21.02.2017
LJ
10° / 4°

Le kaj bo s krediti, če evro propade?

Na našem forum se je pojavilo vprašanje ene izmed bralk, ki jo skrbi, kaj bo z njenim kreditom, če evro propade. V spodnjem članku lahko preberete, kaj so nam na to odgovorile posamezne slovenske banke.

Na našem forumu se je pojavilo vprašanje, s katerimi se Slovenci, ki imajo takšen ali drugačen kredit, vedno bolj pogosto ukvarjajo. Kaj bo z njihovim kreditom, če evro propade? Naša bralka je zapisala takole:

'Kaj se bo zgodilo s krediti vezanimi na EOM, če pride v naši državi do črnega scenarija-propad EUR-a ali evropske unije?
To se najbrž sprašujejo vsi,ki imajo kredite, predvsem tiste dolgoročne.
Veliko se šušlja, o vezanih depozitih, da bi bilo potrebno tudi pri nas denar dvigniti itd. Nisem pa zasledila teme na račun kreditov. Bi se lahko EOM drastično spremenil?
'

evro znak

Bralka je s kratico EOM zagotovo mislila referenčno obrestno mero, oziroma euribor, ki se uporablja pri izračunavanju obresti pri kreditih s spremenljivo obrestno mero, kajti le ti krediti bi bili v primeru propada evra na udaru.

Iz vseh bank na katere smo naslovili vprašanje so nam odgovorili, da trdno verjamejo, da bo evro ostal skupna evropska valuta in da do propada evropske monetarne unije ne bo prišlo.

Kaj pa če le?
Iz Abanke so nam odgovorili takole:

'Euribor je za določeno ročnost izračunan kot povprečje kotacij številnih (57) bank, po kateri so si prvovrstne banke pripravljene posojati denar (EUR) na evrskem medbančnem trgu. To pomeni, da dokler bodo objavljali Euribor, bo tako, kot do sedaj.
Če EURO ne bi bil več zakonito plačilno sredstvo, kar po zagotovilih evropskih državnikov in finančnikov ni verjetno, bi morala to država urediti z zakonom (enako kot je bila uvedba evra in tolarja), ta bi uredil tudi pravne posledice zamenjave valute. Glede referenčne obrestne mere pa ima banka v kreditni pogodbi predviden postopek, kaj se zgodi če se EURIBOR več ne objavlja.
(1)  Če zadnji dan v mesecu pade na dan, ko se EURIBOR ne objavlja, se uporabi zadnji znani EURIBOR.
(2)  V primeru, da iz kateregakoli razloga zadnjega dne v mesecu ni mogoče določiti EURIBOR-ja (razen v primeru iz prvega odstavka tega člena), bo banka namesto EURIBOR-ja določila nadomestno referenčno obrestno mero.
 (3) Nadomestna referenčna obrestna mera se določi kot aritmetična sredina obrestnih mer treh prvovrstnih bank s področja Evropske denarne unije, kot so veljale na zadnjega dne v mesecu  za medbančne depozite v evrih (EUR), vezanih na šest mesecev.
 (4)  Če referenčne obrestne mere ni mogoče določiti niti na način iz tretjega odstavka tega člena, bo banka samostojno določila referenčno obrestno mero in o tem obvestila kreditojemalca. Če se kreditojemalec z višino tako določene referenčne obrestne mere ne strinja, lahko odstopi od kreditne pogodbe. Odstop mora sporočiti banki s priporočeno poštno pošiljko v roku 15 dni od prejema obvestila banke in ji istočasno plačati tudi sedanjo vrednost kredita, sicer se šteje, da se s sporočeno višino referenčne obrestne mere strinja.'

 

Denarnica
(Foto: Thinkstock)


Nataša Mohorčič Zobec, direktorice divizije Finance pri SKB Banki nam je povedala: 'Na zastavljeno vprašanje lahko odgovarjam oz. razmišljam samo analogno okoliščinam ob uvedbi evra. Torej, poenostavljeno in na kratko. Evro se hipotetično lahko zamenja za neko novo valuto, vzpostavi se menjalno razmerje, pripravi se gotovina za zamenjavo v novi valuti. Kar zadeva obrestno mero verjamem, da bo evropska medbančna obrestna mera ostala (tudi imenuje se lahko še naprej Euribor ali Libor). Odločitev nacionalne zakonodaje ob zamenjavi valute pa bo, kaj postane (ali ostane) referenčna obrestna mera. Pribitki na referenčno obrestno mero so pogodbeno določeni, tako da bo izračun efektivne obrestne mere (EOM) ostal enak. Glede gibanja referenčne obrestne mere pa velja, da tako, kot danes njeno gibanje ni znano vnaprej, tudi ob morebitnem razpadu valute ali izstopu iz valutne unije gibanje referenčne obrestne mere ne bo vnaprej znano, ampak ga bo moč zgolj predvidevati glede na različne okoliščine in ukrepe centralne/centralnih banke/bank. Pri pogodbah s fiksno obrestno mero (naj si bo pri kreditih ali depozitih) pa tako in tako ostaja vse nespremenjeno.'

Pri NKBM poudarjaj, da smo Slovenci v ne tako daljni zgodovini že opravili dve zamenjavi valut in se ob tem ni zgodilo nič pretresljivega. Važno je da zamenjava poteka nadzorovano in brez špekulativnih posegov.

Tisto, kar bi vse, ki imajo kredite s spremenljivo obrestno mero lahko najbolj prizadelo, je tečaj po katerem bi se valuta menjala in pa morebitna kasnejša devalvacija, oziroma znižanje vrednosti valute. O tem, kaj bi se z našo morebitno novo-staro valuto zgodilo, ne upa špekulirati nihče.

Denar v nogavici
(Foto: Thinkstock)

Med tem ko tisti, ki varčujejo, lahko prekinejo pogodbo, vzamejo denar in ga vložijo kam drugam, ali spremenijo v drugo bolj 'varno' valuto, pa imajo tisti s krediti bolj malo možnosti s katerimi bi se lahko ognili morebitnim negativnim posledicam zamenjave valute.

Če imate denar, da bi kredit poplačali, je to pametna odločitev, ne glede na to, kaj se bo zgodilo z evropsko valuto.
Časi, ko je naša bivša valuta tako devalvirala, do smo kredite nato odplačali z eno položnico, se zagotovo ne bodo vrnili.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 40
Karakurdovic 17.06.2012 10:11:34
21.12.2012 bo konec sveta tako da se vsem zamrzne kredit :D
 
Prophet 13.06.2012 13:34:17
Kaj pa bo če denar in sistem propade?Ne samo evro?
 
triangle 03.06.2012 13:19:56
Torej ostane samo ena rešitev,da ne bo noben na cesti,brez hrane.Dodatek k zakonu o kreditih:"V primeru ekstremnih dogodkov,kot je t.i. razpad valute ali EU,se vsa zadeva zamrzne."Ta zakon bi lahko veljal za socijalno ogrožene.
LexLuthor 13.06.2012 12:27:41
Ja, jaz mislim, da bodo najprej zamrznili kar socialno ogrožene...
maliButalec 25.05.2012 12:03:40
\"Časi, ko je naša bivša valuta tako devalvirala, do smo kredite nato odplačali z eno položnico, se zagotovo ne bodo vrnili.\"

Ravno to se bo zgodilo. Kdor ima kredit, ga bo odplačal s šteko cigaterov, kot v starih časih, ko so odplačevali kredite Hiš. Kdor pa ima gotovino, pa bo izgubil ta denar. Dejstvo je, da nikoli nemore priti do situacije, da tisti, ki imajo denar in tisti, ki imajo kredite - da so obojni na zgubi.Izgubili bodo tisti, ki bodo imeli denar, profitirali pa tisti s krediti (zakaj mislite, da imajo Tajkuni toliko kreditov - logično začnite razmišljat - ko bodo odplačali te kredite bodo lastniki firm in to se bo zgodilo takrat ko bodo padle FIAT valute - predviden datum med decembrom 2012 in marcem 2013 - propad FIAT valut (Funt, Ameriški dolar, Euro) - Tajkuni obogatijo, ker nimajo več kreditov, tisti pa, ki imajo prihranke - izgubijo vse. Zato, pa danes več nemoreš dobiti kredita, če si delavec, ravno iz tega vidika, ker je že vse pripravljeno na padec FIAT valut.

Grki so pametni. Kajti, kdor od njih ima denar, ga dviguje in menjava v druge valute - Avstralski dolar, Nizozemski dolar, Švicarski frank in ima ta denar v štunfu.

In še za konec: To kar mediji sporočajo - vedno in vedno je potrebno narediti kontra sporočila.

\"Če imate denar, da bi kredit poplačali, je to pametna odločitev, ne glede na to, kaj se bo zgodilo z evropsko valuto.\"

Torej, če imate kredit in hkrati gotovino za izplačilo. Kredite ne odplačajte, ampak si raje nakupite zadostne količine hrane (konzerve držijo več kot 4 leta - določene več 10 let), preostanek pa nekam naložite, da boste potem lahko fizično menjavali. 1 konzerva fižole, paštete, narezka,... bo vredna več kot če danes kupite 10 gramov zlata (cena cca. 400€). To je zelo pomembno. Vsi kupujejo neke kovine, a se ne zavedajo, da jih jesti nebodo mogli. Jaz pa če bom imel 150 konzerv hrane, jih zagotovo nobeno zlato niti srebro nebo moglo kupit.

Še to: prihajao hudi časi - Novi Svetovni Red - in če samo pogledamo, kako bomo prišli do tega Reda, je v njihovi vsebini zapisano: \"Iz kaosa se bo rodil Novi Svetovni Red\". Z drugimi besedami - FIAT valute bodo padle (Funt, USD, EURO), prišlo bo do kaosa - pomanjkanja hrane, predvsem zato, ker se ljudje neznamo organizirati in začet živeti brez denarja:

Vpiši v googla in si poglej alternativni Svet:

Listina za Prost in Svoboden Svet

Ampak pustimo sedaj to.

