19.02.2017
LJ
/ 3°

180 milijonov Davida Bowieja bodo dobili žena, sin in hči

Kultni David Bowie je bil v sedemdesetih letih na robu bankrota. Nato pa je obogatel s pametnimi poslovnimi potezami in za seboj pustil 180 milijonov evrov, ki bodo po njegovi smrti v celoti pripadli ženi Iman in otrokoma.

David Bowie in Iman
David Bowie z ženo Iman (Foto: AP)

David Bowie, ki je umrl v 70. letu starosti, je bil v sedemdesetih po slabih poslovnih odločitvah na robu bankrota. Na začetku kariere naj bi ga močno izkoriščali številni v glasbeni industriji.

Med turnejo Diamong Dogs leta 1974 so se pojavile govorice, da je tik pred bankrotom. V prihodnjih letih je ustanovil lastno podjetje Isolar Enterprises s sedežem v New Yorku, kar mu je omogočilo več svobode pri ustvarjanju. Od tedaj je ne le nastopal kot pevec, temveč tudi pisal pesmi, igral in delal kot glasbeni aranžer.

Leta 1997 pa je s pomočjo računovodje s pametno poslovno potezo znova obogatel. Z denarjem je odkupil nazaj avtorske pravice za najbolj priljubljene uspešnice, ki jih je do takrat imel njegov nekdanji menedžer. Samo Prudential Insurance mu je za prvih 25 albumov posnetih do 1990 izplačal 49 milijonov evrov.

Da bo za njegovo družino finančno poskrbljeno, je kultni glasbenik vedel že ob praznovanju 50. rojstnega dne. "Bil je dovolj pameten, da je lahko svoji družini zagotovil bogastvo. Številni glasbeniki se prepoceni prodajo in ostanejo brez avtorskih pravic, on pa je poskrbel za dediščino. Njegove pesmi so bile njegovi otroci," je dejal njegov računovodja David Pullman.

V bogati karieri je napisal več kot 700 pesmi in prodal več kot 140 milijonov albumov. Največji del zaslužka pa je bil od izjemno uspešnih svetovnih turnej, med zadnjo Reality naj bi zaslužil 55 milijonov evrov. Med turnejo Serious Moonlight leta 1983 je prodal 2,6 milijona koncertnih kart, med turnejo Glass Spider leta 1987 je zaslužil 160 milijonov, med turnejo Sound + Vision pa 333 milijonov evrov v današnjem denarju.

Leta 1997 so njegovo premoženje ocenjevali na 800 milijonov, lani pa je Sunday Times poročal, da ima 180 milijonov evrov. Delal je do konca, saj je dva dni pred smrtjo izdal zadnji album. In uspehe niza celo po smrti: trije njegovi albumi, med njimi tudi zadnji Blackstar, so na vrhu svetovnih lestvic.

Dediščina bo v celoti pripadla 60-letni ženi Iman. Nekdanja manekenka somalijskih korenin ima sicer tudi sama uspešno podjetje za ličila, katerega vrednost ocenjujejo na 27 milijonov evrov. Zajeten del bosta dobila tudi otroka, 44-letni filmski producent Duncan Jones in 15-letna hčerka Alexandria.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes