17.01.2017
LJ
-0° / -2°

Z mezgo lahko drastično odebelite denarnico

Sašo Miljuševič nikoli ne vrže kruha v koš in ima doma zamrzjen riž. Tereza Poljanič kupuje na stojnicah zaupanja, Karim Merdjadi zna z malo denarja narediti veliko, Polona Požgan natančno odmerja porcije.

Sašo Miljuševič
Sašo Miljuševič vedno nakupuje po seznamu, ki se ga drži "kot pijanec plota". (Foto: POP TV)
Lepo založena domača ozimnica je dobra metoda za varčevanje in uživanje kakovostnih surovin. Potrebna sta le nekaj prostora za shranjevanje in dobra volja.
Sašo Miljuševič

Po mnenju prvega zmagovalca šova MasterChef Slovenija Saša Miljuševiča je ključ varčevanja v pametnih nakupih in v kuhanju z minimalnimi stroški. Zato prisega na nakupovalni seznam in vnaprej pripravljen jedilnik.

Večkrat sam peče kruh in se drži babičinega nasveta, da ga ne smeš nikoli metati stran. "Za polpete namočimo kruh v mleko in vmešamo v maso, zelo dobra priloga so kruhovi cmoki, star kruh lahko posušimo in ga zmeljemo v drobtine." Ob kuhi skuša vedno porabiti vse ter hkrati prihraniti čas in energijo. "Cel kilogram riža lahko skuhamo do dve tretjini, ga ohladimo, shranimo v vrečke na porcije in zamrznemo. Ko želimo narediti rižoto, samo še skuhamo mesno, ribjo ali zelenjavno osnovo in dodamo vrečke z rižem."

Vnaprej si pripravi tedenski jedilnik, na podlagi katerega kupi živila za pripravo jedi. "Tako lahko kuhamo skoraj brez ostankov z malo porabljenega časa in energije." Vseskozi razmišlja, kako bo porabil sestavine, ki mu ostajajo, ter pazi na red v hladilniku in zamrzovalniku. Pri surovinah ne varčuje, sledi pa akcijam, ogromno privarčuje s sezonskimi nakupi. "Poleti na primer kupim več paradižnika po ugodni ceni in skuham mezgo za celo leto. Tako lahko pripravimo več živil in drastično zmanjšamo stroške."

Karim Merdjadi - 3
Karim Merdjadi načrtuje jedilnik in kupuje kakovostne sestavine. (Foto: PRO PLUS)
Spomladi na POP TV prihaja druga sezona MasterChef Slovenija. Prijavite se lahko na masterchef.si in postanete tekmovalec najbolj napetega kuharskega tekmovanja leta.

Po besedah lanskega sodnika MasterChef Slovenija Karima Merdjadija lahko veliko prihranimo s pravilno izbiro sestavin, načrtovanjem jedilnika in racionalno porabo. "Pri nakupih je treba izbirati sveže, nepoškodovane in kakovostne sestavine, da je čim manj odpadka pri čiščenju in obrezovanju. Potrebno je uporabiti čim več, morebitne ostanke pa primerno shraniti in porabiti za naslednjič. Z malo denarja lahko naredimo veliko."

Tereza Poljanič, strokovnjakinja za zdravo prehrano in presno veganska kuharica, prisega na prehranjevanje po sezonah, ko so sestavine cenejše in bolj sveže. "Med hladnejšimi dnevi imamo na voljo bogate, škrobnate in kalorične sestavine, medtem ko nas med poletnimi dnevi narava oskrbi z osvežilnimi sestavinami kot so kumare, paradižniki, listnata zelenjava."

Obiskuje tržnice, včasih ji soseda podari pridelek. "Na Novi Zelandiji, kjer trenutno bivam, lahko ob cestah najdemo tudi tako imenovan honesty box (stojnica zaupanja), kjer pridelovalci pustijo višek pridelka in pričakujejo plačilo na zaupanje. Ob strani je hranilnik za plačilo." Ima svojo zelenjavno gredico. "Ni potrebno, da je velika, lahko si posadite tudi samo sveže začimbe." V trgovinah kupuje znižana živila pred iztekom roka, ki jih ali takoj porabi ali spravi v zamrzovalnik za pozneje.

Tereza Poljanič - 8
Tereza Poljanič nakupuje sezonsko. (Foto: Miro Majcen)
Spomladi na POP TV prihaja zanimiva nova kuharska oddaja Moja mama kuha bolje!, v kateri bodo mame vodile otroke med kuho. Če menite, da nihče ne kuha bolje kot vaša mama, se prijavite!

Nekdanja radijska moderatorka Polona Požgan, ki je zamenjala radijski mikrofon s kuhalnico in ima kuharsko oddajo Polona ga žge na POP TV, opozarja, da bi lahko z zavrženo hrano nahranili vse lačne na svetu. "Zato je toliko bolj pomembno, da se pri nakupovanju in kuhanju obnašamo racionalno. Moj nasvet je tedensko načrtovanje obrokov, da si pred odhodom v trgovino naredimo seznam stvari, ki jih moramo kupiti in se ga tudi dejansko držimo."

Po njenih opažanjih gresta poleg kruha najbolj pogosto v koš na videz ne več lepa sadje in zelenjava, čeprav sta še uporabna. Svetuje, da neporabljeno zapakiramo v vrečke, opremimo z datumom in zamrznemo za pozneje. "Včasih nas zanesejo tudi prevelike porcije. Sama ponavadi precenim količine testenin, kjer je primerna količina na osebo recimo 100 gramov, če govorimo o glavni jedi."

Polona ga žge - 4
Polona Požgan svetuje, naj omerjamo porcije. (Foto: POP TV)

Precej lahko prihranite tudi ob nakupu celega kosa mesa, ki ga doma sami narežete in razkoščičite. Uporabljajte pokrovko in lonec na zvišan pritisk, kuhajte v primerni količini vode. Hladilnik naj bo pospravljen, da boste imeli pregled nad njegovo vsebino in da boste čim manj metali stran. Kupujte sezonsko, vse porabite, predelajte, vlagajte, zamrznite. Sami pridelajte zelenjavo in sadje ali vsaj začimbe, drago meso občasno nadomestite z gobami, čičeriko, jajci.

Kupujte po seznamu, s kuponi, v različnih trgovinah. Primerjajte cene istovrstnih izdelkov, lovite akcije in dneve ugodnosti, od upokojenca si sposodite kartico zvestobe. Pripravite si tedenski jedilnik, na katerem naj bo proti koncu enolončnica, da boste porabili morebitne ostanke. Ob upoštevanju nasvetov bo vaša denarnica bolj polna, vaša prehrana pa bo obenem bolj raznolika in zdrava.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 7
 
abc123def456 07.01.2016 11:34:49
kje so nasli merdjadija, to mora biti en orientalec, po imenu in obliki? slovenija, pluralna druzba. sassko je srpski primorec, to je bolj jasno. nas covek.
Cofar 08.01.2016 09:18:04
hihihi kot da ne bi ziveli v sloveniji :)
 
abc123def456 07.01.2016 11:32:53
zelo potrebne informacije, to o kruhu, da je za pojest itd itd. cekin naj bi o denarju pisal, ne pa o starem kruhu.
Cofar 08.01.2016 09:18:57
kruh se zdalec ni tako zdrav kot mislimo in je kriv za veliko stevilo sodobnih bolezni... nobene skode ce gre kaka kila tudi v smeti :) enako kot sladkor....
kajenje je zdravo 07.01.2016 09:42:37
Pa dobr, zdej bodo pa razni Miljuševići in Mrdjadiji učil nas Gorence, kok se porab star kruh.Kmal boste napisal, da Sava izvira v Beogradu.
kajenje je zdravo 07.01.2016 09:51:51
¸V Italiji-Lidl, je liter paradižnikove mezge/soka 65 centov, kila paradajza v sezoni pa najmanj 1 eur. Zdej pa izračunajte, kolk boste "drastično odebelil denarnico". Ne bodite tolk drastičnobombastično butaste, novinarke.
matakokoyama 07.01.2016 10:02:47
Sej ti omenjeni zgoraj so čist okej, ampak "novinarka" bi rada toplo vodo izumljala...
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes