18.01.2017
LJ
-0° / -5°

Spoznajte moža, ki lahko uniči vse banke

Ben Milne je eden tistih, ki naj bi oblikovali svet, kot ga bomo poznali čez nekaj let. Naslednji veliki vizionar. Njegov novi sistem spletnega plačevanja pa spravlja velike finančne institucije v obup, saj jim bo odnesel velik del lahkega zaslužka.

Ben Milne je bil še nedavno eden tistih, katerih podjetje je večino posla opravilo preko interneta. A za vsak prodan izdelek ali opravljeno storitev je moral posrednikom pri plačilu oddati del zaslužka. Izdajatelji kreditnih kartic in posredniki, kot je PayPal, so ga stali kar 55.000 dolarjev na leto. Ker so se mu zdele posredniške provizije absurdno visoke, se je odločil, da bo poskušal sistem spremeniti in ga narediti za uporabnike bolj prijaznega oziroma cenejšega.

ben milner
Ben Milne

Sistem PayPal, ki velja za eno najbolj razširjenih oblik plačevanja preko interneta, zaračunava od tri- do petodstotno provizijo za vsak opravljen posel, kar poslovanje tistih, ki internet uporabljajo kot glavni prodajni kanal, znatno podraži. Ben Milne je zato ustanovil podjetje Dwolla, ki je izdelalo sistem, ki te stroške znatno zniža. Vse transakcije do 10 dolarjev so brezplačne, za ostale je cena 25 ameriških centov (20 evrskih centov), ne glede na njihovo velikost. Torej, ne glede na to, ali boste nekomu nakazali 11 dolarjev ali pa milijon dolarjev, boste plačali fiksen strošek 25 ameriških centov.

Trenutno v podjetju dela okoli 20 ljudi, imajo 80.000 odprtih računov, a so že presegli mejo milijon dolarjev transakcij na dan. Trenutno so končali drugo fazo zbiranja semenskega kapitala, v kateri so nabrali pet milijonov dolarjev za nadaljnji razvoj poslovanja. Očitno je, da gre za podjetje, ki je eno najzanimivejših za vlagatelje, saj jim je svoj denar želelo dati kar 700 zainteresiranih vlagateljev. Ben Milne je za businesinssider povedal, da so natančno vedeli, koliko denarja potrebujejo in koga želijo imeti kot partnerja v podjetju. Tako so se na koncu odločili za štiri precej specifična vlagateljska podjetja, ki delujejo na popolnoma različnih področjih.

Drugače od večine mladih uspešnih "start up podjetij" se Dwolla ne namerava seliti v Silicijevo dolino. Privoščili si bodo malce večje poslovne prostore, sedež njihovega delovanja pa ostaja Des Moines v ameriški zvezni državi Iowa. Glede na stroške, ki jih za različne transakcije trenutno plačujemo bankam, si lahko le želimo, da bi podjetje Dwolla hitro postalo globalna uspešnica.

 

Povejte svoje mnenje in nas spremljajte na Facebooku! 

 

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes