16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Naftni bogataši z vzhoda bežijo! Kdo bo dobil njihovo bogastvo?

Največje svetovne banke so na preži. Skupaj s prebeglimi naftnimi bogataši se selijo tudi ogromne količine denarja. Banke v kateri državi ga bodo dobile?

Med največjimi bankami na svetu se odvija ogorčen boj. Zaradi menjav oblasti in napetega ozračja v državah bogatih z nafto se je pričela ena največjih selitev denarja v zgodovini človeštva. Samo iz Bahraina se je ob začetku nemirov v tujino odlilo kar 20 odstotkov domnačega kapitala.

zlato

Lov na bogastvo se je pričel, presenetljivo pa med zmagovalci ni švicarskih bank. Kot kaže bežeči bogataši pri bankah najbolj cenijo anonimnost in varnost osebnih podatkov. In kot kaže so jim dobro v spominu ostali lanskoletni dogodki, ko je bila švicarska banka UBS prisiljena ameriški vladi izročiti podatke o 4.450 komitentih, ki so bili osumljeni utaje davka. Tudi dejstvo, da so švicarske banke zelo hitro zamrznile premoženje ljudi povezanih z vladajočimi režimi v Libiji, Tuniziji in Egipti je odvrnilo nekaj potencialnih komitentov.

banka UBS
Švicarske banke izgubljajo boj. (Foto: Reuters)

Večina denarja naj bi se tako stekala v London, ki kljub grozečim zakonskim spremembam ostaja dokaj davčno prijazna država do tujega kapitala.

Raziskava, ki jo je objavilo podjetje Savills je pokazala da si je večina pobeglih družin že pričela iskati tudi domovanja v Londonu, kar se pozna tudi pri dvigu cen luksuznih nepremičnin.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes