16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Na njih so pozabili!

Na ministrstvu za finance so očitno pozabili na ustavo, zakone, predvsem pa državljane in z novelo Pravilnika o izvajanju Davčnega postopka krepko posegli v pravico državljanov do zaposlitve.

služba-4
Halo uradniki! Nas vidite? (Foto: iStockphoto)

Nov pravilnik o izvajanju Davčnega postopka je prinesel veliko sprememb. Najprej je cel val ogorčenja povzročilo določilo, da lahko podjetja med seboj z gotovino poslujejo le do višine 50 evrov, kar v praksi pomeni, da podjetje ali podjetnik tudi tiskalnika več ne more kupiti z gotovino, ampak mora zahtevati predračun, ga plačati preko poslovnega računa in šele nato ga lahko dobi.

A nas je bolj razburila določba, ki prepoveduje gotovinsko izplačevanje plač, regresa za letni dopust, povračil stroškov prehrane, prevoza in drugih povračil. Kljub temu, da nas velika večina posluje preko tekočih računov in se to na prvi pogled ne zdi nič posebnega, smo na določbo postali pozorni zaradi pisma, ki smo ga v naše uredništvo prejeli pred nekaj tedni.

Stavka v Prevent Globalu
Slovenska realnost. Plača je, plače ni. (Foto: Reuters)

Enemu izmed naših bralcev so namreč, kljub rednim prilivom in redni zaposlitvi, zaradi preteklih dolgov, zaprli tekoči račun. In v Sloveniji ni zakona, določbe ali uredbe, ki bi banke prisilila, da mu odprejo novega.

Zaradi sistema SISBON, ki vsem bankam omogoča vpogled v to kakšno je bilo preteklo poslovanje posameznega komitenta pri katerikoli banki, bodo državljani z dolgovi in brez računa, novega odprli zelo težko. Banke se o tem, kot pravijo na Ministrstvu za finance, odločajo same: 'Odprtje novih tekočih računov je odvisno od politike banke, ki individualno obravnava posamezen primer in se odloča tudi na podlagi SISBONa.'

Torej imamo pravilnik, ki določa, da ni zaposlitve brez tekočega računa in nobene garancije, da ima vsak državljan lahko tekoči račun.

Kakšen je namen sprememb, ki jih prinaša novela pravilnika?
Kot so nam sporočili z Ministrstva za finance je namen spremembe: 'Zagotavljanje večje transparentnosti in učinkovitejšega nadzora nad izplačevanjem plač in s tem povezanih davčnih obveznosti, kakor tudi preprečevanje oškodovanja upnikov, ki so svoje pravice uveljavljali v izvršilnih postopkih zoper delavca (izvršba na TRR), delavec pa je plačo dobival izplačano v gotovini, torej mimo TRR. Zaradi izplačevanja plače v gotovini tako delavec ni imel prilivov na TRR, na podlagi katerih bi bili upniki poplačani, zaradi česar je bil označen s slabo boniteto in mu je banka posledično račun zaprla. Slaba boniteta delavca pa je posledica neizpolnjevanja njegovih obveznosti do svojih upnikov.'

Stavka delavcev v Sloveniji
Banke zagotovo ne bodo ostale praznih rok. (Foto: Miro Majcen)

Tako o tem na Ministrstvu za finance. O tem, da na tisoče Slovencev tone v dolgove zaradi neizplačanih plač, propadlih podjetij in kreditnega krča, ki vlada pri bankah niti besede. Kaj bo s tistimi, ki imajo redno zaposlitev in jo bodo morda zaradi tega posledično izgubili, ne razmišljajo. Kako bodo ljudje z dolgovi, ki so trenutno brez zaposlitve in so jim zaradi dolgov zaprli račun, dobili zaposlitev in poplačali dolgove jih tudi ne zanima. Za njih je situacija precej enostavna: ko bo človek dobil zaposlitev, banka ne bo več imela razloga, da ne bi odprla računa. Ob tem seveda ne pomislijo, da rednih zaposlitev danes praktično ni, da se ogromno ljudi eksistencialno krizo rešuje z delom za določen čas, podjemnimi pogodbami in avtorskim delom.

Kdo bo v resnici pridobil s pravilnikom?
Država si sicer lahko obeta nekoliko večji izplen davkov in kakšen poravnan dolg več, a največ bodo seveda zopet pridobile banke, saj se bo število transakcij močno povečalo. Ob tem, jim na ministrstvu za finance blagohotno predlagajo, oziroma menijo: 'da bi bilo primerno, da se banke morebitnemu povečanemu brezgotovinskemu prometu in  morebitnim povečanim dohodkom prilagodijo tako, da provizije znižajo.'

Finančno obubožane banke, za katere je novela pravilnika kot manjše novoletno darilo, seveda komaj čakajo, da znižajo provizije zato, ker na ministrstvu menijo, da bi bilo primerno.

Zanima nas tudi, kako bo na novelo od reagiral urad Varuhinje človekovih pravic, saj je dejansko stanje pomeni, da je skupini državljanov dobesedno vzeta pravica do dela. Njihovo mnenje pričakujemo tokom dneva.

Nas že spremljate na Facebooku? Klikni:

 

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 10
waco 09.01.2012 18:50:06
to je zakon ki je edino v prid bankam ! te nas skubijo z vodenjem računa,izdajo kartice,stroškom izpiskov,obrestmi limita,raznimi mahinacijami če maš vezan dnar , če si v limitu te itak krvavo odirajo , ko plačuješ s kartico ti zaračunajo in ko dvigneš dnar s kartico zaračunajo !!!! in za koga je bolje da imamo izplačilo na trr ??? samo za banke ki so pa nonstop v minusu ! a nlb ki smo ji dali denar mali ljudje ima še odprt račun ker je tajkunom dajala denar ??? so ji zaprli račune ??? seveda ne ker pol tajkuni neb mogl več dobit podarjenih milijard evrov pa denar več prat !! čedalje večja banana država je tole !!!!!!!!!!!
ascension 09.01.2012 16:33:39
V Avstriji odpreš račun in je zadeva urejena. Vsak delodajalec pa mora nakazati kjerkoli v Evropi... Samo večini to ni jasno. Bodo slovenci vsaj okusili kaj je prava banka. Jst mam tam račun že 10 let tako da vem o čem govorim...
 
kim llsung 09.01.2012 15:39:48
to je demokracija to ste hoteli to imate
 
Uros_95 09.01.2012 14:37:47
pri nas so plače takšne kot menstruacija.....jo dobiš (ti al punca) traja par dni in pol se lahko* :/.......še hujše če plače sploh ni ....žalostno :S
kim llsung 09.01.2012 15:40:38
izet fazlinovic pa te fore
 
izkušena Polonca 09.01.2012 14:33:21
srednji razred je treba popravit!
 
felixkp 09.01.2012 13:48:36
Po eni strani je to super.....bodo ljudje vsaj premislili prej, ko bodo naročali strvari oz. storitve.
 
tantadruj1 09.01.2012 13:24:20
... sam to ni slabo... da izdaš predračun in ko je plačan človek dobi robo. no, ne za vse. sam tistim, ki se je dogajalo, da so dali izdelek kupcu ali opravili storitev in potem ne dobili plačano, je super. a ni?
zetta 09.01.2012 14:07:14
tu ni mišljeno to...tudi prej si z gotovino plačal robo neposredno prodajalcu preden si jo dobil...sedaj pa niti polni tank več ne moreš napolniti z gotovino...res ne vem kdo sestavlja te pravilnike...verjetno "ekonomisti", ki prakse v relanem sektorju nikoli niso opravljali....
dunina 09.01.2012 14:29:02
Haha ... Pa res. zakon pade že na prvem banalnem primeru. :))) Sedaj bo privatnik poklical na Petrol, da bi želel natočiti gorivo, ti mu bodo izstavili račun, ki ga bo poravnal in nato s potrdilom o plačilu tankal. Kera fora. :))) Sploh ni izvedljivo.
Sej v Ameriki je glede tankanja tak podoben sistem (ko plačaš, tankaš), vendar so tudi črpalke temu prilagojene. Mi lahko o tem le sanjamo.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes