PREMOŽENJE

Mati zahteva od petletnice plačilo najemnine in stroškov

Natisni9
Odzivi na odločitev te matere so mešani: eni menijo, da gre za odlično idejo, drugi, da otroku povzroča stres.

Te dni se je na Facebooku pojavil zapis matere, ki je dvignil veliko prahu. Essence Evans je namreč dejala, da njena petletna hči mora plačevati najemnino in stroške bivanja. Zakaj in s čim?

Mama ji vsak teden podari sedem dolarjev žepnine. Nato mora deklica plačati stroške: najemnina, voda, elektrika, televizija in hrana. Za vsako postavko en dolar.

Tako jo želi naučiti, kako je v resničnem življenju: najprej mora plačati obveznosti, kar ostane, pa lahko porabi za razvajanje ali privarčuje.

Deklica ne ve, da njena mati teh pet dolarjev na teden daje na njen varčevalni račun. Denar bo dobila, ko bo polnoletna. Če se bo takrat odločila, da se odseli in zaživi na svojem, ji bo denar prišel zelo prav, po drugi strani pa bo vedela, kako mora ravnati v svetu, v katerem ne bo več staršev, ki bodo skrbeli zanjo.

Dobra ideja? Nekateri pravijo, da je odlična, saj bo mati otroka pripravila na realno življenje in svet, ki ne kaže usmiljenja. Spet drugi, da otroku po nepotrebnem povzroča stres in da je deklica premlada za take stvari.

Otroka pripravite na življenje

Gre za to, da so številni odrasli v globokih dolgovih, saj jih nikoli nihče ni učil odgovornega ravnanja z denarjem. Zavedajte se, da gre za priprave na življenje. Tega jih lahko naučijo le starši!

Odraslim otrokom lahko pomagate do stanovanja ali prvega avtomobila, nikar pa jim vsega tega ne kupujte vi. Če se vam zdi preveč brutalno pustiti otroka, da si sam uredi življenje, potem razmislite, kako bo to vse vplivalo na njih. Saj si ne želite odraslih otrok, ki bodo v stanovanjih, ki ste jim jih vi kupili, sedeli in čakali, da jim prinesete hrano? Ali pa da boste finančno skrbeli za njihove otroke? Vaši malčki so zdaj res nebogljeni, a te male ljudi morate naučiti samostojnega življenja. Ko bo čas, da odletijo, jih boste s ponosom gledali, kako odhajajo. 

Za prihodnost otrok boste bolje poskrbeli, če jih boste pripravili na življenje in preizkušnje, ki jih čakajo. Še posebej finančne. V spodnjem članku si preberite nekaj nasvetov, kako vzgojiti otroka, da v življenju ne bo imel težav z denarjem in dolgovi.

PREBERI ŠE
To se bo zgodilo z vašimi otroki, če jim boste kupili vse - stanovanje, avtomobil ...

KOMENTARJI (9)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Apostol1 14.08.2018, 16:02:15
Ne vem kako bi ocenil vsekakor je tudi odvisno od otroka , če otrok to razume in sprejme ,mislim ,da je super , lahko je pa res tudi stresno ,ker če otrok tega ne razume tudi sprejeti ne more , še psov ne moreš vseh enako vzgajati ,kaj šele otroke , samo kot sem rekel če je otrok to sprejel , pravim ,da je to super in odlična ideja ,ki jo je treba posnemati ampak ne prisiljevati v tak odnos za vsako ceno.
nebel 14.08.2018, 15:00:40
Naučila jo bo, da tudi mama nima usmiljenja, kot ostali svet. Res je petleten otrok premlad za krutosti življenja.
RamzesII 14.08.2018, 14:18:28
"Gre za to, da so številni odrasli v globokih dolgovih, saj jih nikoli nihče ni učil odgovornega ravnanja z denarjem. Zavedajte se, da gre za priprave na življenje." No ja, marsikdo je v dolgovih iz drugih razlogov. Razlogi so lahko različni, ne le eden.
jojo007 20.01.2018, 18:23:39
Bezvezna ideja, otrok nima otroštva, ima stres in glupo mate. Me prav zanima, kaj je ona počela kot otrok, morbit je bila borzni posrednik. To je že na meji zlorabe.
lions lions1 18.01.2018, 15:41:05
vsekakor odlična ideja pohvalno
RamzesII 14.08.2018, 14:19:18
Niti ne, tako majhen otrok nima pojma, ne razume za kaj pri tem sploh gre, ne razume še ekonomije.
Comanchee 18.01.2018, 15:37:17
Morda je pri 5. letih še malce premlada za učne ure finančnega poslovanja. S tem mislim na pretirano obračanje pozornosti na materialno plat življenja oz. denar. Po drugi strani bi pa utegnila biti taka šola nedvomno koristna v odrasli dobi. Če se le ne bo sfižila na popolnoma materialistični in skopuški svet. Tu vidim malce tveganja, sicer pa se mi zdi takšna šola načeloma dobrodošla.
RamzesII 18.01.2018, 15:23:44
Vsekakor ji povzroča stres, pa še ostane deklici ne kaj dosti, in ko bo odrasla bo tudi svet drugačen.
Timy15 18.01.2018, 12:49:15
V opisanem vidim dolgoročno samo pozitivno za otroka.