16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Umrl je Miloš Kovačič

V 81. letu starosti je umrl eden največjih slovenskih gospodarstvenikov Miloš Kovačič. V svoji karieri je nanizal mnogo uspehov, a Slovenci ga najbolje poznamo prav po dolgoletnem nadvse uspešnem vodenju novomeške Krke.

V 81. letu starosti je umrl dolgoletni prvi mož novomeške Krke Miloš Kovačič, so za 24ur.com potrdili v Krki. Svojo kariero je začel kot farmacevt v lekarni. Leta 1962 je postal predsednik slovenskih farmacevtov, dve leti pozneje tudi predsednik jugoslovanske zveze farmacevtov.

Miloš Kovačič
Miloš Kovačič (Foto: POP TV)

V novoustanovljenem podjetju Farmis, ki je združevalo Lek in Krko, se je lotil zunanje trgovine in poskrbel za velik porast prihodkov. Podjetje je z njegovo pomočjo prodrlo na tuje trge, med drugim v Indijo, Kitajsko, Afriko. Leta 1964 je postal komercialni direktor Krke, leta 1985 je prevzel funkcijo generalnega direktorja Krke.

Poslovnež, ki je bival v gradu na Otočcu, nenehno potoval in sklepal posle po vsemu svetu, je koval pot uspehov novomeškega podjetja. S prodorom na ruski in drug vzhodnoevropski trg se je Krka ob prodaji generičnih zdravil uvrstila med vodilna farmacevtska podjetja. Na njenem čelu je ostal do leta 2005, ko se je predčasno umaknil. Takrat je njegovo mesto prevzel dolgoletni namestnik Jože Colarič.

Prvi Slovenec, ki ga je Putin nagradil z odlikovanjem

Za svoje delo je prejel številna priznanja. Med drugim je trikrat prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za poslovne dosežke in priznanje "Manager leta". Leta 2002 ga je takratni predsednik Milan Kučan odlikoval s častnim znakom svobode, leta 2004 pa mu je ruski predsednik Vladimir Putin kot prvemu Slovencu izročil visoko odlikovanje "orden prijateljstva" za zasluge pri krepitvi gospodarskih in prijateljskih vezi med državama.

Od leta 2003 je bil častni konzul Poljske v Sloveniji. Prav tako je bil član nadzornih svetov v nekaterih uglednih slovenskih družbah, vrsto let pa je bil tudi aktiven v družbeno-političnem življenju in funkcionar na odgovornih mestih v športnih organizacijah. Združenje Manager mu je konec leta 2004 za izjemne dosežke na področju menedžmenta podelilo priznanje za življenjsko delo. Izročila sta mu ga predsednik Združenja Manager Franjo Bobinac in odgovorna urednica revije Manager Sonja Šmuc.

Javnost ga je poznala tudi kot neizmernega uživača, ribiča, športnega navdušenca. V več intervjujih je poudaril, da je pri sklepanju poslov ves čas prisegal na nujnost osebnih stikov. S pomembneži z vsega sveta je ohranjal pristne stike, tudi zato naj bi v svoji karieri opravil več kot 2000 letalskih poletov v vsaj 130 držav.

 

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes