18.01.2017
LJ
/ -3°

Na polju odkrili zlati zaklad

Ljubiteljski arheologi so našli največji doslej znani zlati zaklad iz obdobja Vikingov na Danskem. Odkrili so šest zlatih in srebrno zapestnico iz leta 900.

Trije ljubiteljski arheologi so z detektorjem za odkrivanje kovin na polju pri mestu Vejen naleteli na sedem zapestnic. Več o najdbi in njeni lokaciji Nacionalni muzej v Koebenhavnu zaenkrat ne želi razkriti. Želijo namreč v miru raziskati arheološko najdišče.

Najdba - šest zlatih in ena srebrna zapestnica - sicer datira v čas okoli leta 900 in tehta približno kilogram. Zapestnice so verjetno pripadale predstavnicam višjega sloja. Del pravkar odkritega zaklada pa je, kot domnevajo v muzeju, tudi zlata verižica, ki so jo že leta 1911 našli na istem polju.

Peter Pentz iz muzeja je najdbo označil za edinstveno, saj je večina doslej najdenih predmetov iz žlahtnih kovin iz obdobja Vikingov srebrnih.

Vikingi oziroma Normani so bili severnogermanska plemena, sprva ribiči in ladjarji, od 9. do 11. stoletja pa pomorščaki in osvajalci. Napadali so predvsem frankovske države in državo Anglosasov. Leta 911 so zavzeli Normandijo, od tam leta 1066 Anglijo (Viljem Osvajalec).

 

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali pri iskanju zaposlitve uporabljate družbena omrežja?

calculate
glossary
indexes
indexes