21.01.2017
LJ
/ -11°

Slovenke smo lahko vesele: imamo le nekaj odstotkov nižje plače

Ženske imajo v Evropski uniji za 16,4 odstotka nižje plače kot moški. V Estoniji so plačane 30 odstkov manj, slabo je tudi v Španiji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Avstriji. Najmanjše razlike pa so v Sloveniji.

V Evropski uniji se še vedno borimo z neenakopravnostjo spolov na delovnem mestu, kažejo podatki Eurostata. Ženske so imele leta 2013 za povprečno 16,4 odstotka nižje plače kot moški.

Največja razlika med plačami je v Estoniji, kjer ženske na uro povprečno zaslužijo 30 odstotkov manj kot moški. Slabo je tudi v Španiji, Veliki Britaniji in Nemčiji. Najmanjša razlika je v Sloveniji, kjer imajo ženske samo 3,2-odstotka nižjo plačo kot moški. Sledita Malta in Poljska, Hrvaška je na petem mestu.

Infographic: The EU's Gender Pay Gap Visualised | Statista

Po podatkih statističnega urada je bila plača Slovenk povprečno nižja za 89 evrov, pri čemer je bila najnižja razlika v poslovanju z nepremičninami. Višje plače so imele v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja, gradbeništvo, promet in skladiščenje, kjer so ženske sicer v manjšini, vendar so bolje plačane.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes