18.01.2017
LJ
/ -3°

Ali bančne izpiske kar cele in čitljive odvržete v smeti? Nikar!

Čeprav je v Sloveniji čedalje manj zlorab bančnih kartic, previdnost ne bo odveč. Ali ste na primer vedeli, da pretečenih kartic in bančnih izpiskov ni dobro kar tako vreči v smeti. Prej jih uničite, zažgite, razrežite!

Ob zlorabah banke presojajo vsak primer posamično. So pa načeloma zavarovane za primere zlorab in praviloma krijejo škodo.

Iz Velike Britanije poročajo o novih zlorabah brezstičnih bančnih kartic, s katerih so z brezkontaktnimi čitalci odčitali podatke na daljavo.

Čeprav se iznajdljivost med tatovi hitro širi, pa tovrstnih zlorab pri nas ni bilo. "Ravno nasprotno – število zlorab s plačilnimi karticami se zmanjšuje. Stranke upoštevajo navodila banke za varno uporabo in uporabljajo SMS alarme," so pojasnili v Združenju bank Slovenije.

"Skeniranje podatkov na način, da se nekdo s posebno napravo sprehodi mimo torbice ali denarnice, ni tako enostavno. Kartici se je treba zelo približati in počakati nekaj sekund. Podatki, ki se prenašajo med POS terminalom in kartico, so zavarovani oziroma kriptirani in unikatni – uporabni so zgolj za izvedbo ene transakcije," so dodali.

Uničenje kartice
Neuporabne bančne kartice ne vrzite kar tako v smeti. Po uporabi jo razrežite preko čipa in magnetne steze. (Foto: Thinkstock)

Brezstične kartice ima več kot 75 odstotkov imetnikov NLB plačilnih kartic, imajo jih tudi v Deželni banki, Hypo Alpe-Adria-Bank, NKBM in SKB. Od klasičnih se razlikujejo, ker jih ob nakupu ni treba več vstaviti v režo POS terminala. Le prislonite jo k terminalu na manj kot dva centimetra in nekaj sekund počakate na plačilo. Če je znesek viški od 15 evrov, pa je vseeno treba vnesti tudi PIN. Vse brezstične NLB kartice imajo še dodatno varovalo. Ko vsota zaporednih brezstičnih nakupov pod ceno 15 evrov preseže 50 evrov, je naslednji tovrsten nakup zavrnjen, razen če imetnik ne plača klasično z vstavitvijo v POS terminal in PIN kodo.

Brezstične kartice ob nakupu ni treba več vstaviti v režo POS terminala. Treba jo je prisloniti k POS terminalu na manj kot dva centimetra in nekaj sekund počakati za izvedbo plačila. Če je znesek več kot 15 evrov, je potrebno vnesti tudi PIN.

V Hypo Alpe-Adria-Bank poudarjajo, da je "plačevanje z brezstično kartico tako varno kot z običajno. Razlogi so: kartico imate ves čas pri sebi in je nikomur ne izročite niti za čas plačila, za plačilo mora biti kartica zelo blizu POS terminalu, transakcija je unikatna, na brezstičnem čipu PayPass ni vašega imena, naslova in varnostnega števila CVC2, temveč zgolj številka kartice in datum veljavnosti. Na podlagi podatkov s čipa za brezstično plačevanje ni možno izdelati ponarejene plačilne kartice."

V NKBM pravijo, da je varnost brezstične tehnologije primerljiva ali celo večja kot pri tehnologiji s čipom in številko PIN. "Brezstični del čipa vsebuje minimalno količino podatkov, s katerimi ni mogoče opraviti transakcije z drugo kartico, prek drugega kanala ali pri različnih trgovcih. Pomembno je še, da je na čipu tudi kriptogram, ki omogoča kriptiranje podatkov," je pojasnil izvršilni direktor uprave banke za področje poslovne mreže Aleksander Batič. "Prav tako je po seriji več zaporednih brezstičnih transakcij potrebno izvesti transakcijo s PIN," je dodal.

Čeprav je zlorab čedalje manj, previdnost ne bo odveč. Zato vedno takoj podpišite novo kartico, v telefon pa si shranite telefonsko številko za preklic. Kartice nikomur ne izročajte, pri plačilu jo imejte vedno ob sebi. Vključite storitev obveščanja o uporabi kartice po sporočilih SMS, še posebej med potovanjem v države, kjer so pogoste zlorabe. Redno pregledujte bančne izpiske in preverite transakcije. Plačilnih kartic, izpiskov in druge bančne dokumentacije ne odvrzite kar tako v smeti, temveč jih po uporabi uničite, zažgite, razrežite.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 3
MUNGATUMBA 28.01.2016 10:26:21
Luknjač za papir je tudi praktičen..pa še dve luknji na enkrat naredi.. .-)
medvedJEkriv 28.01.2016 09:10:18
A je zadaj oglas, za uničevalec papirja mogoče?
vezuv_ 28.01.2016 09:28:03
ne samo pameten nasvet, ki ga modri ljudje upoštevajo.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali pri iskanju zaposlitve uporabljate družbena omrežja?

calculate
glossary
indexes
indexes