Zaključek:

- če imaš kredit in možnost odplačila - ga ne odplačaj, ampak si raje nabavi zaloge hrane (konzerve,...)

- vse poteka po načrtu: Nove Svetovne Ureditve - katera prevideva Eno valute, in za dosego tega cilja bodo uničili FIAT valute - vse to je del načrta

- prihajajo še težji časi, če se bomo znali organizirati in sami spremenit sistem, ter prevzeti odgovornost nase in jo več ne prelagati na peščico ljudi (politike, cerkev, elito), potem se nam piše Svetla prihodnost - v nasprotnem primeru pa beda in lakota, ter naša zadnja postaja - Suženjstvo.
lolipoly 25.05.2012 15:17:21
Ti se kar tolazi svojimi teorijami, nismo v 19.stoletju ampak v 21.
maliButalec 25.05.2012 15:23:13
Čas bo pokazal, kdo ima prav. Jaz upam, da te moje trditve ne držijo, ker je vse kar si najmanj želim, da pride do lakote, vojne, kaosa in Novega Svetovnega Reda, kjer bo na vrhu piramide Elita in vsi ostali sužnji.

Jaz ne želim, da se zgodijo te napovedi, ampak kot kaže si jih Elita želi in to kar oni želijo, tega mi zaenkrat nismo zmožni preprečit.
tiger444 25.05.2012 16:45:30
Veste, še eno leto nazaj bi imel @maliButalec za norca in nekega posebneža ampak na žalost je glede propada $, € FIAT valute neizbežno.

Čisto te razumem in se strinjam, da je hrana najpomebnejša, šele potem če ti ostane višek denarja vložiš v srebro in zlato. Najpomebnejše je pa splošno znanje in iznajdljivost


" če bi vsak človek vedel kako krivičen je monetarni sistem, bi bila revolucija pred jutranjo zoro"

H. Ford
LexLuthor 13.06.2012 12:26:56
Ko bomo v prostem padu, bo zelo težko, ker ne bo NAFTE, ki poganja vse. Zatrli nas bodo tako (Amerika seveda), da nam ne bodo dali nafte. Zato bi morali mi zdaj zlesti Rusom najgljoblje v rit, kot je to možno. Proizvajal (in jedel) bo zgolj tisti, ki bo imel nafto. To pa boš dobil samo za zlato, ostalo ne bo imelo vednosti. Drugega za barter ne bomo imeli, ker ne bomo imeli nafte, da bi to lahko proizvedli. Ajaj, saj res, BS tudi nima nič zlata, imamo samo nekaj mrd papirnatih USD, deponiranih pri Goldman Faking Sachs. Naj nam vsem Bog pomaga.
 
pedritsegonita 25.05.2012 10:33:08
Nimam kredita... Ker si ga ne morem privoščiti. Mogoče je to celo bolje, ker bo ob zlomu evra veliko ljudi ostalo na cesti.
 
Pepermint 25.05.2012 10:29:37
Idealno: na koncu meseca mi ostane še veliko plače!
Realno: na koncu plače mi ostane še veliko meseca!
 
sibirianhamster 25.05.2012 10:25:28
Ce euro kot valuta propade,glede na neznano vejo matematike,ki jo uporabljajo nase banke,bomo kar naenkrat dolzni trikrat toliko kot smo sedaj.
 
romi-roli 25.05.2012 09:40:52
...V postindustrijskem obdobju je potrebna ničelna rast, da bi uničili še zadnje ostanke družbene blaginje. Kjer je blaginja, je napredek. Blaginja in napredek, onemogočata izvajanje represije, če paželite družbo razdeliti na gospodarje in sužnje, je represija nujna... Z umetnimi povzročanjem kriznih stanj lahko družbo potisnemo v nenehno neravnotežje. Ljudje bodo preveč utrujeni in napeti, da bi lahko odločali o lastni usodi in zato bo celotna družba zbegana, prestrašena in soočena s preštevilnimi izzivi, ki bodo povzročili vsesplošno apatijo...
brainhead007 25.05.2012 08:58:48
S tolarjem si lahko vsaj zivel normalno cez mesec,z evrom pa obratno...
exdetektiv 27.05.2012 09:40:45
in kdo je za to kriv.. SE VE.enostavno JJ
BNAM2707 25.05.2012 08:34:28
Kaj hitro se lahko zgodi,da bodo nekateri čez noč postali reveži.Samo jaz verjamem,da se bo evro obdržal,v nasprotnem se bo svet dodobra spremenil.Res pa je,da so se bankirji predolgo in pregrobo igrali z bombico,ki jo kaj kmalu lahko raznese.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Vas je strah, da se ne boste znali prilagoditi digitalizaciji in da boste ostali brez dela?

calculate
glossary
indexes
indexes