16.01.2017
LJ
-0° / -6°

V supermarketih kupujte z vozičkom, ne košaro!

To je ugotovitev nove evropske raziskave, ki je pokazala, da kupci, ki kupujejo s košaro večkrat posežejo po nezdravih izdelkih kot tisti, ki kupujejo z vozičkom.

supermarket
Kupovati z vozičkom ali košaro? (Foto: Reuters)

Veliko preteklih raziskav o navadah kupcev v supermarketih je pokazalo, da je za kupce, ki bi radi nekaj privarčevali bolje kupovati s košaro, ker imajo s tem manj prostora za izdelke in posledično zapravijo manj, še posebej za impulzivne nakupe. To je popolnoma logično, manj prostora imajo za izdelke, manj slabih odločitev bodo naredili. Nova raziskava evropskih profesorjev pa je ovrgla te trditve in pokazala, da kupci, ki nakupujejo s košaro naredijo več slabih odločitev in nesmiselnih nakupov.

Zakaj? Kljub temu, da imajo kupci manj prostora za izdelke in s tem lahko naredijo manj slabih nakupovalnih odločitev, pa velikokrat zaradi teže košare, ki obremenjuje njihovo roko, posežejo po izdelkih, ki so 'pri roki' ali pa so lažji in niso nujno najboljša izbira. V raziskavi so zapisali, da zaradi teže nošenja košare ljudje velikokrat posežejo po izdelkih, ki takoj zadovoljijo njihove potrebe.

Pritisk in obremenitev na roko in verjetno na ramo ter hrbet povzroči pri kupcih željo, da takoj 'zadovoljijo svoje potrebe', to pa naj bi se odrazilo v večji verjetnosti, da bodo kupili izdelke kot so sladke gazirane pijače ali pa sladkarijo. S tem naj bi namreč izravnali neko ravnovesje na nezavedni ravni, ker morajo nositi košaro v roki kar povzroča neprijeten občutek, so še ugotovili raziskovalci.

Podatke za raziskavo so zajeli preko več različnih študij. Na začetku raziskave so celo preprosto sledili naključnim kupcem v supermarketih in opazovali ali nakupujejo s košaro ali vozičkom ter katere izdelke so prinesli k blagajni. Po rezultatih raziskave naj bi bila verjetnost, da kupci izberejo 'nezdrave izdelke' 6,84-krat večja pri kupcih s košaro kot pri tistih z nakupovalnim vozičkom.

Trgovina
Čeprav z vozičkom lahko nakupimo več izdelkov in s tem več zapravimo, naj bi izbirali bolj premišljeno, ugotavljajo raziskovalci. (Foto: Reuters)

Ob ugotovitvah raziskave pa se postavlja vprašanje, če je smiselno kriviti košare za 'napačne nakupe' ali raje kar kupca. Ljudje, ki vzamejo košaro bodo verjetno že v osnovi kupili drugačne stvari kot tisti, ki vzamejo voziček. Slednji verjetno kupujejo za več ljudi in pri nakupovanju uporabljajo listek izdelkov, ki jih potrebujejo za cel teden. Kupci, ki pa posežejo po košarah, pa gredo v trgovino verjetno po eno ali dve stvari, ki jih potrebujejo sami, in ob tem posežejo še po nekaj izdelkih, ki jih dejansko ne potrebujejo.

Raziskovalci so sicer opravili še en preizkus, ki je pokazal, da kupci s košarami raje posežejo po nezdravih kot zdravih izdelkih. V preizkusu so udeleženci dobili listek po katerem so lahko sami izbirali med zdravimi (jabolko, pomaranča) in ne preveč zdravimi (čokolada) proizvodi. Kupci z vozički so raje izbrali zdrave izdelke, po nezdravih pa so raje posegli kupci s košarami. To naj bi bilo po besedah raziskovalcev zato, ker teža košare v roki kupca povzroča neprijeten občutek, kupec pa na nezavedni ravni želi takoj vzpostaviti ravnovesje in izbere izdelke, ki takoj oziroma bolj zadovoljijo njihove potrebe.

Nakupovalni voziček
Kupci z nakupovalnim vozičkom naj bi večkrat posegli po bolj zdravih izdelkih. (Foto: Kanal A)

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 4
Nino Kopše 10.09.2011 08:36:39
Če gremo slovenčki v trgovino z vozekom??? kak bo to zgledalo??? večina bo imela 3-6 izdelkov v vozeku, saj za vlke einkaufe tak ni dnara...
bembo 14.08.2011 18:14:40
S košaro, vozičkom ali pa brez obojega bom kupil tisto kar mi paše. Gaziranih pijač nemaram in nebom kupil, sladkarije pa obvezno. Torej kupil bom tisto kar imam rad in kar zmeraj kupujem neglede na to s čim hodim po trgovini in pika!!!!!!!!!!!!!
Aljaž Vezonik 05.08.2011 13:00:36
nekdo ma spet preveč časa..
Sanela01 28.07.2011 12:42:55
pa kaj še
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes