21.02.2017
LJ
10° / 4°

Deset nasvetov za lagodno življenje in hitro upokojitev

Kamen na kamen palača, so pogosto ponavljali naši stari starši. Ta modri pregovor velja, verjeli ali ne, še danes. Zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki vam utegnejo pomagati na poti do večje finančne varnosti.

Postanite podjetnik ali podjetnica

Če boste postali uspešen podjetnik ali podjetnica, se lahko upokojite relativno mladi in pri močeh. Eden izmed načinov je, da uveljavljeno podjetje, ko imate vsega dosti, enostavno prodate ter z izkupičkom lepo uživate jesen življenja. Ali pa namestite ljudi, ki bodo delali za vas in namesto vas. Tudi majhen, a reden denarni priliv bo bolj skromnim omogočil, da bodo lažje dihali. Če vam primanjkuje podjetniške spretnosti, poskusite najti zaposlitev v podjetju, kjer se obrača veliko denarja, in ni vrag, da se ne bi nekaj malega prijelo tudi na vaše prste.

Denar
(Foto: Reuters)

Naj drugi plačujejo za vas

Poiščite si zaposlitev v podjetju, kjer veliko vlagajo v dodatno zavarovanje, iz katerega boste črpali na stara leta. Kaj lahko se zgodi, da bodo skladi poskrbeli za večji del vaših prihodkov.

Poročite se z nekom, ki deli vaše cilje in sanje

Če dva, ki živita skupaj, ne gledata drug v drugega, ampak v isto smer, potem bosta cilj lažje dosegla skupaj. Nikar ne zanemarite dejstva, da so s skupnim življenjem tudi nekatere materialne dobrine lažje dosegljive. Še namig: preden se poročite, se diskretno pozanimajte o finančnem stanju tistega, ki bo z vami v dobrem in v slabem.

prestižna večerja
Dvakrat premislite, ali se res splača zapravljati po prestižnih restavracijah! (Foto: iStockphoto)

Vlagajte varno

Svoj denar naložite previdno, dolgoročno, v naložbe z nizkim tveganjem. Saj se vam nikamor ne mudi. Tecite na dolge proge in denar, ki ga lahko pogrešate, naložite. Lahko tudi za nekaj desetletij, in ko boste imeli čas za zapravljanje, vam bo zvesto služil. Svoje naložbe razpršite. Pameten kmet nima nikoli vseh jajc v isti košari.

Pojdite na deželo

Izogibajte se mestnim središčem, obali in centrom, kjer živi veliko ljudi. Stroški življenja v bolj mirnih predelih so lahko tudi do nekajkrat nižji. Mirno življenje se pozna tudi na zdravju.


Prodajte avto

Nakup, vzdrževanje, zavarovanje, registracija. Res potrebuje vsak svoj avto pri hiši? Ali mora biti zadnji model z veliko prostornino motorja in potratnim načinom delovanja? Premislite, javni prevoz je poceni. Enkrat letno, ko se odpravljate na počitnice, pa si lahko  dober avto tudi izposodite. Prihranek je neverjeten. In še sosedi vam bodo zavidali, vsako leto "nov", drugačen avto.

Jejte doma

Ne jejte zunaj, po lokalih in restavracijah. Izračunali so, da povprečen Američan letno za hrano zapravi okoli 3.000 €, od tega vsaj polovico, 1.500 € za hrano, ki jo poje zunaj doma. Preprost izračun pokaže, da letni prihranek v 30 letih znaša okoli 45.000 €, ki jih lahko koristneje izkoristite. Če jih seveda niste zapravili že prej ...

Žusterna, Koper
Zamenjate počitnice za upokojitev?

Nikar na počitnice

Je že res, da vas omamne reklame poizkušajo iz vas izvabiti še zadnji cent, da turistične agencije obljubljajo, da vas za nekaj skromnih evrov popeljejo na drugi konec sveta, ampak kaj, ko "skriti" stroški nanesejo toliko, da ob hudem glavobolu po koncu dopusta niti za tableto ne boste imeli. Zakaj bi leteli na drug konec sveta gledati, kako plešejo aborigini, če pa lahko zaplešete z babico v domači hiši?

Ne plačujte sami za svoj študij

Saj se lepo sliši in vidi, ko vam v domači spalnici visi diploma s takšnim ali drugačnim nazivom, a vendar, stroški MBA študija lahko znašajo tudi več deset tisoč evrov! Mislite tudi na oportunitetne stroške. Stran boste namreč vrgli tudi več let izkušenj in vsakomesečno plačo. Če resnično menite, da vam bo višja stopnja izobrazbe pomagala v prihodnje, najdite podjetje, ki vam bo študij plačalo in vas na koncu tudi obdržalo.

Stran s cigareti in alkoholom

Povprečen Američan v letu dni zapravi 350 evrov  za alkoholne pijače in okoli 300 evrov za tobačne izdelke. Skupaj, v aktivni dobi med 20 in 60 letom, za to škodljivo razvado znese kar 26.000 evrov. Pri tem seveda nismo računali na stroške, ki jih bo nezdrav način življenja povzročil vašemu telesu. Če že morate piti, potem si v najbližji trgovini za približno 5 evrov omislite buteljko kakovostnega vina, medtem ko ga boste v restavraciji za ta denar dobili le kozarec.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

 

Anketa

Vas je strah, da se ne boste znali prilagoditi digitalizaciji in da boste ostali brez dela?

calculate
glossary
indexes
indexes