PREMOŽENJE

To pa je smola: Bezos se je naslova najbogatejšega veselil zgolj nekaj ur

Natisni0
Šef Amazona Jeff Bezos je zgolj za nekaj ur z mesta najbogatejšega na svetu izrinil ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa. Po objavi novice, da je dobiček Amazona v drugem četrtletju upadel, je upadlo tudi njegovo premoženje.

Direktor spletnega trgovca Amazon Jeff Bezosje bil najbogatejši na svetu zgolj slab dan. Prvo mesto na lestvici najbogatejših si je Bezos prislužil zaradi zvišanja vrednosti delnic svojega podjetja in z mesta najbogatejšega človeka na svetu izrinil ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, je ocenila ameriška revija Forbes. Njegova vladavina pa je trajala zgolj slab dan, saj je po objavi novice, da je dobiček Amazona v drugem četrtletju padel, upadla tudi vrednost delnice podjetja. Če je imel še v četrtek za 90,5 milijarde ameriških dolarjev (približno 77,4 milijarde evrov) premoženja, pa je bilo ob koncu borznega trgovanja njegovo premoženje ocenjeno na 'zgolj' 88,5 milijarde dolarjev (približno 75,7 milijarde evrov). Premoženje Gatesa je vredno 90 milijard dolarjev (približno 70 milijard evrov), Gates pa je najbogatejši Zemljan od maja 2013, z dvema kratkima pavzama, saj ga je septembra lani za kratek čas prehitel Španec Amancio Ortega, včeraj pa za še krajši čas šef Amazona.

Delnice Amazona so se zadnje dni dražile in Bezos se je po lestvici agencije Bloomberg in revije Forbes v četrtek za kratek čas povzpel na prvo mesto lestvice najbogatejših na svetu.
Delnice Amazona so se zadnje dni dražile in Bezos se je po lestvici agencije Bloomberg in revije Forbes v četrtek za kratek čas povzpel na prvo mesto lestvice najbogatejših na svetu.FOTO: AP

Vrednost delnice po koncu trgovanja močno padla

Prodajni konglomerat Amazon je v minulem drugem četrtletju letošnjega leta zaslužil 77 odstotkov manj kot v enakem četrtletju lani. Delnice Amazona se po zaprtju borz v četrtek pocenile za 3,01 odstotka na 1014,54 dolarja (868,23 evra).

Amazon je ustvaril 197 milijonov dolarjev (približno 168,6 milijona evrov) dobička ob 38 milijardah dolarjev (32,5 milijarde evrov) prihodkov. Dobiček je znašal 40 centov (0,34 evra) na delnico analitiki, pa so pričakovali okrog 1,40 dolarja (1,2 evra) na delnico.

Prihodki so od lani narasli za 25 odstotkov, vendar obenem tudi operacijski stroški za 28 odstotkov na 37 milijard dolarjev (31,7 milijarde evrov). Amazon še naprej odpira nova skladišča in distribucijske centre ter ustvarja video vsebine, vlaga v posel z računalniškim oblakom, v sredo pa je sporočil, da bo najel do 50.000 zaposlenih za nedoločen čas, veliko več pa za določen čas.

Bezoz ima v lasti 17 odstotkov delnic svojega podjetja. V lasti ima tudi vesoljsko podjetje Blue Origin in ameriški časnik Washington Post.

Na tretjem mestu seznama najbogatejših Zemljanov je španski modni mogotec, lastnik modne skupine InditexAmancio Ortega, za njim pa je ameriški vlagatelj Warren Buffett.

Več o najbogatejših na svetu pa v članku Vladavina Billa Gatesa spet prekinjena ...

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI