17.01.2017
LJ
-0° / -2°

V Venezueli se bo bencin podražil za več kot 60-krat!

Boj proti krizi: venezuelski predsednik Nicolas Maduro je napovedal občutno povišanje cene bencina v državi - prvo v zadnjih 20 letih - in močno devalvacijo valute.

Medtem ko so Venezuelci sedaj za liter bencina morali plačati okoli 0,097 bolivarja (0,01 evra), jih bo v prihodnje liter stal šest bolivarjev (0,86 evra). Cena bencina v državi je močno subvencionirana; kljub podražitvi bo bencin še vedno precej cenejši od brezalkoholne pijače.

Poteza bi lahko v državi, kjer se prebivalstvo spopada z visoko inflacijo in pomanjkanjem osnovnih dobrin, sprožila nove množične proteste. Podoben dvig cen bencina leta 1989 je sprožil nemire, ki so terjali tudi življenja.

Na bencinski črpalki
V Venezueli bodo podražili bencin in devalvirali valuto. (Foto: AP)
Gospodarstvo Venezuele, ki ima največje svetovne zaloge nafte, sloni na črnem zlatu in zaradi nizkih cen je prizadeta celotna ekonomija.

"To je nujen ukrep, za katerega prevzemam odgovornost," je v večurnem nagovoru državljanom, ki ga je prenašala tudi televizija, dejal predsednik Nicolas Maduro. Napovedal tudi "poenostavitev" zapletenega deviznega režima države. Od danes naprej bodo tako namesto treh sistemov imeli le še dva: enega uradno nadzorovanega za uvoz hrane in zdravil ter vzporednega drsečega za vse ostale transakcije.

Vrednost bolivarja za zdravila in hrano se bo znižala za 37 odstotkov, s 6,3 na 10 bolivarjev za dolar. Analitiki pa bodo pozorno spremljali, kje se bo oblikoval drseči devizni tečaj; trenutno je pri okoli 203 bolivarjih za dolar.

Z ukrepi se skušajo oblasti v Caracasu boriti proti gospodarski krizi, ki so jo sprožili padci cen nafte na svetovnih trgih. Predsednik je sredi januarja razglasil izredne gospodarske razmere za 60 dni, potem ko je centralna banka sporočila, da je gospodarska rast v prvih devetih mesecih 2015 nazadovala za 4,5 odstotka, inflacija pa je znašala 108,7 odstotka.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes