16.01.2017
LJ
-0° / -6°

V kruti prevari sta izgubila vse prihranke

Mladoporočenca sta na varčevalni račun položila 45.000 funtov za njun sanjski prvi dom - trisobno stanovanje. V kruti novi spletni prevari sta vse izgubila.

Mladoporočenca Sarah in Ritchie Tough sta takoj ob vstopu v trisobno stanovanje v mirni soseski v britanskem Bishop’s Stortfordu vedela, da želita živeti v njem. Njune sanje so se razblinile, ko sta postala žrtvi spletnih prevarantov.

45.000 funtov (61.300 evrov), ki sta skupaj jih privarčevala v 10 letih, je izginilo v kruti prevari. 28-letna Sarah je razočarana: "Ukradli so nama denar za najino prihodnost. Varčevala sva več let in zdaj sva ostala brez vsega," je povedala za Daily Mail.

Heker
V novi kruti prevari si hekerji načrtno izbirajo žrtve med kupci nepremičnin. (Foto: Thinkstock)

Hekerji načrtno prežijo na kupce nepremičnin. Včasih vdrejo v spletno pošto odvetnikov, drugič ciljajo na kupce. Potrpežljivo čakajo na trenutek, ko je treba nakazati denar, in takrat udarijo. Kupcu v imenu odvetnika pošljejo lažno spletno pošto, da so spremenili bančni račun. Žrtev nakaže denar na "nov" račun, ki pa je v lasti prevarantov.

V Veliki Britaniji so tovrstne prevare tako pogoste, da je odvetniška zbornica svojim članom celo svetovala temeljit pregled vseh računalnikov in šifriranje sporočil. Po njihovih podatkih so namreč kar štiri odvetniške pisarne na mesec tarča hekerjev.

Njihovi najnovejši žrtvi sta bila Sarah in Ritchie, ki sta se s svojim odvetnikom več tednov dogovarjala za nakup. Decembra sta prejela spletno pošto, naj nakažeta 45.000 funtov za 269.000 funtov vredno nepremičnino. Bila sta vesela, saj sta končno dobila potrdilo, da bo prodaja resnično opravljena.

Nekaj dni zatem sta prejela novo pošto, da imajo na računu odvetniške pisarne revizijo in da naj denar nakažeta na nov račun. Storila sta kot naročeno in dobila tudi potrditev o prejemu denarja. Med vikendom sta vesela proslavila skorajšnjo vselitev v nov dom.

V ponedeljek pa je Sarah govorila z odvetnikom, ki ji je dejal, da ni bilo nakazila. Zanikal je, da bi imeli drug račun, pa tudi pošiljanje pošte. "Začela sem se tresti. Nisem mogla verjeti, da sva izgubila vse svoje prihranke," je dejala. Nemudoma je poklicala banko, kjer so ji pomagali v oddelku za prevare. Uspeli so dobili nazaj 22.000 funtov (30.000 evrov), preostanek so dvignili na treh različnih bankah v enem samem dnevu.

Po oceni Ritchieja bi se lahko vsemu izognili ob zakodiranih sporočilih. Po besedah strokovnjaka za spletne prevare Sarah sama ne bi mogla nikakor ugotoviti, da gre za lažno pošto, saj so sporočila poslana s pravega naslova. Pred nakazilom pa je priporočljivo preveriti v odvetniški pisarni, ali so res poslali sporočilo.

Ni še znano, ali so vdrli v spletno pošto odvetnikov ali kupcev. Ker odvetniška pisarna zavrača kakršno koli odgovornost, je par najel računalniškega strokovnjaka za odkritje, kdo je kriv za vdor.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 3
Volgangeg 10.01.2016 12:09:54
sama sta kriva ni treba verjeti vsega kar je na internetu
kajenje je zdravo 10.01.2016 10:46:13
Nakazala sta vse, kar sta prihranila - 45.000, stanovanje pa košta 269.000 - plačala sta avans, kaj pa ostalo? Tile angleški tabloidi in vi pašete skup, ko rit in srajca.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes