16.01.2017
LJ
-0° / -6°

To sledi, ko je pokojnina premajhna za plačilo doma

Že danes lahko samo tretjina slovenskih upokojencev sama plačuje dom za ostarele. Ostalim pomaga družina ali se jim na premoženje "obesi" država. Mesečna oskrbnina je od 480 pa vse do 1320 evrov, največ jih plačuje od 750 do 900 evrov. Visok znesek, glede na to, da povprečna pokojnina pri nas znaša samo 613 evrov.

Cene domov za ostarele so najbolj odvisne od zahtevnosti oskrbe. Popolnoma samostojni stanovalci morajo na dan plačati od 16 do slabih 26 evrov, kar je v povprečju približno 20 evrov. Oskrba za varovance, ki potrebujejo največ nege, z na primer demenco na varovanih oddelkih, lahko stane tudi 44 evrov dnevno, večinoma pa se cena giblje okrog 30 evrov. Najvišje odobrene cene ...

Par pregleduje račune
Začnite varčevati za pokojnino, da ne boste na stara leta finančno odvisni od drugih. (Foto: Thinkstock)
S starostjo narašča strah pred izgubo samostojnosti. Ne samo, ker bodo morda morali drugi skrbeti za nas zaradi zdravstvenih težav, temveč tudi zaradi morebitne izgube finančne neodvisnosti. Zato začnite čim prej varčevati za starost.

Mesečno je treba torej za dom odšteti od 480 do 1320 evrov, letno od 5760 do 15.840 evrov. Povprečna pokojnina je nekaj nad 600 evrov, z njo pa je treba pokriti tudi druge stroške, kot so obleka, obutev, telefon, darila za vnučke, frizer ... Obenem lahko zaračunajo za enoposteljno sobo, za računalnik, za hladilnik in televizor v sobi, za balkon ... Znesek za tovrsten "prestiž" lahko hitro naraste na več kot 10 evrov mesečno.

Obenem manj kot tretjina plačuje najnižjo oskrbo okoli 20 evrov, največ jih namreč plačuje od 25 do 30 evrov dnevno. V letu 2014 je bilo v najcenejši oskrbi 27, v najdražji pa 11 odstotkov stanovalcev. Največ – 43 odstotka – je bilo starostnikov, ki so zaradi zdravstvenih težav nujno potrebovali pomoč za opravljanje osnovnih življenjskih potreb – plačevali so 750, 800, 900 evrov mesečno.

Ko nepremičnina pripade občini ali državi

Domove prvenstveno plačujejo stanovalci, potem svojci. Če jih ni, plačuje občina zadnjega stalnega prebivališča ali država. Trenutno 34,8 odstotka oskrbovancev plačuje samih, 30,3 odstotka skupaj s svojci, 12,8 odstotka svojci v celoti. Pri slabih 21 odstotkih doplačujejo občine, v celoti pa plačujejo oskrbo za približno 0,6 odstotka stanovalcev.

Plačilo oprostijo samo socialno najbolj ogroženemu, ki po morebitnem plačilu ne bi imel dovolj za preživetje in bi bil v finančni stiski. Če ima nepremičnino, se nanjo "obesi" država, ki v Zemljiško knjigo vpiše prepoved prodaje, hipoteke ali podobne obremenitve. Ker država ni nikoli na slabšem, je treba po smrti vrniti pomoč, zato je morebitna dediščina omejena do višine vrednosti prejetega. Del ali celotno pokojnikovo premoženje tako postane lastnina države oziroma občine, ki na zapuščinski obravnavi zahteva vračilo vse pomoči, ki jo je nudila pokojniku.

Svojci - zakonec in odrasli otroci - so po zakonu dolžni (do)plačevati oskrbo po svojih zmožnostih. Zavezanci za (do)plačevanje so tudi drugi, ki jih vežeta na primer pogodba o dosmrtnem preživljanju ali izročilna pogodba.

Oskrbnino posredno lahko znižamo z dodatkom za pomoč in postrežbo, ki je približno od 140 do 420 evrov. A ne dobijo ga vsi – do njega so upravičeni samo upokojenci, ki potrebujejo pomoč pri opravljanju večine ali vseh življenjskih potreb, na primer slepi in nepokretni. Tovrstna pomoč je nepovratna in ne vpliva na dedovanje.

Niste ne premladi ne prestari

Če na stara leta ne želite biti odvisni od finančne pomoči otrok, popolnih neznancev ali celo države in občine, je zdaj pravi čas za začetek varčevanja, pravijo v Vzajemci skupini. In ne, nikar se ne prepričujte, da ste premladi. Danes je čas še na vaši strani, jutri morda ne bo več. Prej kot boste začeli, manjši vložek bo potreben in več boste imeli ob upokojitvi.

Prijave so zaključene. Nagrajence, ki bodo dobili dvakrat po 2000 in enkrat po 1000 evrov v vzajemnih skladih, bomo razglasili v sredo, 16. marca, po 12. uri na Facebook strani Cekin. Za tolažilno nagrado - brezplačni Predlog dolgoročne strategije varčevanja za pokojnino v vrednosti 244 evrov - vas bodo kontaktirali iz Vzajemci skupine.

Sponzorirana objava.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes