19.02.2017
LJ
/ 3°

Za podatke o bolnikih zahtevajo tri milijone

Hekerji so "ugrabili" računalniške podatke kalifornijske bolnišnice. Zahtevajo 3,4 milijona dolarjev (tri milijone evrov) odkupnine v bitcoinih. Izsiljevanje traja že teden dni.

Heker
Vse več bo hekerskih ugrabitev, opozarjajo poznavalci. (Foto: Thinkstock)

Prezibiterijanska bolnišnica v Hollywoodu je začasno prekinila poslovanje preko spleta, potem ko so hekerji vdrli v njihov računalniški sistem in "ugrabili" podatke o bolnikih.

Bolnišnica se je vrnila v stare dobre čase papirnatega poslovanja, ko še ni bilo interneta in računalniških kriminalcev. Takšno poslovanje pa je veliko bolj zamudno in prizadene tudi bolnike, ki morajo trenutno osebno priti po dokumente ali počakati, da jim jih dostavi poštar.

Dan Wiley iz varnostnega podjetja Check Point je dejal, da so takšni napadi na kritično infrastrukturo, kot je tudi bolnišnična, vse pogostejši in seveda nevarni. Prepričan je, da bo takšnih napadov še več. Za računalniške strokovnjake so namreč tovrstni napadi precej preprosto izvedljivi, plačila napadenih, ki jim ne preostane drugega, kot da popustijo izsiljevanju, pa so lahko zelo velika.

Zločin, pri katerem se uporablja poseben program, namenjen prav ugrabitvam podatkov in mu pravijo "ransomware", preiskujeta zvezna policija FBI in lokalna policija Los Angelesa.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes