21.02.2017
LJ
10° / 4°

'Ob 8. marcu ne potrebujemo rož, ampak službo'

Mlade ženske opozarjajo: "Ob 8. marcu ne potrebujemo rož, ampak službo. Smo visoko izobražene, imamo številne kompetence, dodatno se izobražujemo, vključujemo v projekte, se mrežimo z delodajalci, delamo prostovoljno – zaposlitvenih priložnosti pa ni!"

Mlade, visoko izobražene ženske, zbrane v projektu Kolegice, želijo ob mednarodnem dnevu žensk gospodarskega ministra Zdravka Počivalška opozoriti na pomanjkanje zaposlitvenih priložnosti. Poudarjajo, da ob 8. marcu ne potrebujejo rož, ampak službo. Pričakujejo, da bodo odločevalci in pristojne službe našli celovite sistemske rešitve, ki bodo mladim posameznicam omogočile, da se izkažejo na področjih, za katera so se izobraževale. Prepričane so, da lahko gospodarstvo omogoči razvoj in odpiranje novih delovnih mest za koristno unovčenje znanja in izkušenj, ki so jih pridobivale v času izobraževanja.

Na razgovoru
Mlade ženske težje dobijo službe kot njihovi moški kolegi. (Foto: Thinkstock)
Pobudo za praznovanje dneva, ki bi bil posvečen vsem ženskam, je leta 1910 na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk v danskem Koebenhavnu dala nemška komunistka Clara Zetkin. Generalna skupščina ZN je leta 1977 z resolucijo določila 8. marec kot mednarodni dan žensk. Na ta dan leta 1857 so v New Yorku ženske, zaposlene v tekstilni industriji, protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam.

Ministra želijo opozoriti, da so same najboljši primer nedelovanja sistema. "Smo visoko izobražene, imamo številne kompetence, dodatno se izobražujemo, vključujemo v projekte, se mrežimo z delodajalci, delamo prostovoljno – zaposlitvenih priložnosti pa ni! Problem torej nikakor ne more biti samo v nas," so poudarile. Pripravile so tudi krovne rešitve, ki bi po njihovem mnenju izboljšale položaj mladih žensk na trgu dela. Ministru med drugim predlagajo tesnejše povezovanje šolstva z gospodarstvom, uvajanje kariernega sponzorstva in učinkovitejše povezovanje s tujino za odpiranje takih delovnih mest, ki bi bila ustrezna tudi za družboslovno izobražene ženske, ki so, statistično gledano, še vedno največji problem.

Po pojasnilih Zavoda Nefiks je stanje na področju zaposlovanja mladih žensk, starih do 29 let, katastrofalno. Februarja je bilo v omenjeni starostni skupini med prijavljenimi na zavodu za zaposlovanje kar 27 odstotkov žensk (in 11 odstotkov moških) s terciarno izobrazbo. Kot so še poudarili, 14.137 mladih žensk ne more poskrbeti za lastno prihodnost, zato je treba nemudoma ukrepati.

Ženske imajo nižje plače, čeprav so bolj izobražene

V Sloveniji imajo ženske v povprečju slabše plače kot moški, kljub višji izobrazbi jih je več brezposelnih. V letu 2013 je povprečna mesečna bruto plača žensk dosegla 94,6 odstotka plače moških. Gledano po regijah so se povprečne bruto plače moških in žensk v letu 2013 najmanj razlikovale v jugovzhodni Sloveniji, največ pa v gorenjski statistični regiji.

Ženske so tudi bolj izpostavljene tveganju revščine. V letu 2013 je bila stopnja tveganja revščine med ženskami 15,4-odstotna, med moškimi v Sloveniji pa 13,5-odstotna. Pod pragom tveganja revščine je v letu 2013 po statističnih podatkih živelo 157.000 žensk in 134.00 moških.

"Za premostitev vrzeli med plačami moških in ženk bo potrebnih še 70 let"

Razdelitev neplačanih domačih opravil in nege otrok med spoloma ostaja neenaka tako v državah z visokimi kot nizkimi prihodki. Razkorak se je sicer zmanjšal, a ženske še vedno dnevno opravijo več ur plačanega in neplačanega dela. Ko gre za domača opravila in nego, opravijo najmanj dvainpolkrat več dela kot moški.

Ženske so na področju dela v zadnjih 20 letih doživele le malo napredka, za premostitev vrzeli med njihovimi plačami in plačami moških pa bo potrebnih še najmanj sedem desetletij, je objavila Mednarodna organizacija za delo (ILO). Po njihovih podatkih se ženske skozi celotno življenje še naprej soočajo z velikimi ovirami pri dostopu do spodobne zaposlitve. Kakovost njihovih delovnih mest ostaja razlog za zaskrbljenost tudi v državah, v katerih lažje pridejo do zaposlitve.

Ženske trenutno v povprečju zaslužijo 23 odstotkov manj kot moški. Medtem ko je na svetu trenutno zaposlenih 72 odstotkov moških, delež za ženske znaša 46 odstotkov. In razkol se je od leta 1995 zmanjšal za zgolj 0,6 odstotka. "Velik napredek žensk v izobraževanju se ni prevedel v primerljiv napredek, ko gre za njihov položaj v svetu dela." 

V številnih regijah po svetu obstaja velika verjetnost za večjo brezposelnost žensk kot moških - po svetu je brezposelnih 6,2 odstotka žensk v primerjavi s 5,5 odstotka moških. Številne ženske ne morejo sprejeti zaposlitve za polni delovni čas, ker veliko več časa porabijo za domača opravila in nego otrok, zato na koncu tudi manj zaslužijo. Dejavniki, skupaj z dejstvom, da številne ženske opravljajo delo nižje kakovosti ali imajo zgolj neformalno zaposlitev, vodijo v oster razkorak med spoloma v starosti. Tako okoli 200 milijonov žensk na svetu v starosti živi brez rednega prihodka oziroma pokojnine - v primerjavi s 115 milijoni moških.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vas je strah, da se ne boste znali prilagoditi digitalizaciji in da boste ostali brez dela?

calculate
glossary
indexes
indexes