17.01.2017
LJ
-0° / -2°

Zaradi slepe ljubezni ob 400 evrov na mesec!

Da je dandanes plačilna disciplina res na psu, čivkajo že vrabci na strehi. Čedalje več ljudi pa ima velike težave tudi pri odplačevanju raznih posojil, zaradi česar se v velikih škripcih lahko znajdejo tudi poroki teh posojil ...

debeli poslovnež
Dvakrat premislite, preden greste nekomu za poroka! (Foto: iStockphoto)

Da se ljubezen pri denarju hitro konča, smo na Cekinu že večkrat pisali. Andreja iz Dolenjske je na uredništvo Cekina naslovila zanimivo vprašanje, na katerega bi moral pomisliti vsak, ki razmišlja o tem, da bi v posojilu nastopil kot porok. Njen nekdanji fant je pred časom najel potrošniško posojilo v vrednosti 30 tisoč evrov in pri tem Andrejo zaprosil za poroštvo, češ da je ta oblika zavarovanja zanj tudi najugodnejša. Njuna zveza se je zaradi medsebojnega spora končala, njen nekdanji fant pa zdaj ne odplačuje obroke najetega posojila. Ker je pri tem posojilu Andreja nastopila kot porok, bo morala sedaj banki namesto dolžnika plačevati obrok v višini 400 evrov, kar predstavlja skoraj tretjino njene mesečne plače.

V teh časih vse preveč porokov na krut način izve, kakšno odgovornost so s poroštvom pri posojilu dejansko prevzeli nase. Še bolj žalostno pa je dejstvo, da mnogi ne vedo, kaj poroštvo sploh pomeni. Porok je oseba, ki jamči oziroma odgovarja za izpolnitev obveznosti v primeru neodplačevanja dolžnika, ki je posojilo najel. To pomeni, da če posojila ne bo mogel odplačati dolžnik, bo celoten dolg prešel na poroka, četudi ni prejel niti evra od najetega dolga. Zato je treba biti v tovrstnih primerih še posebno pazljiv in se pri tem maksimalno zavarovati, če do tega neljubega dogodka dejansko tudi pride.

Vsak, ki prevzame vlogo poroka, se mora zavedati 2 neizpodbitnih dejstev:

- porok v večini primerov odgovarja z vsem premoženjem,

- porok praviloma ostane vse do konca odplačilne dobe posojila.

Prav zato je tudi pomembno, kakšno vrsto poroštvene pogodbe porok podpiše. Poznamo dve obliki poroštva – subsidiarno in solidarno poroštvo. V prvem primeru gre za obliko poroštva, kjer lahko upnik (v našem primeru banka) zahteva izpolnitev dolžnikove obveznosti šele po tem, ko dolžnik tudi po pisnem pozivu upnika ne izpolni svoje obveznosti. Pri solidarnem poroštvu pa upnik lahko zahteva izpolnitev dolžnikove obveznosti bodisi od dolžnika bodisi od poroka ali pa od obeh hkrati.

Najem posojila
Pri poroštvu se dobro zavarujte! (Foto: iStockphoto)

Kako se lahko dodatno zavarujemo pri poroštvu?

Od osebe, ki nas prosi za poroštvo, lahko zahtevamo dodatno zavarovanje, ki nas bi razbremenilo, če bi se banka "usedla“ na poroka, torej nas. Ena izmed oblik dodatnega zavarovanja je sklenitev medsebojne pogodbe o zastavi predmeta (nepremičnine, avtomobila itd.). Nekateri pa pri poroštvu zahtevajo, da pri tem niso edini, torej želijo z večjim številom porokov razpršiti tveganje ali pa želijo, da za dolžnikovo obveznost odgovarjajo le delno.

Najem posojila

Dejstvo je, da banke v večini primerov zahtevajo solidarno poroštvo, torej lahko od vseh porokov hkrati terjajo dolgovan znesek. Seveda morajo pred tem vse morebitne poroke korektno in uradno obvestiti o neplačilu dolga, preden začno terjati dolg.

In kaj sploh preostane naši bralki Andreji?

V teoriji je odgovor na to vprašaje sila preprost, toda žal v praksi pogosto ne funkcionira najbolje. Porok sicer od dolžnika lahko zahteva vračilo vsega dolga, pri čemer mu pripadajo obresti, ki so se natekle v vmesnem obdobju, in plačilo stroškov, porok pa je upravičen tudi do odškodnine.

Toda pogosto se izkaže, da dolžnik (vsaj uradno) nima ničesar, kar pred tem seveda ugotovi tudi banka, ki se zato "usede“ na poroka. Prav zato so tovrstni primeri bolj ali manj račun brez krčmarja, ki se rešijo (če jih je sploh možno rešiti) na osebni ravni. Včasih se namreč izkaže, da dolžniki niso ravno brez vsega in če je v njih le kanček poštenosti, je morda upanje, da se dolg (ali pa vsaj del dolga) tudi dejansko iztrži.

Žal pa obstaja mnogo primerov, ki dokazujejo drugače in ravno zato svetujemo vsem morebitnim porokom, da naj dobro premislijo, v kaj se spuščajo. Sklicevanje na nevednost in nepoštenost dolžnika upnikov ne zanimata, razmišljanje v tej smeri pa vas še dodatno oddalji od glavnega cilja – izterjavo dolga, ki ste ga ali pa boste odplačali kot porok.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 2
 
tinka.tonka 27.11.2010 16:36:40
mislim ... roaddogg, a je pomembno, koliko plače ima Andreja?? jooooj...
 
roaddogg 05.05.2010 16:01:21
Ker je pri tem posojilu Andreja nastopila kot porok, bo morala sedaj banki namesto dolžnika plačevati obrok v višini 400 evrov, kar predstavlja skoraj tretjino njene mesečne plače.

Torej ima Andreja "skromnih" 1200 € mesečne plače? :)
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes