16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Odebelite svojo denarnico!

Ko plačamo položnice in vse račune, ki jih je treba plačati, lahko ob skrbnem pregledu odhodkov ugotovimo, da nam največ denarja odteče za navidez nepomembne stvari, kjer bi se dalo s skrbnim načrtovanjem ogromno prihraniti.

pitje kave
Kavo si lahko prinesete tudi v službo. Skuhajte je dosti, saj jo bodo vsi želeli vsaj malo!

1. Praznujte doma namesto zunaj
Si brez vikend izhodov in potepanja ne znate predstavljati dobre zabave? Prav, stvar okusa, a zelo drago. Mogoče velja obnoviti stare navade in preživeti sobotni večer kar doma, v krogu najožjih prijateljev. A v kakšnem stilu? Izbira je prepuščena vam, samo namig – zabava samskih. Ne le, da bodo gostje s sabo prinesli kakšno steklenico vina ali zabojček piva, pripeljali bodo tudi kakšnega samskega. Kar je idealno, če ste pred kratkim postali "bivši", pa bi se ponovno radi podali v duet. Prihranek: okoli 50 odstotkov tistega, kar sicer potrošite zunaj.

2. Kreativno in poceni

Daril ne podarjamo le v prazničnem času, takšne in drugačne priložnosti se pojavljajo večkrat na leto. Zakaj ne bi zavili daril v zanimive, uporabljene plastične vrečke ali – še bolje – v časopisni papir? Najbrž bodo idejo pozdravili tudi obdarovanci in jo praviloma uporabili tudi sami. Prihranek: na zavoj darilnega papirja med 1 in 5 evrov.

Pralni stroj
Perilo operite, ko je elektrika cenejša.

3. Kultura mora biti

Karte za muzikale ter gledališke in operne predstave, ki jih ne prodajo, v zadnjem hipu ponudijo po drastično znižani ceni, po navadi na dan predstave po polovični ceni. Kadar se bosta v zadnji uri odločila, da bi se prileglo nekaj "hrane za dušo", bosta dobila dve karti za ceno ene. Prihranek: 50 odstotkov.

4. Iztisnite do konca
V tubi lahko ostane še kar nekaj zobne paste, majoneze, gorčice ali česa podobnega, če jo nemarno stiskamo kar na sredini, kar je, roko na srce, tudi najlažje. Navadite se tubo iztiskati od konca do vrha, ali pa navijajte tubo okoli kakšnega svinčnika, dobijo pa se tudi preprosti ključki, s katerimi boste iz tube iztisnili prav vse. Tudi šampone in gele za tuširanje boste najbolje izkoristili, če boste plastenko, ko bo šla h koncu, obrnili na glavo. Prihranek: od 10 do 15 odstotkov.

Ko boste kupovali hrano, ne počnite tega lačni. S polnim želodcem boste prihranili okoli 30 odstotkov!

5. Predplačilo, prosim!
Januar je po veselem decembru eden najtežjih mesecev, saj smo spričo prazničnega vzdušja zapravili še zadnje denarce, a računi bodo kljub temu prihajali. Razmislite o tem, da bi, tam, kjer se da in se zmore, plačali kar za vse leto vnaprej, po navadi boste dobili znatne popuste. Po navadi je možno prihraniti pri raznih naročninah, zavarovanjih, storitvah in podobnemu. Prihranek: povprečno okoli 20 odstotkov.

6. Zakaj vedno najboljše znamke?

Otroci rastejo hitreje, kot bi sploh uspeli pomisliti in prav vsaka nova oblekica odnese določeno vsoto denarja. Poiščite alternative, obiščite tekstilne diskonte, bolšje sejme, trgovine z rabljenimi stvarmi. Opran kos oblačila bo ravno tako dober kakor nov, in to za znatno nižjo ceno. In verjemite, otroci, vsaj v najnežnejših letih, ne bodo imeli nikakršnih problemov, večji problem je miselnost staršev. A cene govorijo same zase. Spodobna oblekica za 1 evro? Premislite! Prihranek: vse tja do 90 odstotkov!

zapuščina naših prednikov
V starih časih, ko še ni bilo interneta in televizije, so se prav tako znali zabavati. (Foto: iStockphoto)

7. Zakaj pa ne kar hišni kino?

Seveda, izposoja DVD ploščka je dosti cenejša kakor obisk kina, če posebej, če prištejemo vse "nujne" in precenjene dodatke, kot so pokovka in pijača. Kaj je še ceneje kot izposoja v videoteki? Izmenjava! Pošljite elektronsko sporočilo prijateljem, naredite si spisek filmov, ki jih imate v lasti, pa naj krožijo. Gre še ceneje, skoraj zastonj? Seveda. A odgovor na to vprašanje poiščite na svetovnem spletu – dobesedno. Prihranek: 90 odstotkov.

8. Kava za na pot

Ste med tistimi, ki zjutraj enostavno potrebujejo kavo? Razumemo. Ampak kje piše, da je potrebno navsezgodaj teči v najbližjo gostilnico, da si privoščite dober start? Priskrbite si termo steklenico in si kavo odnesite s seboj na delovno mesto. Dobra stran tega je, da boste pili takšno kavo, kot jo imate najraje, slaba pa, da bodo vsi hoteli vsaj požirek, tako da za vas, če ste predobrega srca, ne bo ostalo nič. Prihranek: če upoštevamo le en evro na dan, boste ob normalnem letu prihranili krepkih 220 evrov, da o zdravju niti ne govorimo.

solata
Solata z domačega vrta vabi! Je zdrava in poceni. (Foto: Dare Čekeliš)

9. Dan za pranje

Sušilec je žal požeruh elektrike in posledično dražja postavka na računu. Obrnite stikalo centrifuge na maksimalne obrate in iztisnite, kot se le da, to je še vedno najceneje. Naj vam ne bo odveč perilo obesiti na sonce, ko je to seveda možno, tudi vam ne bo škodilo nekaj sončnih žarkov. Kupite si časovno stikalo in perite ob urah gospodinjskega toka, ki je cenejši. In premislite, dostikrat se perilo prav lepo opere tudi na nižji temperaturi. Prihranek: letno tudi okoli 150 evrov, odvisno od energijskega razreda, kamor spada vaš stroj.

Lase si lahko uredite tudi doma in to praktično zastonj!

10. Bogastvo za frizerja

Pri večini frizerjev je feniranje posebna postavka, zato naj vas samo postrižejo in (če je potrebno) pobarvajo, potem pa domov in fen v ročice! Z malo spretnosti in nekaj brizgi laka bo efekt prav tako soliden, še posebej, če bi vam na poti domov frizuro uničil veter ali dež. Prihranek: pri okoli šestih obiskih frizerja boste prihranili kakšnih 70 evrov.

11. Knjižnica vabi

Roko na srce – kdaj ste bili nazadnje v knjižnici? Otroke je treba vzgajati že od malih nog z lepo besedo in lepimi zgledi, na knjižnih policah je čuda knjig, tudi CDjev in DVDjev, vse na dosegu roke. Nahranite tudi dušo, ne le telo. Prihranek: ko boste enkrat plačali skromno članarino, so vsa izposojena gradiva vse leto čisto zastonj!

12. Pes namesto zmenkarij

Servisi, ki vam bodo poiskali pravega (?) partnerja, so plačljivi in dragi, navadno pa za svoj denar ne dobite tega, kar pričakujete. Dosti lažje in prijetneje bo, če si nabavite psa in se z njim sprehodite naokoli. Našli boste dosti enako mislečih ljudi, s katerimi se lahko pobratite. Če psa nimate, naredite kaj dobrodelnega in odpeljite na sprehod štirinožca iz bližnjega zavetišča. Prihranek: kar koli boste prihranili namesto servisov, lahko namenite za kavo z vašo novo ljubeznijo.

13. Skupaj na poti

Ali res potrebujete avto prav vsak dan? Tisti, ki morajo biti mobilni, si lahko najdejo sopotnike, ki se vozijo na isti relaciji in si razdelijo stroške. Ali pa po metodi: danes jaz – jutri ti. Kot pravi pregovor: roka roko umije, obe pa obraz. Prihranek: Letno boste za gorivo prihranili na stotine evrov!

mineralna voda
Za proizvodnjo ene same plastenke, kamor bodo ustekleničili liter pitne vode, potrebuje industrija četrt litra nafte in tri litre vode! (Foto: iStockphoto)

14. Vodovod namesto steklenice

Zakaj bi plačevali za drago ustekleničeno vodo? Voda iz vodovoda je pri nas ena izmed boljših na tem planetu, je pa tudi najbolj zdrava in telesu najprijaznejša. Če si boste v gostilni naročili vodo iz vodovodne pipe, boste znatno prihranili, je pa res, da vam bodo marsikje prinesli ustekleničeno, drago vodo. Prihranek: okoli tri evre na obed v gostilni.

15. Sveže s polja je najcenejše

Sadje in zelenjavo lahko kupujete sezonsko, zakaj bi bilo potrebno sredi decembra kupovati jagode iz argentinskih rastlinjakov? Obiščite tržnico, ali – še bolje – lokalnega kmeta, ki vam bo ves vesel prodal izvrstno hrano dosti ceneje, kot je v lokalni trgovini. Prihranek: okoli 50 odstotkov nižje cene v primerjavi s tistimi iz trgovine.

16. Kupujte razumno

Naj vas marketinški triki ne zavedejo. Najdražji produkti so v trgovinah na police postavljeni v višini vaših oči in na dosegu roke. Ugodnejša ponudba je čisto pri dnu ali čisto pri vrhu. Psihologija prodaje tudi pravi, da so dražji izdelki praviloma na desni strani vhoda, torej mirno glejte na levo. Izdelki, pod blagovno znamko trgovske verige so popolnoma primerljivi s tistimi zvenečih imen, preizkusite in najdite inačico, ki vam ustreza. Prihranek: tudi do 50 odstotkov med primerljivimi izdelki različnih blagovnih znamk.

17. Z lističem po nakupih

Dokazano je, da nas nakupovalni listek brani pred nerazumnim in nepotrebnim zapravljanjem, le dosledno se ga je treba držati! Še bolje je, da se po nakupih odpravite s polnim želodcem. Prihranek: okoli 30 odstotkov vrednosti vašega nakupa, ko bi sicer kupili stvari, ki jih ne potrebujete.

18. Naj se vam denar ne kadi v zrak

In to dobesedno. Zmerni kadilec pokadi dnevno škatlico cigaret in če bi se odpovedal tej navadi ter seveda denar skrbno hranil v posebnem hranilniku, bi si lahko za denar, ki izpuhti v zrak, privoščil poštene počitnice. Prihranek: letno okoli 850 evrov!

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes