19.02.2017
LJ
/ 3°

Prihodnost je v računalništvu in matematiki

V prihodnjih petih letih bodo odpuščali pisarniške delavce in administracijo, zaposlovali pa računalničarje in matematike. Najslabše jo bodo odnesle ženske.

Prva industrijska revolucija je prinesla parne motorje, druga elektriko in tekoči trak, sledili sta elektronika in robotika. Četrta industrijska revolucija pa bo vključevala velike podatke in pametne sisteme, ki bodo pomembno spremenili gospodarstvo. Spremembe bodo prinesle tudi "neto izgubo več kot pet milijonov delovnih mest v 15 največjih razvitih državah in državah v razvoju," napovedujejo v Svetovnem gospodarskem forumu (WEF).

Mladi
Nova industrijska revolucija ne bo prinesla le tridimenzionalnega tiskanja in napredka na področju biotehnologije, pač pa bo v prihodnjih petih letih v 15 največjih gospodarstvih "odnesla" tudi več kot pet milijonov delovnih mest. (Foto: Thinkstock)

Preučili so potencialne vplive na gospodarstva ZDA, Nemčije, Francije, Kitajske, Brazilije in drugih držav. Raziskava kaže na 7,1 milijona izgubljenih delovnih mest, še posebej v pisarniškem in administrativnem delu. Na drugi strani naj bi nastalo 2,1 milijona novih delovnih mest na področjih, kot sta računalništvo in matematika. "Brez takojšnjega hitrega in ciljnega ukrepanja z namenom obvladati bližajočo se tranzicijo in izoblikovati delovno silo z znanji za prihodnost se bodo morale vlade spopadati z vse večjo brezposelnostjo in neenakostjo, podjetja pa z manjšo bazo potrošnikov," je opozoril prvi mož WEF Klaus Schwab.

Ločena raziskava je pokazala, da bodo spremembe še posebej močno negativno vplivale na ženske. Medtem ko naj bi bila izguba delovnih mest po spolih relativno enakomerno razporejena - 52 odstotkov novih brezposelnih naj bi bilo moških, 48 odstotkov pa žensk - so ženske na trgu dela slabše zastopane in jih bo odstotek bolj prizadel. Obenem so tudi slabše zastopane na tehničnih področjih, kjer bo v prihodnje ustvarjenih največ delovnih mest.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes