19.02.2017
LJ
/ 3°

Tako lahko dobite (drugo) službo

Če so vas končno povabili na razgovor za službo, vam verjetno po glavi roji na tisoče vprašanj: kaj naj oblečem, kako naj se predstavim, kako naj pustim najboljši vtis ...

Na koliko različnih oglasov za delo ste se prijavili? Na koliko prijav niste dobili odgovora? Na koliko razgovorov so vas povabili?

Če že dolgo iščete službo, ste verjetno prepričani, da vsi zaposlujejo preko poznanstev. Službo pa iščete še naprej, ker potrebujete denar za preživetje.

Upate, da bo vsak čas zazvonil telefon in da se boste s potencialnim delodajalcem končno dogovorili za termin razgovora. Takrat bodo pred vami nova vprašanja: kaj naj oblečem, kako naj se prestavim, kako naj pustim najboljši vtis ...

Iskanje službe
Ne delajte nepotrebnih napak med iskanjem službe in razgovori. (Foto: Thinkstock)
Če boste pred potencialnim delodajalcem blatili bivšega šefa, boste v resnici pljuvali v lastno skledo. Pred prijatelji pa si le dajte duška, če bo pomagalo.

In res je pomembno, da veste, česa ne smete nikoli početi ali reči na razgovoru. Začnimo na začetku – nikoli ne zamujajte. Na razgovor se vedno odpravite dovolj zgodaj. Računajte, da boste iskali lokacijo, vhodna vrata, pisarno. Zamujanje je neprofesionalno, kar pa ni dobra lastnost v službi. 

Stisk roke pove veliko o vas, preden sploh odprete usta. Zaradi mlahave ali polovične dlani vas lahko takoj "izbrišejo" s seznama z ožjim izborom. Močan stisk roke po drugi strani izraža samozavest in karakter sposobne osebe vredne zaupanja.

Rek "obleka ne naredi človeka" velja ob govoru o osebnostnih lastnostih, ne pa tudi v službi. Poleg stiska roke bo potencialni delodajalec na vas opazil ravno oblačila, obutev in splošno urejenost. Nihče ne bo pričakoval, da boste nosili draga oblačila, morajo pa biti čista in zlikana.

Če ste se prijavili za delo v kavarni, restavraciji, bolnišnici ali kje drugje z zaposlenimi v uniformah, ne sprašujte, ali jo morate res nositi. Izbira predpisanih oblačil pravzaprav ni vaša, temveč delodajalčeva. In ne, ne zanima ga, ali vam kaj pristaja ali ne.

Čeprav vas je prejšnji šef izkoriščal, vam dolguje plačo in vas ni pustil na dopust, na razgovoru o njem govorite pozitivno. Na vprašanje o prejšnjih službah odgovorite z opisom dela, izkušnjami, načrti.  

Pred razgovorom ne pozabite utišati telefona. Če vas bo prekinili zvonjenje, opravičilo ne bo zaleglo. Izpadli boste nekulturni in težko boste dobili službo.

Na vprašanje nikoli ne odgovorite, da ste vse napisali v življenjepisu. Če vas vprašajo o izkušnjah, jih brez ugovarjanja še enkrat naštejte, čeprav ste jih opisali v prošnji. 

Na razgovoru boste verjetno večinoma govorili vi. A ne prekinjajte potencialnega delodajalca med govorom. S prikimavanjem mu pokažite, da se strinjate z njim in da bi res radi postali njegov sodelavec.

Ne bodite preveč podjetniški, čeprav morda mislite, da boste tako pokazali ambicioznost in vrednost. Na primer ne recite, da želite čim prej "oditi na svoje", ker nihče ne želi vlagati denarja in znanja v nekoga, ki bo kmalu odšel. Raje pokažite željo po hitrem napredovanju ob dobrem delu.

Vprašanje o višini plače pustite za konec, če vam ne bodo že med razgovorom povedali, kakšen je zaslužek. Takrat bo verjetno tudi več govora o delu in odgovornosti v službi.

Na razgovoru skušajte biti karseda sproščeni, a tudi pripravljeni. Prej preverite vsaj osnovne podatke o potencialnem delodajalcu ter s seboj prinesite vse diplome in potrdila o dodatnem izobraževanju.

Dokažite, da ste prav vi najboljši kandidat za novega sodelavca. Pa veliko uspeha!

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 5
 
BŠK 31.01.2016 16:17:10
Zakaj se spet ponavljate? Raje povejte kakšne neumnosti te sprašujejo in kako vrtajo po tvoji zasebnosti in da ravnajo s teboj slabše kot svinja z mehom! Če nimaš vez in poznanstev lahko vse omenjeno samo sanjaš!
Volgangeg 29.01.2016 09:48:34
mene je na razgovoru sam vprasala ce bi rad delal pa sm reko ja in pol je se sam moje podatke vpisala v list in to je blo to 2 min
 
joze drugi 29.01.2016 08:58:00
Bravo portal, čestitke za nasvete. Po intelektu prekašate celo sam Zavod za zaposlovanje RS. :) Sicer bi vsem morali povišati plače ker so stalno v pripravljenosti posredovati oglas delodajalca in vnašati podatke v računalnik. Če bi odpustili vse zaposlene ker tako ni nobene koristi od njih, oglase si lahko vsak sam prebere, bi ogromno privarčevali....aja..potem nihče ne bi delil teh dragocenih nasvetov in bi spet bilo vse narobe.
vezuv_ 29.01.2016 10:42:53
lepa primerjava z Zavodom za zaposlovanje, ki tudi nič ne naredi za to, da dobiš službo. službo si moraš iskati sam.
Mejduš 29.01.2016 15:06:06
najbol je sigurno da si sam poiščeš službo,jaz se bil par mesecev na zavodu so mi rekli da bodo našli primeno službo ki sem star 50 let in ni bilo nč so rekli teško bo sem se sam odločil da grem če se mi bo kaj posrečilo in sem imel res srečo,tisto delavno mesto bi moral dobiti en drugi ki je bil tudi na zavodu,so mi službi povedali,ki so rabili so mi rekli da naj kar pridem delat, on je prišel čez par dni in so mu rekli da so ga čakali,kako da ni prej prišl,sedaj trenutno ne rabijo,tako da je najbolše da se sam poiščeš.
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes