21.01.2017
LJ
/ -11°

Kako je v enem letu privarčevala kar 26.000 evrov?

Michelle McGagh se je odločila, da bo svoje življenje in finance spravila v red. Iskala je nove možnosti in nato odkrila izziv "leto brez nakupov". Kako je preživela in kaj vse je v tem letu doživela? Kako je privarčevala toliko denarja? Kaj bo zdaj z njim in kaj se je naučila?

Privarčevan znesek je za naše standarde res nerealen, saj povprečen slovenski državljan 26.000 evrov ne zasluži niti v celem letu. A pomembna je izkušnja McGaghove! Iz nje se lahko marsikaj naučimo, pa tudi dobimo navdih, da kaj spremenimo v naših življenjih.

Bilo je na črni petek leta 2015, se spominja Britanka Michelle McGagh. Takrat se je odločila, da bo skočila s podivjanega potrošniškega vlaka in upala je, da bo preživela. Želela je vzpostaviti drugačen odnos s svojimi financami.

10 let je pisala nasvete, kako naj bralci skrbijo za osebne finance. Njena družina in prijatelji so domnevali, da je v teh zadevah ekspert. A tudi sama se je lovila, zato je želela spremembe. Prisegla je, da eno leto ne bo nakupovala. Te dni je opisala, kaj se je zgodilo.

McGaghova na srečo ni imela dolgov, a vsakič, ko je sploh pregledala bančne izpiske, je videla številne nakupe, ki pa sploh niso bili nujni. Šokiralo jo je, koliko (težko zasluženega) denarja je zmetala skozi okno. Tako je na primer izračunala, da je v enem letu le na kave za seboj zapravila kar 400 britanskih funtov (462 evrov). "Glede na to, da nisem niti ljubiteljica kave, je to kar velik znesek," je dejala. Nato je še seštela vse obroke, ki jih je jedla zunaj, runde pijač, ki jih je plačala, nakupe oblek in drugih stvari, ki jih je kupila na slepo.

Septembra 2013 sta z možem kupila hišo v Londonu, za katero sta dobila kar zajetno hipoteko. Hišo sta morala prenoviti, ker pa nista imela dovolj denarja, sta se iz stare hiše morala izseliti. Večino stvari sta spravila v najeta skladišča, sama pa sta se naselila v enem delu nove hiše. Tako sta živela šest mesecev.

Takrat je spoznala, kako preprosto je živeti brez vse nakopičene krame. Novih nakupov tudi ni opravljala, saj je čakala, da dokončata s prenovo doma.

Z možem sta zategnila pas, saj sta morala odplačevati kar zajetno hipoteko. Razmislila sta, česa ne potrebujeta. Mož Frank je bil šokiran, ko je dojel, koliko nepotrebne krame imata. V enem letu sta se znebila za kar 80 odstotkov stvari. Kaj sta podarila? Obleke, staro posodo, preproge, svetila, odvečne stole, slike ...

Sama je začela raziskovati minimalizem kot življenjski stil in odkrila je, da obstaja "Dan brez nakupov". Podporniki slednjega pozivajo, naj se prav na črni petek odrečemo vseh nakupov.

McGaghovi je bilo jasno, da bi dan že preživela. Toda, ali bi lahko preživela "Leto brez nakupov"? Menila, je, da bo leto brez nakupov naredilo čudeže v njeni denarnici, pa tudi doma ne bo napolnila z nepotrebnimi stvarmi. Sicer je v preteklosti že pripravljala finančne načrte, a so se na koncu vedno izjalovili. Zdaj je bila prepričana, da ji bo uspelo, čeprav je načrt zvenel bolj radikalno.

Pravila

Najprej je določila pravila: vsak mesec bo najprej plačala obrok kredita, položnice za dom, obrok življenjskega zavarovanja, račun za mobilni telefon in internet. Vse skupaj je zneslo 1,896.76 funtov na mesec (2186.92 evrov).

Kupila bo tudi osnovne pripomočke za higieno: pasto za zobe, milo, šampon in dezodorant, prav tako prašek za perilo.

V celoti je črtala proračun za luksuz. Kaj je uvrstila v luksuz? Obiski kina, zabave po lokalih, prehranjevanje po restavracijah in naročanje hrane na dom. Prav tako nove obleke, počitnice, članarine za športne aktivnosti, hitra hrana, kavice in druge sladkarije iz trgovin.

Iz proračuna je črtala tudi stroške prevoza, kar pomeni, da je le pešačila in kolesarila. Odločila se je, da ne bo nikogar prosjačila za prevoze, tudi ponujenih ne bo sprejela.

Frank se je odločil, da bo vsaj na eni točki solidaren z ženo, in sicer pri hrani. Sklenila sta kompromis, da vsak teden za hrano porabita le 35 funtov (40 evrov). To sta dosegla z načrtovanjem tedenskih jedilnikov, s kuhanjem na zalogo in s pisanjem seznamov za nakupe.

Njen mož je bil zaskrbljen, da je izziv preveč strog in da jima ne bo uspelo oz. da bosta nesrečna. Zaskrbljeni so bili tudi njuni prijatelji. Tudi sama se je spraševala, ali morda pretirava.

Kljub temu je sledila načrtu, ki ga je začela uresničevati 26. novembra 2015.

Najprej se je zdelo, da bo šlo. Preživela je veseli december: z vsemi se je dogovorila, da ne bo kupovala daril in da njej ne podarjajo ničesar. Nato je sledila kruta realnost, pravi. Januarja je bilo mrzlo in njeni prijatelji so se družili le v lokalih. Pila je vodo, a kmalu ji je bilo dolgčas. Zima se je kar vlekla. Vsakič, ko se je s kolesom odpravila na pot, je na mrazu preklinjala, da se je odpovedala prevozu.

Nato pa se je zgodila spomlad, pravi. Prijatelji so takrat sprejeli njene predloge, da se sprehodijo po naravi. Njeno socialno življenje je znova cvetelo. Obiskovala je brezplačne kulturne dogodke in teh je bilo kar nekaj. Nato pa jo je presunilo, da skuša živeti staro življenje zastonj. Odločila se je, da tega ne želi. Želela je spremembe.

"Začela sem spreminjati svojo rutino," je dejala in razložila, da je hodila na kopališča v naravi, kolesarila in posedala v parku z doma pripravljenim kosilom. Ta preprosta dejanja so jo napolnila z zadovoljstvom in radostjo, in sicer bolj kot obisk drage restavracije.

Ko je prišel čas dopusta, sta z možem kolesarila do obale. Pot je bila dolga in naporna, pa tudi veliko prtljage sta imela - šotor, spalne vreče in vse, kar je potrebno za preživetje na prostem. 

Šest dni sta kolesarila in spala pod milim nebom ali v šotoru. Seveda sta kampirala na plažah ali v gozdovih. Dostopa do tušev nista imela, tako da sta se umivala v morju. Hrano, ki sta jo pripravila doma, sta porabila, tako da sta v trgovini kupila poceni kruhke, saj sta se morala držati proračuna.

Bila sta utrujena, a prijetno utrujena. "To so bile moje najboljše počitnice," je dejala McGaghova. Razložila je, da sta doživela pravo pustolovščino, ki je njo in moža še zbližala. Dobila je dokaz, da za srečo ne potrebujeta denarja.

Bilo je tudi nekaj kriz

Kljub temu jo je kar močno stisnilo, ko je prijateljicam pomahala v slovo. Vsako leto so se namreč odpravile na Ibizo, tokrat pa je ona ostala doma. To jo je mučilo zaradi dejstva, da se je ena prijateljica selila nazaj v Avstralijo, tako da je zamudila priložnost za zadnje kvalitetno preživljanje časa z njo. Spoznala je, da je njen način življenja vplival tudi na njeno družino in prijatelje.

Pogrešala je vlažilno kremo, še posebej zaradi dejstva, da je koža med kolesarjenjem izredno izpostavljena. Odločila se je, da bo kar doma pripravila vlažilno masko za obraz.

Pogrešala je tudi nakupe oblek. Pa ne zaradi nekega luksuza ali želje po nakupih, temveč iz čiste praktičnosti. Zaradi intenzivnega kolesarjenja je uničila kar nekaj hlač, pa tudi majic ji je primanjkovalo.

Kolesarjem je tole kar znano:

Izziva je konec. Kaj sledi?

Prijatelji so ji napovedovali, da jo bo ob koncu projekta zajela nakupovalna mrzlica. Tudi sama je bila živčna: ali bo res podivjala in brezglavo nakupovala?

A to se ni zgodilo. Prvo, kar je kupila, je runda pijače za družino in prijatelje, ki so jo podpirali. Nato je kupila letalsko vozovnico, saj je želela obiskati dedka na Irskem.

V trgovini z oblačili je kupila tisto, kar je potrebovala: nove hlače in druga osnovna oblačila. Pred odhodom v trgovino je naredila seznam nujnih stvari.

Česa se je naučila?

Uvedla je nove smernice v svoji potrošnji in vzpostavila ravnovesje. Zdaj nakupuje le osnove in tisto, kar potrebuje. Za počitnice namensko varčuje, vsak mesec pripravi proračun za zabavo.

Koliko je privarčevala?

Na koncu izziva je izračunala, koliko je porabila. Bila je presenečena, saj je izračun pokazal, da kar 22.493 funtov manj, kot leto poprej. To je skoraj 26.000 evrov!

Kaj je storila z denarjem?

Odločila se je, da bo z odvečnim denarjem plačala del hipoteke. Trenutno je le še nekaj korakov proč od tega, da z možem poplačata dolg banki. Ni lepšega, kot pa biti brez dolgov oz. svoboden, pravi.

Kako se je spremenila?

Spoznala je, da ji je bolj pomembna finančna varnost in ne lastništvo nad številnimi materialnimi stvarmi. Ne želi ostati ujetnica začaranega kroga dela in dolgov. Delati, da poplačaš gmotne stvari in dolgove, je tesnobno.

Prav tako je dojela, da ne potrebuje stvari, da bi bila srečna. Več zadovoljstva ji prinaša druženje z ljudmi in če že ima denar, potem ga raje porabi za pot k dedku ali za obisk prijateljice v Avstralijo.

Dolgoročni cilji, varnost in zadovoljstvo s tem, kar ima, so ji na prvem mestu. To jo bolj osrečuje kot pa stvari, ki bi jih lahko kupila v trgovini, pravi McGaghova. 

Po koncu projekta ni pozabila reciklirati. Stare majčke zdaj uporablja za čiščenje kolesa:

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 26
 
Našvasan_zob 15.01.2017 14:41:14
Hahaha Tipičen Slovenc zasluži na leto cca. 9600 EUR.. Vi pa se tukaj režite folku v faco s članki kako je ena ženska v 1 letu prišparala toliko koliko Slovenec zasluži v 3 letih... Sej ne vem a bi se smeju al joku... hahah
tamiflu 15.01.2017 12:56:57
v nekaj sekundah sem prišparal čez 15 tisočakov, ker se nisem odločil za potovanje okoli sveta
_endrug 15.01.2017 14:35:36
Jaz pa 50+ tisočakov, ker si ne bom kupil BMWja.
karmično 15.01.2017 10:25:47
Pri nas dosti ljudi živi tako, ker nimajo denarja, pa so še vedno v minusu.
Important notice 15.01.2017 10:12:48
Najprej moraš sploh zaslužiti - potem lahko varčuješ!
 
forti5 15.01.2017 10:03:37
A to je članek, namenjen bogatašem, kako naj varčujejo? Večina nas v Sloveniji sploh ne zasluži 26.000 eur, zato jih niti prišparati ne moremo. Objavite raje kakšen bolj koristen članek, takšnega, kot je ta, ni treba.
 
nevica 15.01.2017 08:24:37
kaj pa če jo mi nuačimo, kako bo preživela s 500 EUR? Ta knjiga bi bila gotovo hit v ZDA.
 
nevica 15.01.2017 08:23:00
Za večino Slovencev velja, kako zalužiti 26.000,00 EUR. Lahko jih privarčuješ tudi milijon, ali pa 100 mio, če se odpoveš življenju. Take članke pisati na našem ozemlju je bedarija, ker kdor ima veliko denarja, mu pa ponavadi varčevati ni treba.
Frane Šajn 10.01.2017 11:56:11
Naj gre to dokazat Slovencem na minimalcu in z neplačanimi obveznostmi..
Samos75 10.01.2017 11:40:55
Ona je svobodna novinarka in tv komentatorka, že dolgo piše in komentira glede financ, če sem prav bral celo kakšno knjigo o financah je napisal. On pa je, ... ne vem, nisem našel podatka.
Materi 10.01.2017 11:33:35
"McGaghova na srečo ni imela dolgov, a vsakič, ko je sploh pregledala bančne izpiske, je videla številne nakupe,..." na koncu clanka pa, "Odločila se je, da bo z odvečnim denarjem plačala del hipoteke. Trenutno je le še nekaj korakov proč od tega, da z možem poplačata dolg banki." Bravo Proplus! Profesionalni, kredibilni novinarji. Vasih TV paketov pa sploh ne mislim narociti, raje se odjavim od operaterja.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes