16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Odpisali so skupno 1,9 milijona evrov dolga

"Na nek način sem zelo ponosna, da smo dokazali, da lahko podjetja, občine in država sodelujemo prostovoljno, brez prisile, v dobri veri, da pomagamo tistim, ki so pomoči najbolj potrebni," je poudarila ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

V projektu enkratnega odpisa dolgov, pri katerem so sodelovali občine, podjetja, vlada in humanitarne organizacije, so več kot 3500 ljudem v stiski skupaj odpisali za skoraj 1,9 milijona evrov. Od skupnega odpisa so občine oprostile za okoli 555.000 evrov, podjetja za skoraj 1,26 milijona evrov, ministrstvo za skoraj 80.000 evrov, finančna uprava pa za 4000 evrov dolga.

Dolgovi
Več kot 3500 ljudem so odpisali skupno 1,9 milijona evrov dolga. (Foto: Thinkstock)

Največ dolga je med občinami odpisala ljubljanska (129.561,26 evra), sledili sta ji mariborska (70.728,48 evra) in slovenjgraška (38.636,69 evra). Med podjetji se številna niso želela izpostaviti, med tistimi, za katere pa so podatki znani, je največ odpisala NLB (227.544,76 evra), na drugem mestu je bil z 88.069,86 evra Domplan, Komunalno podjetje Velenje je odpisalo 71.259,18 evra dolga.

Sodelujoči so prejeli 7728 vlog za odpis dolga, 3604 upravičenih, medtem ko je bilo potencialnih upravičencev okoli 170.000. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je ob bojazni, da se med vsemi potencialnimi upravičenci zaradi neinformiranosti ni prijavil kdo, ki bi odpis dolga potreboval, pojasnila, da je za tako nizko število vlog več razlogov.

Med drugim niso sodelovale vse občine, obenem imajo prejemniki socialnih transferjev subvencije za šolske malice in plačila vrtcev in tako takšnih odpisov niso potrebovali. Po njenih besedah je bil projekt sicer najuspešnejši, kjer so sodelovali vsi deležniki in so občine ljudi o odpisu dolga tudi obveščale.

"Predvsem se mi zdi, da je bila tistim, ki so zaprosili za odpis in jim je bil odobren, odpisana visoka vrednost, v povprečju med 500 in 600 evri," je zaokrožila predstavitev odpisa dolga, ki je ponovljiv model, a nikakor ni sistemska rešitev. Tako imenovani paket pomoči je bil sicer poleg odpisa dolgov sestavljen še iz reševanja deložacij in pomoči prejemnikom socialnih transferjev.

Po njenih pojasnilih so na ministrstvu izdali brošuro z nasveti, kako preprečiti deložacije in s stanovanjskim skladom pripravili 11 stanovanj, ki deložiranim družinam ponujajo "vmesno stopnjo" za iskanje rešitev. Družine, ki jih bo izbrala komisija, bodo v teh stanovanjih lahko bivale šest mesecev z možnostjo enkratnega podaljšanja.

V sklopu pomoči prejemnikom socialnih transferjev pa so z ministrstvom za pravosodje spremenili zakon o izvršbi in zavarovanju, saj so banke prejemnikom zaračunavale nadomestilo za izvrševanje sklepov o izvršbi in jim pobrale sredstva za osnovne stroške za preživetje.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes