18.01.2017
LJ
-0° / -5°

Ko z 'zapravljanjem' dejansko varčujete?

Gotovo že imate izkušnjo, ko ste v želji, da bi prihranili nekaj evrov, kupili cenejši izdelek, nato pa ste ga morali, zaradi slabe kakovosti, že kmalu nadomestiti z novim. Poceni nakup leta se je tako hitro spremenil v katastrofo in končni račun je bil višji, kot če bi že na začetku kupili kakovosten, a nekoliko dražji izdelek.

ronnie wood izgubil hišo - 1
S pametnim nakupom gradbenega materiala, bele tehnike in opreme za stanovanje, lahko na dolgi rok veliko prihranite.

Izguba seveda ni vredna omembe, če gre za stvari manjše vrednosti, obstajajo pa izdelki, pri katerih se vam bo pretirana varčnost kvečjemu maščevala. Za te izdelke raje odštejte nekaj več denarja ali pa počakajte na razprodaje, ko kakovostnejši izdelki postanejo bolj dostopni.

Zofe, kavči in sedežne garniture
Zapraviti več kot tisoč ali dva tisoč evrov za kaj izmed naštetega, se marsikomu zdi pravi umor denarnice, ko pa marsikateri diskontni trgovec s pohištvom za ta denar prodaja kar celo dnevno sobo. Vendar pa gre za stvari, ki jih ne zamenjamo vsako leto – oziroma jih ne bi tako kmalu, če bi bile dobre kakovosti.
Poznavalci svetujejo, da se je pri nakupu oblazinjenega pohištva treba najprej osredotočiti na osnovno konstrukcijo, ki mora biti sestavljena iz dovolj trdnih materialov. Za sestavne dele je bolje, da so povezani tudi z vijaki in ne le zalepljeni skupaj, pomembna pa je tudi moč šivov, ki povezujejo različne dele tekstila. Tudi polnilo mora biti sestavljeno tako, da na vaši sedežni garnituri ne bo jasen obris vaše zadnjice tudi takrat, ko tam niste sedeli že vsaj en teden! Se pa cena z upoštevanjem nasvetov z nekaj sto hitro vzpenja proti 1000 ali celo 2000 evrom. A se z enakim nakupom vsaj ne boste ukvarjali trikrat ali štirikrat, ampak samo enkrat v življenju.

Osnovna elegantna oblačila
V mislih imamo moško obleko, ženski kostim s hlačami ali krilom in plašč. Gre za kose oblačil, ki ne gredo iz mode že po eni sami sezoni. Če izberete 'večno' klasiko višjega cenovnega razreda in oblačila lepo negujete, vam bodo služila celo nekaj let, ne da bi bila videti, kot da so preživela vojno. Z manjšimi popravki – kot je menjava gumbov za tiste iz nove sezone, se lahko ta 'leta' še podaljšajo in nihče ne bo niti opazil, da niste reden gost nakupovalnih središč! Če imate težave pri nakupovanju cele obleke ali kostima, ker vam je zgornji del prav, spodnji pa premajhen ali obratno, namesto kompletov raje ločeno nakupujte klasične hlače in suknjiče. Tudi barve naj bodo klasične, namesto na primer oranžne, ker je pač letošnji modni hit.

Heidi
Raje se odločite za kakovostna oblačila višjega cenovnega razreda, ki jih boste lahko nosili dlje, ne da bi bilo že na daleč videti, kolikokrat ste jih oblekli.

'Tisti' čevlji
Elegantni in za posebne priložnosti. Tudi pri teh obstajajo klasični modeli, ki se obdržijo nekaj sezon. Zato se vam zanje splača odšteti nekaj več denarja. Namesto 50 na primer 150 ali 200 evrov. Posebne priložnosti namreč zahtevajo eleganco – bolje klasični model višjega cenovnega razreda, ki ga boste obuli, ali v primeru oblačil, oblekli večkrat, pa boste vedno videti urejeni, kot vsakič nova, cenejša garderoba, ki pa ne bo imela enakega učinka. Proizvajalci dražjih oblačil in čevljev dajejo poseben pomen izdelavi, zato se ta oblačila pogosto lepše prilegajo telesu, čevlji pa imajo udobnejša kopita. Saj ne želite, da vam po preplesani noči skoraj 'odpadejo' noge? Podobno velja za poslovno eleganco. Če se v službi od vas zahteva elegantna oprava, plača pa je daleč pod tem nivojem, si omislite nekaj modelov klasične in kakovostne obutve, saj boste tako zapravili manj, kot če vsaka dva meseca kupite čevlje za 30 ali 40 evrov.

Torbice, pasovi in modni dodatki
Celo bolj kot tisto, kar nosijo na nogah, je menda za ženske pomembno tisto, kar nosijo v rokah. Torej torbica. Res je, da jo, ko vkorakate na sestanek, morda opazi celo več ljudi kot čevlje. In ni dobro, če so na materialu vidne drobne razpoke. Enako velja za moške ali ženske pasove. V obeh primerih je najbolj, da si omislite usnje ali dober nadomestek zanj. Raje odštejte kakšen evro več ali pa pobrskajte po spletnih trgovinah, ki izdelke znanih in kakovostnih proizvajalcev nudijo po nižjih cenah, Pazite se prevarantov!


nakupovanje
Zlato pravilo nakupovanja: kvaliteta naj bo vedno pred kvantiteto.

Gospodinjski aparati
Kupiti hladilnik, štedilnik, pomivalni stroj, pralni stroj in tako naprej zna biti nočna mora. Proizvajalcev je ogromno, cene so zelo različne, kvaliteta pa tudi. Pomembno je, da vas pri električnih napravah ne zavede samo cena. Najpomembnejša je – poleg kvalitete same naprave, ki naj bi kupcu služila nekoliko dlje kot dve leti, energijska varčnost naprave. Pa naj bo še tako poceni – energijsko 'požrešna' naprava vas bo na koncu stala več. Že mogoče, da ne v enkratnem znesku. Plačevali boste vsak mesec, skupaj s položnico za električno energijo. Podobno velja pri izbiri svetil: odločite se za energijsko najbolj varčna z najdaljšo življenjsko dobo.

Okna, vrata, gradbeni material …
Streha nad glavo je seveda osnovna človekova potreba, a če ne želite vse življenje delati za vzdrževanje svojega raja pod soncem, si za gradnjo omislite trpežne in energijsko varčne materiale. Če bivate v starejšem objektu, pa to upoštevajte pri prenovi. Prav tako je smiselno izkoristiti možnost razpisov Eko sklada, ki za prenove, s katerimi se doseže višja energijska učinkovitost objekta, ponuja denarno pomoč.
 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes