22.01.2017
LJ
/ -9°

Tako Ivanka Trump dobi vse, kar hoče

Milijonarka Ivanka Trump je razkrila načine poganja, zaradi katerih vam nihče ne bo rekel "ne". Vsaj tako trdi ona, hči milijarderja in predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Ivanka Trump se je kot podpredsednica razvoja v očetovem podjetju Trump Organisation pogajala za številne posle. Čeprav prihaja iz bogate družine, dela in se skuša dokazati v poslovnem svetu. 

Med drugim piše za Timesovo spletno stran Motto. "Uspešno sem prepričala partnerje za obnovo stare pošte v Washingtonu, takoj po porodu sem iz postelje v porodnišnici vodila nakup ikonskega letovišča in zdravilišča Doral. Če že govorim o otrocih – vsak dan doma vadim pogajalske spretnosti. Nihče se ne pogaja bolj agresivno kot malčki – in jaz imam dva!"

Ivanka Trump
Ivanka Trump je pomemben "del" Trumpovega imperija. (Foto: AP)

Svoj uspeh pripisuje "podrobni pripravi, umirjenosti in resnični ljubezni do igre". Zato svetuje vnaprejšnjo določitev ciljev. "Če si želite povišice ali bolj prilagodljivega urnika, je treba pred pogajanji vedeti, kaj želite. Brez načrta dopustite nasprotni stranki določitev ciljev namesto vas," je opozorila.

Treba je tudi razumeti drugo stran, predvsem njene prednostne naloge. Večkrat se ne boste strinjali, a morali boste najti kompromis. Na koncu morajo imeti vsi občutek, da so zmagali, je poudarila. "Seveda gre za denar, a pogajanja so včasih čustvena in zapletena. Če ugotovite, da končni cilj ni samo zaslužek, imate več manevrskega prostora."

Svetuje pogajanja v živo, po možnosti na svojem terenu. "Ne komunicirajte po spletni pošti, saj tako daste šibkejši strani več časa za pripravo dobrih argumentov. Obenem lahko včasih zmotno mislimo, da je nekdo nespoštljiv, čeprav ni. Raje se pogovarjajte iz oči v oči, najbolje v udobju svoje pisarne."

Bodite pozorni na govorico telesa. "Zelo je pomemben način, kako nastopite, kako se usedete za mizo." Veliko komunikacije namreč poteka brez besed, ogromno je sporočil z obraznimi izrazi, kretnjami, telesno držo. Odsvetuje prestopanje ali presedanje na stolu. Ne glejte v nohte, ne udarjajte s stopali ob tla, ne imejte prekrižanih rok. Ne sedite na koncu stola, da ne boste izpadli preveč zavzeti. Sedite zravnano, glejte v oči, dihajte enakomerno, čeprav ste morda živčni, svetuje.

Raje več poslušajte, kot govorite. "Številni začnejo med pogajanji dolgoveziti, da bi zapolnili tišino. Veliko dobrih pogajalcev sedi, naslonjenih nazaj, in posluša. Manj kot se vtikajo, več možnosti ima njihov nasprotnik za napake. Lahko se celo zgodi, da izda podatke, ki jih sicer ne bi." Če se nikakor ne morete zediniti, predlagajte nekaj dni za premislek. In včasih je treba spoznati, da pogajanja ne bodo uspešna, na kar bodite vedno pripravljeni.

Pa veliko uspeha!

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
črnogled 02.03.2016 14:38:41
Lahko je s polno ritjo kakat.( sm mislo napisat s-r-r-a-t , pa bi me uni sigurno zbrisal)
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes