18.01.2017
LJ
/ -3°

New York ni več prestolnica milijarderjev

Kitajski Peking je prehitel New York in postal "svetovna prestolnica milijarderjev" s 100 milijarderji. V ameriškem New Yorku jih medtem živi "samo" 95. Preverite, koliko milijard imajo skupno!

Po podatkih kitajskega založnika luksuznih revij Hurun, ki vsako leto sestavi seznam najbogatejših ljudi v državi, se je število milijarderjev v Pekingu povečalo za 32, v New Yorku pa le za štiri. Na tretjem mestu je pristala Moskva s 66 milijarderji.

"Kljub upočasnitvi gospodarstva in upadanju cen na borzi je Kitajska lani dobila več milijarderjev kot katera koli druga država na svetu," je dejal predsedujoči in glavni raziskovalec Rupert Hoogewerf.

Po njihovih ugotovitvah je širša Kitajska regija prehitela ZDA po številu milijarderjev. Po novih podatkih je regija zdaj dom 568 milijarderjev, kar je 90 več kot lani. V ZDA živi 535 milijarderjev, torej dva manj kot lani.

Peking
Finančna četrt v Peking (Foto: Thinkstock)

Skupaj imajo bogataši v regiji pod palcem 1400 milijard ameriških dolarjev (1275 milijard evrov), kar je primerljivo z BDP Avstralije. Nekaj več kot 40 odstotkov milijarderjev, mlajših od 40 let, živi na Kitajskem.

Najbogatejši Kitajec je nepremičninski magnat Vang Džjanlin, ki je na 21. mestu na Hurunovem seznamu najbogatejših Zemljanov. Njegovo premoženje je ocenjeno na 26 milijard ameriških dolarjev (23,7 milijarde evrov), kar ga uvršča v družbo ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga in investitorja Warrena Buffetta.

Med kitajskimi milijarderji na seznamu so tudi ustanovitelj Alibabe Jack Ma, voditelja tehnoloških gigantov Tencent in Baidu, ter voditelja proizvajalca pijač Wahahe in podjetja z elektroniko Xiaomi.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
BŠK 02.08.2016 13:33:52
Ste pa res bimboti da ste to ugotovili šele sedaj po 15letih!
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali pri iskanju zaposlitve uporabljate družbena omrežja?

calculate
glossary
indexes
indexes