17.01.2017
LJ
-0° / -2°

Kako bi državljani 'varčevali pametno'?

Že več kot tisoč predlogov državljanov je romalo na spletni naslov ministrstva za finance, ki zbira predloge za pametno varčevanje. Državljani predlagajo vse od varčevanja v državni upravi do ukinitev poslanskih nadomestil in ukinitev agencij.

Pujs

V začetku marca je ministrstvo za finance začelo zbirati predloge državljanov glede varčevanja države. Kot so za 24ur.com sporočili z ministrstva, so do vključno 6. maja prejeli 1018 predlogov.

Predlogi državljanov so se večinoma nanašali na varčevanje v državni upravi, denimo pri najemninah, materialnih in prevoznih stroških ter javnih naročilih. Predlagali so tudi znižanje funkcionarskih plač. Med predlogi so bili najbolj množično tudi ukinitve poslanskih nadomestil, določenih subvencij, agencij in uradov. Predlagali so zmanjšanje števila občin in reorganizacijo občin. Predlogi so se nanašali tudi na delovno zakonodajo, pokojninsko reformo, davke, zdravstvene dejavnosti, plačilno nedisciplino in odprodajo bank. Bolj konkretnih predlogov na ministrstvu niso navajali, pravijo pa, da so k preučitvi vseh konstruktivnih predlogov in izpostavljenih vprašanj pristopili z vso resnostjo. V okviru svojih pristojnosti so nekatere predloge tudi vključili v predlog rebalansa proračuna 2012, čeprav ni jasno, katere. Predloge so posredovali tudi resornim ministrstvom v seznanitev, odziv in ukrepanje.

Na ministrstvu pravijo, da so z možnostjo anonimnega podajanja predlogov posamezniki lahko opozorili na nepravilnosti trošenja javnih sredstev na nivoju države oziroma lastne javne institucije. Na ministrstvu so sicer prepričani, da so z vzpostavitvijo spletne strani Varčujmo pametno, prek katere državljani lahko pošljejo svoj predlog, storili velik korak v smeri sodelovanja širše javnosti pri varčevanju davkoplačevalskega denarja. "V preteklosti namreč državljani v procesu priprave državnega proračuna niso imeli možnosti sodelovanja. Zdaj je omogočena njihova aktivna vloga pri varčevanju davkoplačevalskega denarja," so prepričani na ministrstvu. Po njihovih besedah je bila spletna stran zastavljena z minimalnimi sredstvi oziroma izključno z notranjimi sredstvi finančnega ministrstva.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
Dolenjc3 14.05.2012 08:01:52
Samo še v štumfu ali pa v tujini. Požrešna slovenska država ti preveč pokrade, če imaš kaj denarja privarčevanega tukaj. Na že itak bedne obresti od privarčevanega denarja ti nabije vampirske davke !!!
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes