje. Naj ga kupi ali najame?

stanovanja - 9
Glede na to, da je Maribor drugo največje slovensko mesto, so cene stanovanj zelo ugodne. (Foto: Nepremicnine.net)

Američani, ki so na področju nepremičnin zelo pragmatični na tem področju uporabljajo več različnih pravil. Eno izmed teh je, da se splača nepremičnino najeti, če so sešteti zneski najemnin za obdobje 15 let manjši od nakupne cene. Če bi v Sloveniji upoštevali to pravilo, bi morali vsi živeti v najemniških stanovanjih. A ker so način razmišljanja, bivanja in kvaliteta nepremičnin pri nas popolnoma drugačni smo za potrebe našega članka pravilo malce prilagodili. Vzeli smo obdobje 30 let, kar je najdaljša odplačilna doba za stanovanjski kredit pri naših bankah in za primerjali znesek kredita in najemnine, ki bi jih v tem obdobju morali plačati. Izračuni so bili narejeni na podlagi ponudbe nepremičnin na spletnem portalu nepremicine.net, za dvosobna stanovanja v velikosti med 60 in 70 kvadratnih metrov. Podatki o obrokih kredita so izračunani na podlagi kreditne ponudbe ene izmed komercialnih bank, ki ponuja trimesečni euribor in 2,6 odstotka pribitka.

tabela krediti

Glede na tabelo se danes, razen v Celju, bolj splača biti v najemu, kot pa lastnik stanovanja. Seveda vsak povprečen Slovenec trdi, da je lastna streha nad glavo osnova bivanja in da je, po koncu dobe odplačevanja, nepremičnina nekaj kar lahko pustimo zanamcem in da gre v vsakem primeru za dobro investicijo. A ob tem je pomembno izpostaviti še nekaj dejstev. V primerjavo niso vključeni stroški, ki lastnike nepremičnin doletijo zaradi opreme stanovanja, vzdrževanja stanovanja, zavarovanja stanovanja. Večina bank ob sklenitvi dolgoročnega hipotekarnega kredita priporoča (zahteva) tudi sklenitev življenjskega zavarovanja, kar ni zanemarljiv mesečni strošek. Najbolj pomembno pa je dejstvo, da dokler nismo odplačali zadnjega obroka kredita v resnici nismo lastniki stanovanja.

stanovanja - 1
Stanovanje, ki ga lahko v Celju najamete za 380 evrov mesečno. (Foto: Nepremicnine.net)

Ob tem je potrebno tudi vedeti, da nepremičnina niso edina investicija s katero lahko oplemenitimo svoj denar.

Res pa je, da je naš najemniški trg še precej nerazvit in da se pogosto zgodi, da se najemniki ne zavedajo svojih pravic in tako obliko bivanja jemljejo kot precej rizično. A počasi se s popisom nepremičnin in obljubo države, da se bo bolj posvetila najemniškemu trgu tudi na tem področju obetajo spremembe.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 61
 
n3yya 13.09.2012 16:05:14
kg1,napoleon VII in drugi... samo kredit moraš dobit a ne?
nekateri ne moremo živeti pri " hotel mama" , zaradi različnih razlogov . Poleg tega nevem kje v slo se dobi služba za nedoločen čas. Danes te menja vsak po par mescih, pa če se še tako trudiš ali pa si največ 2 leti.. Torej hočem povedat, da so lahko neprimičnine poceni danes, seveda so lahko! Ampak brez kredita ga ne moreš imeti. Kredit pa brez službe z eno normalno(in ne hlapčevsko) plačo pač ne moreš dobit... pa smo tam.
Če ti lahko mamica in očka kupita stanovanja in zgradita hiška, ti pa se medtem lahko šolaš, pa preko poznanstev dobiš službo lahko si pameten ja...
 
kg1 10.09.2012 16:35:28
NAPOLEON ti si gumpec...blodiš v tri krasne...seštej si tole...najemnina za 2SS ali staro 3SS znaša v lj, kjer pač živim 450-500€.

Obrok hipotekarnega kredita vezanega na to nepremičnino 400-500€ . Če imam 3SS in mi slučajno zagusti, da izgubim službo ali pa ne morem plačevat, se odselim v manjše stanovanje, z manjšo najemnino, tega pa dam v najem študentom za 150-180€ na osebo. Še vedno zaslužim!

v takšno 3SS stanovanje strpam najmanj 3-5 ljudi.

Po 30 letih praviš...imaš staro stanovanje in nič denarja...30 let staro stanovanje lahko še vedno oddam za 400€ in imam dodatno pokojnino!!! oz teh 400€ na mesec investiram v nov kredit in z njim odplačujem hišo, za stara leta ali pa potujem po svetu. Lahko stanovanje prodam za isto ceno, ali pa malo manjšo, še vedno pa ostane za stara leta! za KARKOLI!

Na tajskem ali pa podobnih državah za 400€ na mesec živiš kot gospod!!!

Tako, da tvoj izračun, ki ga delaš NI REALEN! POMNI: Stroške, ki si jih naštel pri najemniškem stanovanju plača NAJEMNIK!!!!!! samo da je to zavito v 50-70€ višjo najemnino!!! malo ti lastnik zavije čokolado v folijo, da je tašen gumpec, kot si ti, ne vidi!!

Če pa si 30 let podnajemnik pa nimaš NIČ! denar, ki bi ga kao prihranil, bi sproti zapravil za razne stvari, če te odpustijo ali kaj podobnega! tako da tvojih realnih kao 70 prišparanih jurjev je utopija!

Kot pravim, ni bistvene trenutne razlike, če plačuješ kredit za 400€ ali pa najemnino za 400€!! razen po dobi 30 let ko nekaj imaš za sabo...


Sploh pa si kot večina ljudi sam postavil dobo 30 let, ki za sabo potegne največ obresti! stanovanje in podobne investicije se plačujejo največ 15-20 let da se to izplača!!! tako da ne prodajej buč!
lunatetrka 02.09.2012 07:48:19
Treba naredit revolucijo,pa mal preluftat une voluharje,ki na našem denarju sedijo
 
janvai 31.08.2012 22:27:47
kerinb na koga si jezen-smo mi krivi da imaš 4 otroke, ki jih ne moreš vzdrževat, žal je to danes luksuz
 
napoleon VII 14.08.2012 17:27:04
Nakup stanovanja na kredit je ena najpomembnejsih odlocite v zivljenju ce se nameravas zapufati za 30 let. Vsak si naj sam naredi kalkulacijo in ne na pamet govorit saj cez 30 let bo pa moje... Ce kupis 70 m2 stanovanje v vrednosti 100000 EUR moras imeti minimalno 15% svojega kapitala, prav tako potrebujes denar za opremo oziroma kako renovacijo da stanovanje uredis po svojih zeljah. Vsi ki komentirate da je 50 EUR razlika med najemom in kreditom pa da po 30 letih ostanes drez vsega ce si podnajemnik ali pa imas svoe stanovanje si preracunajte tole:
15% svojega kapitala- 15000 EUR
renovacija oprema- 5000-10000 EUR
letno zavarovanje nepremicnine- 100 EUR na leto x 30 let- 3000EUR
strosek rezervnega sklada ki ga placuje lastnik-0,5 EUR x 70 m2- 35 EURx12mesecevx30let- 12600 E
preplacilo kredita oziroma obresti-20000 EUR (ce je kredit na manjso dobo je ta znesek kar manjsi)

CE TO SESTEJES JE OKROG 60000 EUR BREZ KREDITA IN TEKOCIH STROSKOV VZDRZEVANJA SAMO DENAR KI GA DAS ZA NAKUP IN OBVEZNI MESECNI STSKI

CE K TEMU DODAMO SE PREJ OMENJENO RAZLIKO 50 EUR NA MESEC (kredit-najemnina) NANESE TO SE 18000 EUR V 30 LETIH

CE SE DANES ODLOCIS ZA NAJEM PRIHRANIS 78000 EUR CE OMENJENIH STROSKOV NIMAS IN TA DENAR NAMENSKO VARCUJES DA IMAS CEZ 30 LET NEKAJ- TO JE DENAR BREZ OBRESTI KI BI JIH DOBIL NA BANKI.

CE SE ODLOCIS ZA KREDIT IMAS PO 30 LETIH NAJMANJ 30 LET STARO STANOVANJE ZA KATEREGA SI PLACAL 78OOOEUR + 85000EUR--163000EUR IN NIC DENARJA

PA NE MI SEDAJ PISAT DA ZDRAVEN SE NEKAJ VARCUJES IN IMAS NEPREMICNINO IN DENAR KER POTEM LAKO VARCUJES TUDI KO SI PODNAJEMNIK IN IMAS SE VEC DENARJA TAKO DA IMAS VEC OPCIJ KAKO GA PORABIT... PA NE POZABIT CE SI DANES STAR 30 LET BOS PO ODPLACILU 60 LET
Beredezen 14.08.2012 19:37:52
Tvoji izračuni so smešni in totalno zavajanje.

1. Ne rabiš svojega kapitala, lahko imaš dve hipoteki - svojo in na bajto od staršev, recimo.

2. Renovacija je velikokrat potrebna tudi pri najemu. Razen če se misliš ti z družino vsakih 5 let nekam odselit in vedno nove otroške sobe kupovat.

3. Tudi v najemu moraš zavarovati opremo - odvisno od tega, kaj ima lastnik zavarovano. Lahko je oprema v končni fazi tvoja. Je pa v tem zavarovanju še marsikaj drugega, tako da to zavarovanje imaš v vsakem primeru.

4. Rezervni sklad pa gre za fasado, streho, luči, dvigalo, stopnice, zavarovanje... za vzdrževanje. Ponekod ga celo sporazuno dvignejo, pri nas za 50%, da smo dodatno izolirali cel blok in zdaj porabimo 70% manj kurjave.

Toliko o stroških. Zdaj pa na te tvoje evre...

Če se danes odločiš za najem, prihraniš 50 evrov, ne 78.000.
To so virtualni evri v tvoji glavi, ki jih boš malo verjetno dejansko dal kam varčevati. Pri najemnini 450 evrov ne vem, koliko boš še varčeval dodatno.

Pa dolgoročno varčevanje na banki res ne bi no - sploh ne v teh časih. Za 30 let izključno v zavarovalnici.

Na koncu imaš stanovanje in nič denarja, ti pa nimaš niti stanovanja niti denarja.

Kar naprej mešaš sedanjost in evre čez 30 let. Če bi ti vse to dal varčevat, bi bilo 15% tega tvojega pisanja res. Dejstvo je, da so pri nas drage najemnine zato, ker ljudje niso kreditno sposobni za stanovanjski kredit. Pa večina srednjih šol in faksov je v Ljubljani, kar da zraven še faktor študentov.

Daj mi najemnino 150 evrov za trosobno stanovanje in takoj prodam svoje in vrnem kredit. Do takrat pa ne bom financiral produktov jazbinškove stanovanjske reforme.
napoleon VII 14.08.2012 22:37:28
lahko imas 2 hipoteki, samo v teh casih ce izgubis sluzbo oziroma vir dohodka ti lahko vzamejo tvoje stanovanje in hiso starsev, ce imas hipoteko na stanovanje ki ga kupujes je minimum 15% pologa svojih sredstev...
renovacija pri najemniskem stanovanju ni tvoj strosek razen ce belis stene(kar ni drago) ali kupis svojo opremo ki jo lahko odneses v drugo stanovanje...
zavarovanje stanovanja placa lastnik(sedezne garniture ce jo kupis pa menda ne bos zavaroval-vsaj se nisem slisal za tak primer)
rezervni sklad se placuje za to kar si napisal vendar ga placuje lastnik ne najemnik in v tem primeru privarcujes nekaj EUR...
ce so evri virtualni v moji glavi je tudi lastnistvo virtualno v tvoji dokler kredita ne poplacas...
izracunal sem stroske ki jih imas v dobi 30 let ce kupis stanovanje...je pa potem tvoje
ce imas nejemnino lahko vse ostale stroske skozi leta privarcujes in denar dajes na stran le v tem primeru prisparas zgoraj omenjene prihranke...
sem tudi sam najemnik vendar si zelim imeti svoje stanovanje kljub mogoce vecjim stroskom in vlozkom, vendar sem na zacetku zgornjega komentarja napisal naj si sam zase preracuna ce se mu to financno izplaca...ker je veliko ljudi ki HOCEJO imeti svojo nepremicnino pa zal nimajo dovolj denarnih sredstev in se zakreditirajo do grla in potem zivotarijo v svojem stanovanju...mogoce pa bi lahko vsaj nekoliko bolje ziveli kot podnajemniki...
 
Tarararara 14.08.2012 17:00:22
140.000 za dvosobno v Ljubljani? Že mogoče, v 30 ali 40 let starem bloku, kjer moraš not zmetat še 50.000, da bo vredno človeka (beri - vrzi ven vse, od inštalacij, tal in oken), ali pa v kolikorotoliko v redu stanovanju, ki se nahaja takoj za tablo LJUBLJANA,, na kakšnem Barju, ali pa Gameljnah.
 
fruci 14.08.2012 16:56:26
Imnesi oprosti, ampak za popravila dolocenih stvari v bloku(npr. obnova strehe) obstajajo rezervni skladi, katere placujes z tekocimi stroski, tako da po 30 letih ta strosek niti ni tako velik.
Kar se pa obnove tice po 30 letih, pa ti lahko iz prve roke povem, da z malo samoiniciative in iznajdljivosti ta obnova niti ni tako velik strosek.
Kristi1234 14.08.2012 16:42:30
Bodo kupec končno zopet postal kralj? Slovenija tvoj doma?
 
LexLuthor 14.08.2012 16:31:28
>Glede na to, da je Maribor drugo največje slovensko mesto, so cene stanovanj zelo ugodne.

Glede na to, da je MB mesto nategunov, pozerjev in luzzerjev, ki vsi samo izigravajo imiđ, v resnici pa nimajo za burek, folk pa je na splošno obupano depresiven in brez denarja, potem so cene tam še vedno previsoke, še posebej zato, ker v MB nihče noče živet!
 
6zabica 14.08.2012 16:05:36
Admin kje se je izgubil moj komentar...kritika agencijam, ker ne opravljajo svojega dela, ampak samo gledajo da dobijo čimvišjo provizijo!!!In prodajajo po načeli "videno-kupljeno" z vsem ostalim sranjem pa se naj kupec zeza sam.Hvala za take agencije, ki napizdujejo ljudi, ki želijo prodati.
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes