21.01.2017
LJ
/ -11°

Ti posamezniki imajo najmanj 16,4 milijarde evrov. Jih vse poznate?

Med 10 najbogatejšimi milijarderji, ki so obogateli s tehnologijo, štirje niso niti končali fakultete. Vsi so moški. Prihajajo iz dveh držav - ZDA in Kitajske - ter vodijo uspešna podjetja.

Na svetu je precej zelo bogatih. Namreč, na seznam najbogatejših "tehničnih milijarderjev" so se uvrstili samo posamezniki z najmanj 18,2 milijarde dolarjev (16,4 milijarde evrov) premoženja, v kar so vštete tudi delnice, gotovina in deleži v drugih podjetjih.

Nekaterimed njimi skušajo spremeniti svet, drugi so lastniki športnih ekip, tretji so še vedno na čelu podjetij, zaradi katerih so obogateli. Seznam so sestavili pri Business Insiderju s pomočjo analitičnega podjetja Wealth-X, kjer so pred nedavnim objavili seznam 50 najbogatejših na svetu.

 

Pony Ma Huateng
Pony Ma Huateng (Foto: AP)

Na 10. mestu je 44-letni Kitajec Pony Ma Huateng z 18,2 milijarde dolarjev. Je ustanovitelj in prvi mož kitajskega internetnega giganta Tencent, ki ga je po zaslužku na borzi ustanovil s študijskimi prijatelji. Prvi večji zaslužek je bil od sporočilnega servisa QQ, od takrat se podjetje bliskovito širi. Danes se med drugim ukvarjajo z distribucijo glasbe in računalniškimi igricami.

Michael Dell
Michael Dell (Foto: AP)

Na devetem mestu mu sledi Michael Dell z 18,9 milijarde dolarjev (17 milijard evrov). 51-letni Američan je lastnik Della. Med študijem na teksaški univerzi v Austinu je leta 1984 ustanovil podjetje PC, predhodnika Della. Kmalu je pustil študij in se začel v celoti posvečati razvoju računalnikov. Do svojega 23 leta je za svoje podjetje zbral 30 milijonov dolarjev (27 milijonov evrov) kapitala. Danes zaposluje več kot 100.000 ljudi v več državah. Sedež ima v Teksasu, kjer je za AT&T drugo največje podjetje, ki se ne ukvarja z nafto.

Steve Ballmer
Steve Ballmer (Foto: AP)

Na osem mestu je 59-letni Američan Steve Ballmer. Lastnik LA Clippersov ima 25,9 milijarde dolarjev (23,4 milijarde evrov) premoženja. Leta 1980 je pustil poslovno šolo v Stanfordu in se kot prvi poslovni direktor v Microsoftu pridružil prijatelju Billu Gatesu. Dobil je 50.000 dolarjev plače in delež v podjetju. Vmes je napredoval in postal generalni direktor. Vstop v podjetje v tako začetni stopnji se mu je močno obrestoval: kot eden redkih je samo z delnicami podjetja zaslužil milijarde, ne da bi bil ustanovitelj ali družinski član. Danes ni več pri Microsoftu. Leta 2014 je za dve milijardi dolarjev (1,8 milijarde evrov) kupil Los Angeles Clipperse.

Jack Ma
Jack Ma (Foto: AP)

51-letni Kitajec Jack Ma je s 26,3 milijarde dolarjev (23,7 milijarde evrov) na sedmem mestu. Obogatel je s spletno trgovino Alibaba.

Sergey Brin
Sergey Brin (Foto: AP)

Na šestem mestu je 42-letni Sergey Brin s 36,2 milijarde dolarjev (32,7 milijarde evrov). Američan se je leta 1995 na Stanfordu srečal z Larryjem Pagom in leta 1998 sta skupaj ustanovila iskalnik Google. Danes je v Googlovem krovnem podjetju Alphabet, kjer se med drugim ukvarjajo z vprašanjem, kako omogočiti brezžično povezavo v odročnih predelih.

Larry Page
Larry Page (Foto: AP)

Sledi 42-letni Larry Page s 37,8 milijarde dolarjev (34,1 milijarde evrov). Soustanovitelj Googla je danes generalni direktor Alphabeta, milijarder pa je postal, ko je bil star 30 let.

Larry Ellison
Larry Ellison (Foto: AP)

71-letni Američan Larry Ellison je ustanovil Oracle in ima 46,1 milijarde dolarjev (41,6 milijarde evrov) premoženja. Je lastnik havajskega otoka Lanai in je bil dober prijatelj Steva Jobsa. V njegovem podjetju se ukvarjajo pretežno s programsko opremo za podjetja in vlade.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg (Foto: AP)

Na tretjem mestu je 31-letni ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg s 46,2 milijarde dolarjev (41,7 milijarde evrov). Družabno omrežje je ustanovil med študijem na Harvardu, pustil šolo, da bi ga razvil, in se nikoli več ni ozrl nazaj.

Jeff Bezos
Jeff Bezos (Foto: AP)

52-letni lastnik Amazona Jeff Bezos je z 51,2 milijarde dolarjev (46,2 milijarde evrov) pristal na drugem mestu. Začel je skromno, v garaži, in obogatel s spletno prodajo. Najprej je ponujal knjige, nato vse živo. Vmes se je začel ukvarjati tudi z drugimi stvarmi: kupil je Washington Post in pošilja rakete v vesolje (Blue Origin). Napovedal pa je tudi nov način dostave z droni!

Bill Gates
Bill Gates (Foto: AP)

Na prvem mestu je trdno zasidran 60-letni ustanovitelj Microsofta Bill Gates z 89,4 milijarde dolarjev (80,7 milijarde evrov). Služiti je začel zgodaj, pri 30 letih. Milijarder je postal, ko je šel Microsoft na borzo. Podjetje je vodil več let, nato pa leta 2000 odstopil kot generalni direktor. Še vedno je v upravi, vendar večino časa nameni humanitarnim dejavnostim.

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 3
FreeYourWilly 13.10.2016 23:31:30
Kje je pa Slim? A ni telefonija tehnološko podjetje?
Samos75 13.10.2016 12:06:44
Uspešnost ali zaključek česa v šolskem sistemu, niso ali pogoj za uspešnost v življenju, ...treba se zavedati, da sta dve zelo različni področji, ki nista niti kaj prida povezani.
kajenje je zdravo 13.10.2016 11:32:30
Jes nbenga ne poznam, ampak za unadva Kitajca pa nism zihr. Zadnč sm vidu ena dva podobna, ko sta v Goric na štant prodajala petarde.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes