21.02.2017
LJ
10° / 4°

Denarnica vam bo še hvaležna!

Če vaša plača ni minimalna, kljub temu pa vsak mesec znova in znova zapravite vse do zadnjega centa, se še malce zadolžite in nato komaj počakate do naslednjega plačilnega dne - verjetno nekaj počnete narobe ...

nakupovanje
Konec impulzivnega nkaupovanja!

Stiska z denarjem je redko komu tuja, zato bodo naši nasveti prav vsakemu prišli prav. Če pa niste v stiski, pa boste tako lahko končno nekaj privarčevali. Nekaj denarja 'na strani' pa tako ali tako vedno pride prav.

1. Ne kupujte po navdihu!
Stvari, ki jih sploh ne potrebujete nimajo kaj početi v vaši nakupovalni košarici. Ko se odpravite nakupovat, kupite le tisto, kar ste si zapisali na listek in ne še cel kup stvari, za katere ste navdih dobili med obhodom po trgovini. Če ste našli nekaj, kar si želite, počakajte z nakupom do naslednjega obiska trgovine – tako boste o nakupu bolje premislili, poleg tega pa, če si stvar res želite, boste o tej stvari do naslednjega nakupa razmišljali in se je veselili. Če boste nanjo pozabili, potem je zagotovo ne potrebujete.

2. Jesti doma je cenejše!
Namesto, da si na poti v službo kupite zajtrk, ga pojejte doma, poleg tega pa se tudi ne razvajajte s kosili v restavracijah, temveč si kosilo pripravite že doma in ga prineste v službo. Tako boste lahko jedli tudi bolj zdravo in točno to, kar sami želite. Pa še …. namesto dragih sokov in gaziranih pijač, si raje privoščite kozarec vode.

Tržnica - 9
Sadje in zelenjava na tržnici je ponavadi tudi boljša kot v trgovini.

3. Sadje in zelenjavo kupujte na tržnici
Kmetje vsak dan pripeljejo svoje sveže pridelke na tržnico, kjer jih nato prodajajo. Dosti cenejše je kot v trgovini, poleg tega pa se kvaliteta trgovinske in tržnične zelenjave ne more primerjati.

4. Preučite cene!
Da bi tekali od trgovine do trgovine in v vsaki kupili najcenejše izdelke ni smiselno, saj bi tako porabili bistveno več časa in tudi goriva. Je pa pri dražjih izdelkih, tehnični robi in podobnemu pametno narediti online primerjavo. Pobrskajte po internetu in poiščite produkt ter primerjajte ceno v različnih trgovinah. Običajno velja tudi, da so cene v spletni trgovinah nižje.

5. Termostat navzdol
Še en nasvet, ki bo blagodejno vplival na vaše položnice za ogrevanje. Znižajte temperaturo v stanovanju za kakšno stopinjo, poleg tega pa znižajte temperaturo tudi na grelniku za vodo.

Kreditne kartice
Odmislite kreditne kartice. (Foto: Reuters)

6. Požrešna kreditna kartica
Odplačajte svoj dolg na kreditni kartici, saj so obresti dolga na kreditnih karticah zelo velike. Poskusite zaživeti na zeleni veji, brez dolga in brez kreditne kartice.

7. Mesečni proračun
Določite si znesek, ki bo dovolj za vse vaše potrebe. Poskusite se zneska držati in na koncu meseca boste lahko ponosni nase, ker vam je uspelo privarčevati denar. Kaj narediti z privarčevanim denarjem, pa si preberite v Cekinovem članku: Zrno na zrno, pogača! Kamen na kamen, palača!

8. Postanite trgovci
Pospravite svoj dom in zagotovo boste našli nešteto stvari, ki jih ne uporabljate več in so vam morda le še v napoto. V Sloveniji sicer garažne prodaje niso najbolj običajne, se pa zato stvari lahko zelo dobro prodajo na internetu.

9. Brezplačno
Če ste brez denarja in potrebujete pohištvo, računalnik, otroške pripomočke ...poglejte si spletne portale, kjer ljudje podarjajo svoje stvari in poiščite tisto, kar potrebujete. Morda napišite na Facebook kaj iščete in morda ugotovite, da ima ravno vaš prijatelj tisto, kar vi potrebujete. Morda vam to celo podari.

Vintage moda
Na boljšjem sejmu lahko prodate marsikaj. (Foto: osebni arhiv)

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 7
Chillmalina 28.04.2011 07:29:27
Super nasveti :( A je avtor prispevka bil zadnjih 15 let sploh kdaj na tržnici??? Tam je hrana po 3 in večkrat dražja, kot v trgovinah :(((
daj-daj 26.04.2011 14:42:22
Kosilo si nesite v službo: kje pa vi živite? Na katerem delovnem mestu te bodo pustli jest in pogrevat kakšno zelje npr. To kar vi priporočate v glavnem Slovenci že delamo, razen nošnje kosil v službo. Če imaš povprečno plačo, si ne moreš privoščiti hranjenja zunaj, če imaš pa manj, si težko kaj dobrega privoščiš doma. Preden objavite članek, vsaj malo pomislite za koga so vaši nasveti dobrodošli in ne norčujte se, da če imaš več kot minimalno plačo lahko celo privarčuješ. Avtor tega članka nima pojma, kako preživeti z malo denarja.
screemer 21.03.2011 14:03:32
to je že blo prejšni članek, samo kopirali so ker niso izvirni pač... glavno da se klika...
Robert Ma 04.01.2011 17:34:39
na tržnici pa res ne moreš kupovat ker prinas je vse dražje!! razen cigaret ,pirotehnike in oblačil iz kitajske!:))

zgleda pa da je članek kopiran in preveden iz kakšnega tujega medija
daj-daj 19.12.2010 08:17:12
Vse to je res in vse že upoštevam. In koliko privarčujem:nič. Članek sem odprla,kersem pričakovala kakšen nov nasvet.
 
Teja118 17.11.2010 12:01:34
Vsi ti ukrepi so sicer dobrodošli in vanje smo bolj kot ne že kar prisiljeni zaradi stanja v denarnici. Glede sadja in zelenjave pa mislim, da je velikokrat prodaja na tržnici za lase privlečena: kolk kmetov pa pri nas goji pomaranče, mandarine, ananas,... ravno tako prodajajo uvoženo hrano. Seveda to ne velja za domačo zelenjavo, samo nisem sigurna, če kdo preverja kako je le-ta gojena, koliko je špricana, gnojena in če njihova njiva ne stoji kje ob avtocesti. Pa tudi dražja je večkrat. Absolutno pa ima nakup na tržnici svoj čar in da ne bi samo kritizirala, včasih tudi kvaliteto.
HandOfSteel 17.11.2010 07:06:49
Vse lepo in prav, kaj pa ce ze to vse pocnemo in se kaj vec, pa smo se vedno brez denarja ? Kljub temu, da nimamo minimalne place ? No, tak nasvet bi bil dobrodosel, teh 9. zgoraj napisanih točk je danes itak nuja ...
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Vas je strah, da se ne boste znali prilagoditi digitalizaciji in da boste ostali brez dela?

calculate
glossary
indexes
indexes