16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Mramor za daljšo delovno dobo in krajši študij

Izjava ministra Dušana Mramorja, ki dviga prah: "Z daljšanjem delovne dobe, krajšim študijem, poznejšim prehodom v upokojenski status in boljšimi pogoji na trgu dela bi lahko dosegli, da bi bil javnofinančni del staranja prebivalstva vzdržen."

Finančni minister Dušan Mramor je prepričan, da je treba pokojninsko reformo sprejeti v tem mandatu, a z učinki po letu 2019. Opozoril je, da Slovenijo pesti predvsem tveganje dolgoročne fiskalne vzdržnosti. "Z daljšanjem delovne dobe, krajšim študijem, poznejšim prehodom v upokojenski status in boljšimi pogoji na trgu dela bi lahko dosegli, da bi bil javnofinančni del staranja prebivalstva vzdržen," je dodal.

Varčevanje
Delali bomo dlje za vzdržno pokojninsko blagajno. (Foto: Thinkstock)

Njegove izjave so vzdignile nekaj prahu tudi v koaliciji. Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše so si koalicijski partnerji enotni, da pokojninska reforma iz leta 2012 daje rezultate in je treba razmišljati, kako nekatere zadeve spremeniti po letu 2020. "Takšna pobuda ministra za finance razburja javnost ter lahko poveča vhod v pokoj," je dejal vodja poslancev SD Matjaž Han. Po njegovem mnenju sicer stališče koalicije sicer ne pomeni nezaupnice ministru Mramorju, saj je treba nekatere zadeve realno gledati. "Mi pa se pogovarjamo o reformah in razburjamo javnost tam, kjer trenutno res ni potrebno," je bil oster. Vprašanje oblikovanja reforme v tem mandatu je torej po njegovih besedah politično vprašanje.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je pojasnila, da morajo do srede doreči operativne ukrepe, ki se nanašajo predvsem na aktivno politiko zaposlovanja, in jih vnesti v nacionalni reformni program. V SMC so namreč previdnejši in pravijo, da pokojninska reforma z učinki do leta 2019 še ne bo potrebna, če bodo izvedli ukrepe aktivne politike zaposlovanja, tako mladih kot starih. Pogovori o strukturnih reformah pa po njenih besedah ne potekajo le zaradi skrbi za vzdržnost javnih financ, pač pa prvenstveno z odgovornostjo za prihodnost.

Mramor je ocenil, da so ga koalicijski partnerji verjetno narobe razumeli. Po njegovem mnenju pokojninska reforma s trenutnim učinkom res ni potrebna. Vendar je spomnil, da bo reforma, sprejeta 2012, leta 2019 prešla prehodno obdobje, ko so učinki vidni. Na novo pokojninsko reformo, ki bo imela poznejše učinke, pa ne gre čakati, ampak je treba sprejeti vso potrebno zakonodajo že sedaj, je bil jasen.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes