16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Bomo nekoč res trgovali s časom?

Si predstavljate, da boste nekoč trgovec s časom, varuh podatkov, pogajalec ob spletnih ugrabitvah? Kaj pa kirurg, ki bo znal izbrisati slabe spomine, ali čistilec ozračja? Morda je neverjetno le verjetno.

Trenutno so in bodo v prihodnjih nekaj letih najbolj iskani poklici programer, računalničar, kemik, farmacevt, zdravnik, dermatolog, lepotni kirurg, svetovalec za prehrano, zobozdravnik, zdravstveni delavec, negovalec na domu. Pomembni panogi sta tudi nano in biomedicina.

Iskali bodo prevajalce, finančne in davčne svetovalce, organizatorje dogodkov, strojne inženirje, lesarje, natakarje, kuharje, turistične delavce, zidarje, tesarje, krovce, vodovodarje, varilce, orodjarje, mehanike, voznike tovornjaka. Višje izobraženi bodo lažje dobili delo, če bodo inženir strojništva, gradbeništva, elektrotehnike. Slabo se že in se še bo v prihodnje pisalo kmetom, poštarjem, šiviljam, zaposlenim v restavracijah s hitro hrano.

prihodnost
Prihodnost prinaša nove poklice, ki jih danes sploh še ne poznamo. (Foto: Thinkstock)

Svet pa bo v prihodnjih 20, 30 letih potreboval nove poklice, ki jih danes sploh še ne poznamo. Med njimi bodo virtualni arhitekt, spletni bankir za trgovanje z alternativnim denarjem, semenski kapitalisti za visoko tvegane startupe. Potrebovali bomo varuhe podatkov, tako arhivskih kot aktualnih. Zaradi naraščanja spletnega kriminala bodo nujni pogajalci za reševanje ob ugrabitvah podatkov, ki jim bodo pomagali strokovnjaki za obnovo podatkov in analitiki za oceno škode. 

Zanimivost bodo strokovnjaki, ki bodo ponujali nakup osebnosti. Tako bo lahko nekdo kupil osebnost Davida Lettermana ali Homerja Simpsona in jo uporabil v svojo korist. Bogateli bodo terapevti, ki bodo znali ustvariti srečne trenutke, in kirurgi, ki bodo izbrisali slabe spomine ali preprečili samouničevalno vedenje. Med poklici prihodnosti bodo še oblikovalci telesnih delov in organov. In kar je najbolj neverjetno, imeli bomo trgovce s časom. Ni še znano, kako bodo delovali, a po napovedih poznavalcev bodo obstajali.

Zaradi vse večjega povpraševanja bodo zelo iskani načrtovalci gojenja zelenjave v mestih; med drugim bomo lahko gojili pridelke, prilagojene našemu lastnemu zdravju in osebnosti. Imeli bomo tudi psihologe za rastline in strokovnjake za oživljanje izumrlih vrst. Med še neodkritimi poklici so še napovedovalec potresov in strokovnjak za nadzor vremena ali čiščenje ozračja. Vsi bomo imeli robote, zato bo potreba za njihovimi čistilci in serviserji.

Največjo grožnjo v prihodnosti bo predstavljalo orožje nevidno človeškemu očesu, zato bomo potrebovali strokovnjake za nanoorožje. Poklic prihodnosti bo tudi uničevalec razvijalcev virusov. Če jih bo ujel, bodo imeli verjetno izbiro - ali dosmrtna kazen ali pa obisk pri kirurgu za brisanje spomina.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
BŠK 26.02.2016 20:53:25
Google je vaše najljubše orodje! Pozabili ste omeniti da je in bo čedalje več odpadnikov, klošarjev, kreljotov in mešalcev megle Komu drugemu prodajajte take buče!
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes