18.01.2017
LJ
/ -3°

Ojoj! Za te stvari ne smete nikoli zapravljati denarja!

V časih visoke brezposlenosti in nizkih dohodkov pazite, da ne boste zapravljali svojega težko prigaranega denarja za stvari, ki jih ne potrebujete.

Se kdaj vprašate, zakaj vam v supermarketih ponujajo številne čokoladke, žvečilne gumije, lizike in ostale drobnarije tik ob blagajni, kjer morate ponavadi stati zdolgočaseni v vrsti. Računajo na to, da se boste spozabili in s police vzeli kakšen izdelek, ki ga ob premisleku in, če ne bi bil ravno pri roki ne bi nikoli kupili.

Seveda pa trgovine niso edine, ki poskušajo zvabiti denar od svojih strank, pa čeprav za nesmiseln nakup. Poklicna tržna organizatorka Danielle Lescure je pojasnila: 'Večja verjetnost je, da bomo zapravili svoj denar za nekaj kar ne potrebujemo, če bomo mislili, da smo dobili ugodno ponudbo in se prepričali, da nam bo izdelek nekoč prav prišel.' Svetuje, da si pred nakupom postavite dve vprašanji:

►Bo izdelek služil svojemu namenu v vašem pravem življenju?
►Imate prostor, kjer boste izdelek lahko shranili?

Poglejte si izdelke, za katere je verjetno dobro, da si pred nakupom rečete NE:

Filmi v tridimenzionalni tehniki

Samova pustolovščina: Skrivni prehod 3D
(Foto: Blitz Film)

Če niste stari šest let in v spremstvu starša z dosti gotovine v denarnice, raje preskočite izkušnjo gledanja filma v tridimenzionalni tehniki. Filmski studiji gredo celo tako daleč, da posodabljajo filme posnete v dvodimenzionalni tehniki v tridimenzionalno, da bi iz vaših žepov izvabili dodatnih nekaj evrov, kolikor dražji je ogled 3D filma. Takšni filmi so tudi eden izmed glavnih razlogov, da so se povprečne vstopnice za kino podražile.

Bančne provizije

bankomat - 7
(Foto: oddee.com)

Banke najraje presenetijo svoje komitente s kakšnimi dodatnimi provizijami, ki so včasih popolnoma neupravičene, saj jih zaračunavati začnejo za že obstoječe storitve in ne za nove. Samo spomnite se uvedbe bančnih provizij na bankomatih, provizij za spletno bančništvo, provizij za plačilne naloge, provizij za plačila v tujino in še nešteto drugih provizij. Razmisliti je treba tudi o zamenjavi banke za hranilnico, ki so v mnogo pogledih celo boljše kot banke. Vsak komitent pa mora seveda razmisliti pri sebi in se vprašati, kakšne storitve banke oziroma hranilnice rabi in če jih bo res koristil.

Zanič umetnine ali kič

Skeleti iz rož - 1
(Foto: laquiezecedric.blogspot.com)

Dobro pomislite preden na popotovanjih kupite kakšen umetniški predmet oziroma kič, ki vam bo verjetno potem le stal na polici in nabiral prah. Ne nasedajte tudi kopijam slik priznanih umetnikov brez prave vrednosti, ki jih velikokrat prodajajo na ulicah in 'štantih'. Raje kupite originalno sliko, čeprav je njen avto nepoznan, saj nikoli ne veste, če ne boste mogoče kdaj ravno s tako sliko obogateli.

Nesmiselna zavarovanja

Nasilje v Londonu
(Foto: Reuters)

pazite, da vas zavarovalni agent ne bo vlekel za nos. Zveza potrošnikov Slovenije je ugotovila, da zavarovalni zastopniki ne upoštevajo interesa potrošnikov, ampak jih zanimajo predvsem lastni dobički. Zavedati se morate, da vam bodo prodali dodatno zavarovalno polico tudi, če je ne potrebujete oziroma imate že sklenjeno podobno zavarovanje. Pred nakupom zavarovanj, tu mislimo predvsem različnih življenjskih, dobro premislite, kaj res potrebujete, ker se na zavarovalnico vežete za daljše časovno obdobje.

Modni kriki

moda

Ne plačujte več denarja za obleke in dodatke, ki narekujejo modo, saj boste za njih odšteli občutno več denarja. Ob nakupu vsakega oblačila izdelanega po zadnjem kriku mode, vam bo hitro zmanjkalo prostora v omari, imeli pa boste celo vrsto oblačil na katerih se bo nabiral le prah, saj jih ne boste nosili. Razmislite raje o nakupu kvalitetnih oblačil, ki jih boste lahko nosili dolgo časa.

Podaljšane garancije

Pralni stroj

V času prazničnih nakupov vam bodo ponujali dodatne storitve od prodajalcev avtomobilov do bele tehnike, gospodinjskih aparatov in računalnikov. Dobro preberite pogoje garancije in razmislite, če se splača dodatno plačevati za garancijo oziroma je ceneje kupiti kar nov izdelek, če se slučajno pokvari po preteku običajnega garancijskega roka.

Modni telefoni

iPhone 4S v prodaji - 13
(Foto: Reuters)

Pametni telefon po zadnji raziskavi uporablja že vsak četrti Slovenec. Vendar verjemite, da se še vedno da preživeti in funkcionirati v današnji družbi tudi brez pametnega telefona. Ob povprečni slovenski neto plači malo pod 1.000 evrov na mesec, si je kar težko predstavljati, da si ljudje omislijo telefone vredne okoli 600 evrov oziroma za katere morajo nato plačevati več 10 evrov mesečne naročnine. Razmislite, če res potrebujete vse funkcije, ki jih ponuja telefon ali se boste z njim samo postavljali pred prijatelji.

Hitra hrana in cigareti

Ronald McDonald
(Foto: Reuters)

S hitro hrano in sladkimi mehurčkastimi pijačami si škodujete sami sebi. Če med malico vedno zavijete v restavracijo s hitro hrano, na burek, pico ali kebab, razmislite o spremembi prehranjevalnih navad. V Sloveniji se, da od kmetov kupiti odlično domačo hrano, katero lahko pripravite doma in seveda, če imate to možnost, odnesete s sabo v službo. O cigaretah ne bomo izgubljali besed, saj vsi lahko hitro preračunamo koliko denarja bi privarčevali, če bi nehali kaditi, da ne omenjamo svojega zdravja.

Shujševalni dodatki in diete

Hujšanje: prej in potem

Ne nasedajte reklamam, kjer vam ponujajo čudežne tabletke ali praške s katerimi boste shujšali brez napora v nekaj dneh. Kaj takega preprosto ne obstaja. Vstati bo treba s kavča in se začeti razgibavati. Tu bi bil upravičen strošek le mogoče osebni trener in članarina v fitnesu, kjer bi vam lahko pomagali, da s trdim delom izgubite odvečne kilograme.

Loterijske srečke

loto listek
(Foto: Reuters)

Seveda si lahko privoščite loterijsko srečko od časa do časa, vendar to storite le za zabavo, brez kakšnih napačnih utvar, da lahko dejansko zadanete. Verjetnost, da boste zadeli na loteriji je izredno majhna, zato se vprašajte, če želite zapravljati svoj težko pridelani denar za srečke. Za ta denar, si mogoče raje privoščite dobro kosilo v restavraciji.

Spremljajte nas na Facebooku!

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 21
 
debelaklobasa 24.08.2012 09:46:09
Mogoče pa je to skrit namig, kakšne cifre bodo padle v nedeljo na Loto plus. Prepišimo! Če igraš, imaš možnost, da zadAneš. Potem nam ne bo treba več brat takih člankov...
letmeseeit 24.08.2012 09:38:22
Ja pozabili ste napisat, da v teh kriznih časih tudi ni smiselno se naročit na POP NON STOP, ker je le način da bi iz naših žepov izvabili dodatnih nekaj evrov.
 
mmmmojca 24.08.2012 08:23:46
A k frizerju lahko grem? O.o
 
bmoto 24.08.2012 07:49:01
In kaj naj potem z denarjem vi modrijani??če nič ne smem? najbolje da ga pošljem naši vladi oni ga bodo koristno in zdravo porabili! OJOJ
 
Merlot 24.08.2012 04:31:40
Ojoj! Pa res že skoraj 24ur niste napisali članka z uvodom OJOJ!
Dejan Zajebancije 24.08.2012 00:20:37
In zakaj ogled otroškega sinhroniziranega 3D filma v kinu z otroki ne bi bila dobra naložba? Avtor (-ica) tega prispevka očitno nima otrok in še ni doživela otroškega veselja ob ogledu takega filma, ko kar skačejo iz sedežev in poskušajo uloviti karkoli pač že dobesedno prileti iz platna.

Če že kopirate in google-prevajate, vsaj malo priredite za naše okolje!
realist2 24.08.2012 02:08:09
meni kot 15 letniku 3D ni prav nič zanimiv. Pa še oči včasih bolijo.
superfly7 24.08.2012 02:23:13
15 letnik pa majhen otrok je pa razlika...
kofetka 24.08.2012 00:02:22
le zakaj pol reklamirate shujševalne "pripomočke"?????????
 
afroak 23.08.2012 19:48:55
Z fast foodom se ne strinjam. Mcdonald je poceni rešitev, kot pa če greš v restvaracijo jest. Kaj šele da si kupiš domačo zelenjavo (bio), ki ma glede na trenutno sušo astronomske cene
KiNgKoNg 23.08.2012 21:06:59
Saj je vsa ta "bio" hrana 1x dražja.
evaluka 23.08.2012 21:10:30
Mcdonalds je najbolj nezdrava hrana in povzroča eno največjih onesnaženj okolja s svojimi milijoni krav, ki požrejo ogromne količine hrane, zasedejo ogromne količine zemlje, prdijo in uničujejo gozdove, ker jih sekajo, da se lahko krave pasejo, Da ne omenim mučenja teh živali. Mcdonalds je zelo umazana industrija, sploh ne bi smeli to podpirati.
mrzlaroka 23.08.2012 22:42:38
Krave v Ameriki se ne več pasejo ampak jejo koruzo. Ker je trava, kravja hrana jo z koruzo uničujejo. Za tiste, ki ima močan želodec in želeti veliko resnico o fast food poglejte fikm Food inc.
Dejan Zajebancije 24.08.2012 00:18:28
Kaj misliš, da iz Amerike sem vozijo meso? Tako daleč pa še nismo...
multihero 24.08.2012 01:26:11
Bio sploh ni več bio, poznam primere, ko so podnevi z koprivami špricali vinograd, ponoči pa z škropivi. :D @Evaluka, tebi pa povem takole: ne vem, od kod tebi to, da krave onesnažujejo zemljo? Njihov gnoj je hrana za zamljo, pa gozdov se ne uničuje zaradi krav, ker se tam še vsaj 2 leti nimajo kaj pasti, gozd se uničuje zaradi pohlepnosti.
 
Njoh 23.08.2012 19:24:19
Končno pameten članek.
 
Shaniqua 23.08.2012 18:52:22
Drgač tm pr hujšanju ... A ne bi blo bl smiselno, če bi predlagal, da se mnj je in v službo hodi peš??
Coco Bee 23.08.2012 19:25:42
ja pol pa pejt iz kranja do ljubljane peš v službo ;)
kamasutra1 24.08.2012 08:10:13
Bom upošteval tvoj nasvet in iz Koroške v Celje ( 65km ) šel peš v službo, nato pa peš tudi domov. Jedel bom kar po poti, saj obstaja velika verjetnost, da mi v 24 urah zmanjka časa, da bi se vsedel za mizo....Spal pa itak ne bom....
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali pri iskanju zaposlitve uporabljate družbena omrežja?

calculate
glossary
indexes
indexes