18.01.2017
LJ
/ -3°

Koliko pa vi zapravite za alkohol na vikend?

"Kuham doma in ne pijem, s čimer veliko prihranim. Poznam ljudi, ki v enem samem vikendu zapravijo 50 evrov samo za alkohol," opozarja Rebeka, ki raje varčuje za najpomembnejšo naložbo v življenju.

28-letna Rebeka kot zaposlena v neprofitni organizaciji nima velike plače. Ker se zaveda, da tudi njena državna pokojnina ne bo velika, varčuje. Vsak mesec kolikor more. "Sem disciplinirana oseba. Gre za majhne zneske, prihranim kolikor lahko. Včasih 20, včasih 100 evrov na mesec," je povedala.

Upa, da bo z leti lahko prihranila še več, "ampak trenutno skušam vsaj nekaj privarčevati, saj vsak evro šteje". Ne kupuje veliko, predvsem se drži nazaj pri oblačilih, čevljih in modnih dodatkih. "Kuham doma in ne pijem, s čimer veliko prihranim. Poznam ljudi, ki v enem samem vikendu zapravijo 50 evrov samo za alkohol."

Izdelava proračuna
Zdaj varčujte manj za večjo nagrado pozneje. (Foto: Thinkstock)

Večini v dvajsetih letih so najbolj pomembna zabava, kariera, stanovanje, avto. Ne zavedajo se, da bodo v življenju najdražje plačali, če ne bodo varčevali za stara leta. Njihov najpogostejši izgovor je "sem še premlad". A vsak, ki se približuje pokojnini, vam bo znal povedati, da z leti postane težje in je res treba začeti, ko si mlad.

Na začetku poklicne poti morda res ne zaslužite veliko, vendar imate pomembno prednost, ki je starejši in morda bogatejši nimajo - čas. Z njim na vaši strani lahko varčevanje za pokojnino postane veliko prijetnejše in že malo lahko pomeni veliko za prihodnost vas in tudi vaših otrok.

Čim prej boste začeli, tem manj boste vlagali za večji izkupiček pri pokojnini, poudarjajo v Vzajemci skupini. Vzemimo primer, ko pri 20 letih vložite 1000 evrov in imate letno tri odstotke donosa. Na koncu leta imate 1030 evrov, naslednje leto vaša investicija naraste za 30,9 evra. Malo več, a ne tako zelo veliko, boste rekli. Zdaj pa zavrtimo čas na 39. leto starosti, ko je vaš vložek narasel na 3167 evrov. Pri 40 letu boste imeli 3262,04 evra, kar je 95 evrov v letu! Ste videli, kako vaša investicija z leti občutno raste?

Rek "čas je denar" torej dokazano zelo drži, predvsem ko gre za pokojnino. Dejstvo je - prej ko boste začeli varčevati za pokojnino, bolje bo. Če začnete zgodaj, si lahko privoščite manjše vložke, saj so pozitivne obresti na vaši strani. Zato izkoristite desetletja pred vami.

Lahko si zadaste izziv, da boste vsak dan prihranili evro, kar je manj kot kavica v lokalu.

Začnite varčevati mladi, če želite biti bogat upokojenec. Toliko, kot lahko. Izdelajte si proračun, ki bo vseboval prihranke za pokojnino. Idealno bi bilo, če bi lahko dali na stran od 10 do 15 odstotkov zaslužka, čeprav lahko tudi manj - vse je bolje kot nič. Lahko si na primer zadate izziv, da boste vsak dan na stran dali evro, kar je manj kot kavica v lokalu.

Pokojnine bodo vse nižje in ne bodo zadoščale za dostojno življenje. Če ne boste varčevali, boste na stara leta odvisni od države ali otrok, s čimer lahko ogrozite tudi njihovo finančno prihodnost. In zaradi vse daljše življenjske dobe bomo lahko tudi 30 let odvisni od prihrankov, ustvarjenih v delovni dobi.

Prijave so zaključene. Nagrajence, ki bodo dobili dvakrat po 2000 in enkrat po 1000 evrov v vzajemnih skladih, bomo razglasili v sredo, 16. marca, po 12. uri na Facebook strani Cekin. Za tolažilno nagrado - brezplačni Predlog dolgoročne strategije varčevanja za pokojnino v vrednosti 244 evrov - vas bodo kontaktirali iz Vzajemci skupine.

Sponzorirana objava.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

 

Anketa

Ali pri iskanju zaposlitve uporabljate družbena omrežja?

calculate
glossary
indexes
indexes